VIDEO: Do piškotové rolády propašovala maliny, pistácie i bílou čokoládu

Rolády jsou oblíbená varianta sladkého moučníku, přestože jde většinou jen o obyčejný nadýchaný piškot a krém. Její příprava vypadá snadně, ale nebude to náhoda, že v západní Evropě je doménou profesionálů. To jen u nás máme tak šikovné hospodyňky, že pro své rodiny pečou rolády jako od cukráře.

Není vůbec snadné upéct piškot nadýchaný pořádným objemem vzduchu, stejně jako upéct ho tak, aby při rolování nepopraskal. A to mají dnešní hospodyňky k dispozici pečicí papír, naše babičky na to používaly utěrku.

Nadýchané piškotové rolády

Zvládli byste její přípravu se vším všudy za hodinu a půl? Přesně tolik času totiž na ni měli amatérští cukráři v semifinále soutěže Peče celá země. Zvládli to všichni, přece jen se nízký piškot na roládu peče jen 10 minut. A Mirka van Gils Slavíková a Josef Maršálek mohli hodnotit, kdo se s tímto úkolem popral nejen po technické a chuťové stránce, ale kdo umí i zdobit jako profík.  

„Když slavíme narozeniny nebo svátek, vždycky nám babička dává na výběr, zda dort či roládu. Takže když už je předortováno, volíme roládu. A kombinace bílé čokolády s malinami se u nás stala jednou z těch nej,“ popsala Anička, odkud čerpala inspiraci pro svou roládu kombinující piškot s vločkami a pistáciemi, bílou čokoládu a maliny. Porotu nejen její chuť příjemně překvapila. A vy si ji také můžete zkusit upéct. 

Pistáciová roláda s malinami a bílou čokoládou krok za krokem

Na piškot potřebujete:

  • 5 vajec
  • 4 polévkové lžíce horké vody
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g pražených ovesných vloček
  • špetička prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce studené vody
  • 200 g pražených nesolených loupaných pistácií

Pistáciová roláda od Aničky

Vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a horkou vodou do pěny. Přidejte mouku s práškem do pečiva, špetkou soli, praženými posekanými vločkami a rozmixovanými pistáciemi (některé detaily přípravy jsou vidět na videu). Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků a studené vody.

Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečeme na 190 °C 10 až 12 minut, poté sundejte z plechu i s papírem a nechte asi minutu zchladnout. Překlopte na čistý plát pečicího papíru a sloupněte papír, na kterém se roláda pekla. Pak ji stočte i s čistým papírem, nechte vychladnout a mezitím si připravte malinovo-citronový krém a krém z bílé čokolády

Na malinový krém (Raspberry Lemon Curd) potřebujete:

  • 2 vejce
  • 250 g malin
  • 150 g cukru krupice
  • 1 citron (šťáva i kůra)
  • 125 g másla

Do menšího hrnce dejte 250 g malin, šťávu a kůru z jednoho citronu a vařte na mírném ohni asi 5 minut. Rozmíchejte v misce 2 vejce s cukrem krupice, vaječnou směs přimíchejte k malinám, rozšlehejte metlou a dejte vařit do zhoustnutí. Odstavte, přeceďte přes sítko a dejte vychladit do lednice.

Na krém z bílé čokolády si připravte:

  • 250 g mascarpone
  • 1 a půl kostky změklého másla (375 g)
  • 200 g bílé čokolády
  • 4 až 5 polévkových lžic cukru moučka
  • 125 g větších malin
  • 2 polévkové lžíce kokosu

Rozpusťte čokoládu, vyšlehejte máslo, přidejte cukr, mascarpone a vše vyšlehejte do hladkého krému. Poté přišlehejte zchladlou čokoládu a kokos.

Vychladlý srolovaný piškot rozviňte, pomažte krémem z malin, rozetřete více než polovinu bílého krému a na kraje vyskládejte maliny do jedné řady (po zavinutí budou tvořit střed rolády). Roládu s krémem pečlivě zaviňte a nechte chvilku odpočinout zavinutou v papíru, ideálně v chladu. 

Zvědavá porota se snaží zjistit, na jakou roládu se od Aničky mohou těšit.
Anička zlehka zlatí maliny, kterými ozdobí roládu.
I na dozdobení rolády hodně záleží, v semifinále už jsou porotci náročnější a...

Anička při výrobě čokoládových oříšků, zlacení malin a zdobení pistáciové rolády krémem.

Na dokončení a dekoraci rolády Anička použila

  • 100 g bílé čokolády
  • zlatou gelovou barvu

Roládu mj. zdobí zlacené oříšky z bílé čokolády, Anička radí si formičky na oříšky vystlat alobalem, aby šly dobře vyklopit. Vnitřek formičky pak natřete zlatou barvou a slabou vrstvou bílé čokolády a dejte ztuhnout do mrazáku. Poté přidejte druhou vrstvou čokolády a opět dejte do lednice ztuhnout.

Ze zchladlé rolády sundejte papír a roládu potřete po celém povrchu krémem. Zbytkem krému roládu dozdobte zdobičkou, poklaďte lehce pozlacenými malinami a oříšky z bílé čokolády. 

Pečete doma piškotovou roládu?

celkem hlasů: 259

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 10. března 2020. Anketa je uzavřena.

Občas piškotovou roládu děláme, ale většinou jen na oslavy
Občas piškotovou roládu děláme, ale většinou jen na oslavy 123
Ano, piškotová roláda je moučník, který doma pečeme poměrně běžně
Ano, piškotová roláda je moučník, který doma pečeme poměrně běžně 70
Piškovou roládu jsme doma nikdy nepekli, ani se na to nechystáme
Piškovou roládu jsme doma nikdy nepekli, ani se na to nechystáme 38
Ještě jsme ji nepekli, ale teď to určitě vyzkoušíme
Ještě jsme ji nepekli, ale teď to určitě vyzkoušíme 28
Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...