VIDEO: Jak zvládnout nástrahy pečení vánočky

aktualizováno 
Chcete se letos konečně pochlapit a pustit se vlastnoručně do vánočky? Není to zase tak obtížné, abyste si na Vánoce nemohli dopřát poctivou domácí, s radami zkušených a návodnými videi to zvládnete. Ať už ji upletete ze šesti pramenů jako Martin Kuciel alias Cuketka, nebo třípatrovou z devíti.

„Vánočka, královna svátečního stolu. Dá docela hodně práce a je potřeba zvládnout několik nástrah. Jakmile ji ale jednou dostanete do ruky, už to nikdy nezapomenete. Ukážu vám, jak na to,“ píše na svém blogu Cuketka, který se o recept a postup tímto dělí i se čtenáři iDNES.cz. 

Nejraději dělá vánočku ze šesti pramenů, protože se dají snadno uplést v jedné vrstvě a nehrozí tak riziko, že se vánočka při pečení sesune na stranu. Pokud si ale chcete vyzkoušet pletení a pečení třípatrové vánočky celkem z devíti pramenů, podívejte se na video od blogerky Aničky Grosmanové. Aby se vánočka nesesunula, zafixuje ji před pečením špejlemi:

Ovšem zpět k receptu od Cuketky. Při pečení doporučuje věnovat péči hlavně kvásku na začátku a nechat ho pěkně rozjet. „Klíčové je i dopřát vánočce dostatek času na dokynutí po upletení. Pokud vánočku uspěcháte a dáte ji péct ještě nedokynutou, prameny se při naskočení v troubě potrhají,“ tvrdí.

Jak na Cuketkovu vánočku krok za krokem

Krok první: Do mísy robota dejte mouku, cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.

Fotogalerie

Krok druhý: Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. Přidejte i vejce, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vložte hák na hnětení a hnětejte v robotu 7 minut. Přidejte rozinky a ještě chvíli prohněťte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

Krok třetí: Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Zvažte na váze a rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočte do kuličky a nechte chvíli odpočinout. Poté jej dlaněmi rozválejte na pramen dlouhý asi 30 cm.

Suroviny potřebné na vánočku od Cuketky:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 70 g rozpuštěného vlažného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 30 g rozinek
  • 30 g plátkovaných mandlí
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (nebo cukru)
  • 1 lžička citronové kůry
  • vejce na potření
  • sůl

Krok čtvrtý: Prameny si rozložte na pracovní desku a postupně splétejte (podrobně na videu). Nespěchejte a pěkně postupně prameny překládejte. Jakmile máte upleteno, oba konce stiskněte a přeložte pod vánočku. Vánočku dejte na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

Krok pátý: Troubu si mezitím předehřejte na 180 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřete ji rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Dejte do trouby, snižte teplotu na 160 °C a pečte asi 45 minut. V polovině vánočku zkontrolujte, a jestli na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjte ji kouskem alobalu.

Další recepty na vánoční cukroví ve speciální příloze

Upečenou vánočku dejte na mřížku a před zakrojením ji nechte úplně vychladnout. Posypka z moučkového cukru je čistě nepovinná, nicméně zamaskuje případné nedokonalosti. Na nějakou tu prasklinku nebo zatoulaný pramen ovšem nekoukejte, na to se nehraje. Raději si užijte svoji vlastní domácí vánočku. Při pečení i konzumaci.

Původní recept byl publikován ve vánoční příloze webu Cuketka.cz.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

V roce 2035 půjde díky třídění na skládky jen deset procent odpadků

Velké kusy papíru popeláři hodí do vozu. Malé papírky nechávají doúklidové...

Jestli lidem v Česku něco jde, tak je to třídění odpadových obalů. Ale přesto na skládkách stále končí necelá polovina...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Najdete na iDNES.cz