Není vůbec snadné upéct piškot nadýchaný pořádným objemem vzduchu, stejně jako upéct ho tak, aby při rolování nepopraskal. A to mají dnešní hospodyňky k dispozici pečicí papír, naše babičky na to používaly utěrku.
Nadýchané piškotové rolády |
Zvládli byste její přípravu se vším všudy za hodinu a půl? Přesně tolik času totiž na ni měli amatérští cukráři v semifinále soutěže Peče celá země. Zvládli to všichni, přece jen se nízký piškot na roládu peče jen 10 minut. A Mirka van Gils Slavíková a Josef Maršálek mohli hodnotit, kdo se s tímto úkolem popral nejen po technické a chuťové stránce, ale kdo umí i zdobit jako profík.
„Když slavíme narozeniny nebo svátek, vždycky nám babička dává na výběr, zda dort či roládu. Takže když už je předortováno, volíme roládu. A kombinace bílé čokolády s malinami se u nás stala jednou z těch nej,“ popsala Anička, odkud čerpala inspiraci pro svou roládu kombinující piškot s vločkami a pistáciemi, bílou čokoládu a maliny. Porotu nejen její chuť příjemně překvapila. A vy si ji také můžete zkusit upéct.
Pistáciová roláda s malinami a bílou čokoládou krok za krokem
Na piškot potřebujete:
- 5 vajec
- 4 polévkové lžíce horké vody
- 100 g moučkového cukru
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g pražených ovesných vloček
- špetička prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce studené vody
- 200 g pražených nesolených loupaných pistácií
Vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a horkou vodou do pěny. Přidejte mouku s práškem do pečiva, špetkou soli, praženými posekanými vločkami a rozmixovanými pistáciemi (některé detaily přípravy jsou vidět na videu). Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků a studené vody.
Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečeme na 190 °C 10 až 12 minut, poté sundejte z plechu i s papírem a nechte asi minutu zchladnout. Překlopte na čistý plát pečicího papíru a sloupněte papír, na kterém se roláda pekla. Pak ji stočte i s čistým papírem, nechte vychladnout a mezitím si připravte malinovo-citronový krém a krém z bílé čokolády
Na malinový krém (Raspberry Lemon Curd) potřebujete:
- 2 vejce
- 250 g malin
- 150 g cukru krupice
- 1 citron (šťáva i kůra)
- 125 g másla
Do menšího hrnce dejte 250 g malin, šťávu a kůru z jednoho citronu a vařte na mírném ohni asi 5 minut. Rozmíchejte v misce 2 vejce s cukrem krupice, vaječnou směs přimíchejte k malinám, rozšlehejte metlou a dejte vařit do zhoustnutí. Odstavte, přeceďte přes sítko a dejte vychladit do lednice.
Na krém z bílé čokolády si připravte:
- 250 g mascarpone
- 1 a půl kostky změklého másla (375 g)
- 200 g bílé čokolády
- 4 až 5 polévkových lžic cukru moučka
- 125 g větších malin
- 2 polévkové lžíce kokosu
Rozpusťte čokoládu, vyšlehejte máslo, přidejte cukr, mascarpone a vše vyšlehejte do hladkého krému. Poté přišlehejte zchladlou čokoládu a kokos.
Vychladlý srolovaný piškot rozviňte, pomažte krémem z malin, rozetřete více než polovinu bílého krému a na kraje vyskládejte maliny do jedné řady (po zavinutí budou tvořit střed rolády). Roládu s krémem pečlivě zaviňte a nechte chvilku odpočinout zavinutou v papíru, ideálně v chladu.
Anička při výrobě čokoládových oříšků, zlacení malin a zdobení pistáciové rolády krémem.
Na dokončení a dekoraci rolády Anička použila
- 100 g bílé čokolády
- zlatou gelovou barvu
Roládu mj. zdobí zlacené oříšky z bílé čokolády, Anička radí si formičky na oříšky vystlat alobalem, aby šly dobře vyklopit. Vnitřek formičky pak natřete zlatou barvou a slabou vrstvou bílé čokolády a dejte ztuhnout do mrazáku. Poté přidejte druhou vrstvou čokolády a opět dejte do lednice ztuhnout.
Ze zchladlé rolády sundejte papír a roládu potřete po celém povrchu krémem. Zbytkem krému roládu dozdobte zdobičkou, poklaďte lehce pozlacenými malinami a oříšky z bílé čokolády.
Pečete doma piškotovou roládu?
Hlasování skončilo
Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 10. března 2020. Anketa je uzavřena.