Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pečárka polní (Agaricus campestris)

  11:54aktualizováno  11:54

Pečárka polní | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPečárka polní se dosti podobá rovněž jedlé pečárce ovčí (Agaricus arvensis), která se liší živým žloutnutím pokožky po osahání, dlouho šedě masovými lupeny a anýzovou vůní.

Klobouky jsou 4 - 10 cm široké, v mládí polokulovitě sklenuté, později nízce sklenuté až rozložené, hedvábitě vláknité, zcela bílé nebo ve stáří lehce zašedlé, naspodu s břichatými, dlouho živě růžovými až červenými, nakonec čokoládovými až černými lupeny a bělavým, hladkým, 3 - 8 cm dlouhým a 1 - 2 cm širokým třeněm, nesoucím chabý, bělavý prsten. Výtrusy jsou hnědé.

Kde a kdy roste

Pečárka polní roste místy hojně od července do října na polích, lukách, pastvinách, u travnatých cest, na kompostech, v zahradách a podobně. 

Je to výborná houba k sušení, protože si velmi dobře zachovává svoji vůni i chuť. Menší plodnice můžeme pověsit na nit a sušit vcelku, větší plodnice musíme rozkrájet. Při kuchyňské úpravě čerstvých plodnic není třeba klobouky loupat, stačí je otřít vlhkou utěrkou. Starší plodnice použijeme do kečupů, omáček a k dušenému masu, mladé použijeme libovolně. Ke snídani se slaninou a vejci je opravdovou lahůdkou.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté


Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Další z rubriky

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Krásnopórka žemlička
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.