Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak zvládnout nástrahy pečení vánočky

aktualizováno 
Chcete se letos konečně pochlapit a pustit se vlastnoručně do vánočky? Není to zase tak obtížné, abyste si na Vánoce nemohli dopřát poctivou domácí, s radami zkušených a návodnými videi to zvládnete. Ať už ji upletete ze šesti pramenů jako Martin Kuciel alias Cuketka, nebo třípatrovou z devíti.

„Vánočka, královna svátečního stolu. Dá docela hodně práce a je potřeba zvládnout několik nástrah. Jakmile ji ale jednou dostanete do ruky, už to nikdy nezapomenete. Ukážu vám, jak na to,“ píše na svém blogu Cuketka, který se o recept a postup tímto dělí i se čtenáři iDNES.cz. 

Nejraději dělá vánočku ze šesti pramenů, protože se dají snadno uplést v jedné vrstvě a nehrozí tak riziko, že se vánočka při pečení sesune na stranu. Pokud si ale chcete vyzkoušet pletení a pečení třípatrové vánočky celkem z devíti pramenů, podívejte se na video od blogerky Aničky Grosmanové. Aby se vánočka nesesunula, zafixuje ji před pečením špejlemi:

Ovšem zpět k receptu od Cuketky. Při pečení doporučuje věnovat péči hlavně kvásku na začátku a nechat ho pěkně rozjet. „Klíčové je i dopřát vánočce dostatek času na dokynutí po upletení. Pokud vánočku uspěcháte a dáte ji péct ještě nedokynutou, prameny se při naskočení v troubě potrhají,“ tvrdí.

Jak na Cuketkovu vánočku krok za krokem

Krok první: Do mísy robota dejte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.

Fotogalerie

Krok druhý: Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. Přidejte i vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 7 minut. Přidejte rozinky a ještě chvíli prohněťte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

Krok třetí: Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Zvažte na váze a rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočte do kuličky a nechte chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.

Suroviny potřebné na vánočku od Cuketky:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 70 g rozpuštěného vlažného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 30 g rozinek
  • 30 g plátkovaných mandlí
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (nebo cukru)
  • 1 lžička citronové kůry
  • vejce na potření
  • sůl

Krok čtvrtý: Prameny si rozložte na pracovní desku a postupně splétejte (podrobně na videu). Nespěchejte a pěkně postupně prameny překládejte. Jakmile máte upleteno, oba konce stiskněte a přeložte pod vánočku. Vánočku dejte na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

Krok pátý: Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřete ji rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujte, a jestli na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji kouskem alobalu.

Další recepty na vánoční cukroví ve speciální příloze

Upečenou vánočku dejte na mřížku a před zakrojením ji nechte úplně vychladnout. Posypka z moučkového cukru je čistě nepovinná, nicméně zamaskuje případné nedokonalosti. Na nějakou tu prasklinku nebo zatoulaný pramen ovšem nekoukejte, na to se nehraje. Raději si užijte svoji vlastní domácí vánočku. Při pečení i konzumaci.

Původní recept byl publikován ve vánoční příloze webu Cuketka.cz.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastější vadou bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Veganská strava i neplýtvání. Deset trendů pro gastronomii v roce 2018

Náplavka Street Food

Světem gastronomie kolují tradičně na konci roku velké předpovědi do budoucna. Americká National Restaurant Association...

Najdete na iDNES.cz