Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyklízíte z mrazáku zbytky z loňského léta? Pečený čaj vás nadchne

aktualizováno 
Jaro se blíží, loňské zásoby ovoce v mrazáku se tenčí a je skoro na čase udělat v něm místo. Třeba na čerstvé jarní bylinky jako jsou medvědí česnek nebo první kopřivy.

Ovoce zasypte cukrem, kořením a zalijte ovocnou šťávou. Jestli na pekáči nebo v kastrolu, je jen na vás. | foto: Alena Hrbková pro Krásný venkov

Ať už vám v mrazáku z loňského ovoce zbylo cokoliv, recept na ten nejlepší domácí čaj si budete muset vymyslet sami. Záleží totiž nejen na tom, co vám v mrazáku ještě zbylo, ale i na tom, jaké ovoce máte nejraději, jaké koření vám k němu ladí a jestli vás také těší vůně po rumu. 

Příprava vlastního pečeného i vařeného čaje pak už je jednoduchá: vyberte si jeden druh oblíbeného ovoce nebo to, kterého máte nejvíc, případně od každého druhu trochu. Přidat k němu můžete i kousky čerstvého, na kostičky pokrájeného jablka nebo hrušky. A odvažte ho 1 kg. 

Fotogalerie

Ovoce dejte do hlubokého pekáče nebo do hrnce, zalijte ho šťávou z 1 až 4 pomerančů a jednoho citronu a prosypte jedním kilogramem cukru. 

Pak přidejte koření podle chuti: lžičku mleté skořice, pár semínek vanilky, hřebíček, badyán... A pečte či vařte bez podlévání vodou. Cukr tak zkaramelizuje a směs dostane jedinečnou chuť.

Nakonec můžete přidat až 3 dcl neboli 300 ml rumu, ale až do zchladlé směsi. Nezapomeňte, že rum v horkém prostředí působí jako rozbuška. Při podávání zalijte horkou vodou a je to. Zahřívací sladká a ovocná bomba je na světě.

Konzumovat lze hned, případně si můžete pečený čaj uložit do sklenic a pro jistotu ho ještě zavařit, aby se vám nezkazil. Stačí sklenice postavit do vysokého hrnce z poloviny naplněného vodou, přiklopit poklici a nechat sterilizovat při 80 °C zhruba deset minut. Vyndejte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Pak můžete uložit do spíže či do lednice.

Tento recept a další tipy najdete v aktuálním březnovém čísle časopisu Krásný venkov.

Autoři:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

VIDEO: V Mexiku vyrobili největší sendvič na světě, překonali vlastní rekord

V Mexico City se pokusí překonat světový rekord o výrobu o největší sandwich...

V Mexico City se ve středu snažili překonat světový rekord ve výrobě dosud největšího sendviče, který měřil 70 metrů....

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Najdete na iDNES.cz