Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

aktualizováno 
Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako steak z hovězího. Jenže tento koncept funguje jen tehdy, když si víte dobře rady s přípravou. Proto jsou restaurace, kam se na žebra chodí pomalu jako na sváteční jídlo.

Pečená nebo grilovaná žebra jsou ideální k posezení u piva. Ale ne každá jsou taková, abyste se právě kvůli nim znovu vraceli. Žebra se se totiž nakládají do marinády a těch může být nekonečně druhů. A ne každá musí chutnat všem. Pak to vyhrávají podniky, kterým se vede „trefit“ do chuťových buněk největšího počtu strávníků.

Šéfkuchař Petr Andert z restaurace Koley nám ukázal ten nejjednodušší způsob, jak dosáhnout toho, aby byla žebírka absolutně měkká a přitom aby příprava zabrala jen minimum času. „Záleží na každém, jaká koupí žebra. Můžete koupit plochá žebra, ale já osobně se z toho nenajím, je tam strašně málo masa. Ale někdo to obírání má rád. Já si spíš vyberu co nejlibovější bůček a podél kosti ho nařežu a nakládám tyto ploché kousky boku,“ popisuje základní výběr suroviny.

Fotogalerie

Ač se někdo pohoršuje nad tím, co všechno se dává do továrně vyráběného kečupu, je spolu s hořčicí běžným základem marinád. A tady nastupuje to, co si každý může přizpůsobit podle svých chutí. Andert na videu ukazuje to nejzákladnější, co může připravit každý a nenastane zklamání. Smícháte kečup s hořčicí, přidáte med, grilovací koření a pivo, osolíte, opepříte a máte základní chuť hotovou.

Ale můžete samozřejmě přidat česnek, worchester, chilli, prostě co máte rádi. Také místo kečupu můžete použít rajčatovou passatu, kterou dokořeníte a dosladíte.

Žebra následně ponořte do marinády a nechejte alespoň dvě hodinky odležet a pak vyskládejte na plech. Rozpalte troubu na 135 °C a pečte asi hodinu a půl až dvě.

„Uvidíte, že budou akorát k jídlu. Klidně si takto můžete předpřipravit celou hromadu a až přijdou na grilovačku přátelé, můžete je jen trochu dotáhnout venku na grilu a budete za krále,“ radí šéfkuchař. My jsme jeho rady zkoušeli a ještě lépe nám vyšla varianta, kdy jsme je nechali přes noc táhnout při 75 °C. A takovou snídani by si přál každý masožrout.

O tom, že každý z šéfkuchařů přistupuje k výrobě jinak, je vidět například z nedávného dílu grilování s Pohlreichem Rozpal to, šéfe! Kuchař tam radí rovnou do misky, do které budete maso nakládat, nalít přiměřené množství sójové omáčky, přidat dvě až tři lžíce rajského protlaku, rozumné množství černého piva a lžíci hořčice, a nesolit.

Kolegyně z Ona DNES zase doporučují v hmoždíři rozdrtit jednu badyánovou hvězdičku, 1/2 lžičky anýzových semínek, utřít s lžičkou sušených chilli vloček, lžičkou soli, dvěma lžícemi hrubozrnné hořčice, dvěma lžícemi medu, třemi lžícemi sójové omáčky a 200 ml tmavého piva.

U některých marinád se zase doporučuje rajčatový protlak smíchat se lžící třtinového cukru, kapkou worchesteru a červeného vinného octa. Směs se nechá provařit a ještě teplou směsí zalít žebra. A nechat marinovat asi tak hodinku. Z toho vyplývá, že variant je obrovské množství, liší se regionálně a podle země. Podstatný je tam med, který pomáhá ke karamelizování, někteří ho nahrazují cukrem, sladké je i černé pivo – to všechno přispívá k tomu, že jsou žebra krásně vybarvená.

Autor:


Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

VIDEO Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v...

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

Podávejte se zeleninou, hořčicí, křenem.

VIDEO Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuskus s grilovanou zeleninou

VIDEO Kuskus s grilovanou paprikou nám v dalším dílu Rozpal to, šéfe! uvaří kuchař Zdeněk Pohlreich....

Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme...


Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: V Kalifornii servírují duhovou pizzu, zdobí ji jedlým třpytem

V Kalifornii si můžete dát pohádkově duhovou pizzu

V kalifornské pizzerii jednou za čas změní menu a vytvoří limitovanou edici pokrmu, který se stává reklamní součástí...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Najdete na iDNES.cz