Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

aktualizováno 
Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako steak z hovězího. Jenže tento koncept funguje jen tehdy, když si víte dobře rady s přípravou. Proto jsou restaurace, kam se na žebra chodí pomalu jako na sváteční jídlo.

Pečená nebo grilovaná žebra jsou ideální k posezení u piva. Ale ne každá jsou taková, abyste se právě kvůli nim znovu vraceli. Žebra se se totiž nakládají do marinády a těch může být nekonečně druhů. A ne každá musí chutnat všem. Pak to vyhrávají podniky, kterým se vede „trefit“ do chuťových buněk největšího počtu strávníků.

Šéfkuchař Petr Andert z restaurace Koley nám ukázal ten nejjednodušší způsob, jak dosáhnout toho, aby byla žebírka absolutně měkká a přitom aby příprava zabrala jen minimum času. „Záleží na každém, jaká koupí žebra. Můžete koupit plochá žebra, ale já osobně se z toho nenajím, je tam strašně málo masa. Ale někdo to obírání má rád. Já si spíš vyberu co nejlibovější bůček a podél kosti ho nařežu a nakládám tyto ploché kousky boku,“ popisuje základní výběr suroviny.

Fotogalerie

Ač se někdo pohoršuje nad tím, co všechno se dává do továrně vyráběného kečupu, je spolu s hořčicí běžným základem marinád. A tady nastupuje to, co si každý může přizpůsobit podle svých chutí. Andert na videu ukazuje to nejzákladnější, co může připravit každý a nenastane zklamání. Smícháte kečup s hořčicí, přidáte med, grilovací koření a pivo, osolíte, opepříte a máte základní chuť hotovou.

Ale můžete samozřejmě přidat česnek, worchester, chilli, prostě co máte rádi. Také místo kečupu můžete použít rajčatovou passatu, kterou dokořeníte a dosladíte.

Žebra následně ponořte do marinády a nechejte alespoň dvě hodinky odležet a pak vyskládejte na plech. Rozpalte troubu na 135 °C a pečte asi hodinu a půl až dvě.

„Uvidíte, že budou akorát k jídlu. Klidně si takto můžete předpřipravit celou hromadu a až přijdou na grilovačku přátelé, můžete je jen trochu dotáhnout venku na grilu a budete za krále,“ radí šéfkuchař. My jsme jeho rady zkoušeli a ještě lépe nám vyšla varianta, kdy jsme je nechali přes noc táhnout při 75 °C. A takovou snídani by si přál každý masožrout.

O tom, že každý z šéfkuchařů přistupuje k výrobě jinak, je vidět například z nedávného dílu grilování s Pohlreichem Rozpal to, šéfe! Kuchař tam radí rovnou do misky, do které budete maso nakládat, nalít přiměřené množství sójové omáčky, přidat dvě až tři lžíce rajského protlaku, rozumné množství černého piva a lžíci hořčice, a nesolit.

Kolegyně z Ona DNES zase doporučují v hmoždíři rozdrtit jednu badyánovou hvězdičku, 1/2 lžičky anýzových semínek, utřít s lžičkou sušených chilli vloček, lžičkou soli, dvěma lžícemi hrubozrnné hořčice, dvěma lžícemi medu, třemi lžícemi sójové omáčky a 200 ml tmavého piva.

U některých marinád se zase doporučuje rajčatový protlak smíchat se lžící třtinového cukru, kapkou worchesteru a červeného vinného octa. Směs se nechá provařit a ještě teplou směsí zalít žebra. A nechat marinovat asi tak hodinku. Z toho vyplývá, že variant je obrovské množství, liší se regionálně a podle země. Podstatný je tam med, který pomáhá ke karamelizování, někteří ho nahrazují cukrem, sladké je i černé pivo – to všechno přispívá k tomu, že jsou žebra krásně vybarvená.

Autor:


Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

VIDEO Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v...

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

Podávejte se zeleninou, hořčicí, křenem.

VIDEO Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Burger s trhaným masem

VIDEO Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě...

Kdy grilovat přímo a kdy nepřímo? Kuřecí nebo ryby zprudka a krátce

Rozpálení briket s pomocí komínu Weber Rapidfire.

Pro milovníky klasického grilování na dřevěném uhlí je nejpodstatnější připravit žár a pak si...


Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Neuklizený domov nedá spát třetině Čechů. Muže rozčilují rozházené hračky

Rozházené hračky jsou jedním z nejčastějším zdrojů domácích rozmíšek.

Podle průzkumu vyšlo najevo, že 49 % hádek doma způsobuje rozdílné vnímání toho, co je vlastně nepořádek. I když více...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Najdete na iDNES.cz