Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus)

  11:58aktualizováno  11:58

Pečárka zápašná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPečárka zápašná působí přibližně polovinu případů otrav těch lidí, kteří se domnívají, že sbírají pečárku polní nebo pečárku ovčí. Pečárka zápašná má nepříjemnou vůni i chuť a ve všech jídlech se jí musíte vyvarovat. Její určení je docela obtížné, proto si pozorně všimněte určovacích znaků a srovnejte vyobrazení. Příznaky otravy jsou pocení a zčervenání, doprovázené nepříjemnými žaludečními křečemi. Každý člověk sice nemusí reagovat na jed obsažený v této houbě takto intenzivně, přesto však není třeba riskovat.

Klobouk je 5 - 15 cm široký, v mládí vyklenutý, ve stáří plochý s prohloubením uprostřed; v mládí je čistě bílý, stářím poněkud tmavne, rozkládá se a má šedohnědavé šupinky. Povrch klobouku poraněním ihned nápadně žloutne, stejně tak dužnina na řezu, což je cenný určovací znak. Ačkoli má tento druh hodně společného s ostatními druhy pečárek, velmi intenzivní žloutnutí jej odlišuje. Třeň je 5 - 15 cm dlouhý, bílý, na nejspodnější části nápadně žloutnoucí. Lupeny jsou masově zbarvené, stářím tmavnoucí; dužnina je bílá. Pro určování této houby je důležitý nepříjemný karbolový zápach.

Kde a kdy roste

Pečárku zápašnou najdete v zahradách, na pastvinách, ale také na některých místech v lese od začátku léta až do podzimu.

Je jedovatá. Seberete-li omylem pečárku zápašnou a dále ji na pánev, ošklivě zežloutně a vydává štiplavý, velmi nepříjemný zápach.

Autoři:


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Najdete na iDNES.cz