Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

aktualizováno 
Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z droždí, bez kvásku, takže by tu neměl být žádný problém.

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší. | foto: Marek Burza

O chlebu jsme psali už mnohokrát, například zde je článek, kde najdete detailní postup. V tomto článku jsme zase popsali, jak na kváskový chléb. Jenže nejlepší je si to probrat znovu bod po bodu. Shrnuli jsme to podstatné, co člověka může při pečení potkat.

Raději hydratované těsto

Na dobrý chléb je třeba dosáhnout vlahého těsta. Sice se s ním hůře pracuje, ale je nadýchané a to chlebu svědčí. Nejsnazší je vykašlat se na přesné vážení, ale zvolit jednoduchou hrníčkovou metodu. V našich končinách jsme většinou zvyklí na pšeničnožitný chléb, takže do mísy nasypte dva hrníčky pšeničné a hrníček žitné mouky.

Fotogalerie

K tomu jeden a půl hrnku vlažné vody a máte poměr tak akorát. Rozdrobte zhruba třetinu kostky (42 g) droždí, přidejte lžičku soli, lžičku kmínu a to je vše.

Místo čerstvého lze použít půl sáčku sušeného droždí, ale už jsem se setkal i s tím, že velmi špatně reagovalo, takže pro spolehlivé výsledky raději používám čerstvé. Možná by právě v tom mohla být příčina neúspěchů čtenářky.

Teď záleží na tom, zda máte v čem těsto umíchat. Buď máte sílu na práci s vařečkou, nebo robota. Anebo můžete použít americký postup bez hnětení, který popsal pan Cuketka v tomto článku. V podstatě pak stačí jen rukou ingredience zhruba promíchat, zakrýt mísu potravinářskou fólií a nechat zrát 12–18 hodin.

Až budou bubliny

Ale v robotovi to můžete udělat hned. Nepokoušejte se těsto vyklopit, nechte jej v míse, ve které jste míchali, a opět zakryjte potravinářskou fólií. V pokojové teplotě nechte těsto kynout až do doby, než se udělají na povrchu bubliny. To může trvat podle podmínek hodinu a půl, ale klidně i více, zvlášť když zvyšujete podíl žitné mouky.

Teď už je těsto vykynuté.

Teď už je těsto vykynuté.

Struktura těsta, které se po vykynutí snažíte vyklopit na pracovní desku.

Struktura těsta, které se snažíte vyklopit po vykynutí na pracovní desku.

Teď teprve bude čas těsto vyklopit na pracovní desku a v tomto bodě se scházíme s receptem na nehnětené těsto. Je podstatné, abyste si opravdu hodně poprášili desku, protože těsto je hodně řídké a ďábelsky se lepí.

Je vhodné pořídit si za pár korun plochou cukrářskou stěrku, která je v těchto fázích ideálním pomocníkem. Díky ní můžete těsto několikrát přeložit a pak už si pomůžete pomoučenýma rukama. Dlaněmi zhruba vytvarujte bochník, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechejte odpočívat. Alespoň hodinu, pan Cuketka dává dvě. V této fázi se tvoří vnitřní struktura střídky. Čím déle těsto leží, tím větší bubliny, ale zároveň se s ním hůře manipuluje, těsto je jako „živé stříbro“.

Zkuste hrnec, tam chleba zaručeně vyběhne

Toto je asi nejlepší „vynález“ v oblasti domácího pečení. Pokud budete péct v hrnci, odpadne vám většina starostí s přípravou. Nemusíte shánět ošatku, nebudete se muset zabývat zastříkáváním trouby před pečením.

Jenom najděte starý hrnec s poklicí odpovídající rozměru bochníku. Klidně i starý smaltovaný po babičce, ale kdo má litinový, tím lépe. Hrnec necháte rozpálit i s troubou na 230 °C zhruba čtvrt hodinky před koncem zrání těsta. Pak ho vytáhnete z trouby (pozor na popálení), přemístíte do něj těsto, přikryjete poklicí a vrátíte do trouby.

My jsme vyzkoušeli fintu s pečicím papírem.

My jsme vyzkoušeli fintu s pečicím papírem.

I s papírem přemístíte těsto do rozpáleného hrnce.

I s papírem přemístíte těsto do rozpáleného hrnce.

Problém bývá pouze v tom, jak si poradit s řídkým těstem, které nelze jen tak snadno chytit do ruky a slovo přemístit v minulém odstavci se může stát noční můrou. My jsme „opsali“ od některých pekařů na sociálních sítí fígl, kdy těsto nechávají zrát přímo na pečicím papíru a pak ho i s ním přemístili do hrnce. Jednak se do něj daleko snadněji trefíte a jednak se výrazně snižuje riziko popálení.

Po půlhodině z hrnce sundáte pokličku a dopékáte. Tady si sami můžete zregulovat, jak vypečenou chcete kůrku. Většinou stačí kolem dvaceti minut, záleží na tom, jak vám peče trouba.

O hrnec se nemusíte bát, ani když budete pracovat bez pečicího papíru. Jak je hrnec rozpálený, těsto od něj odskočí a nevzniknou žádné přípalky.

Autor:


Témata: Robot, Vaření


Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.