Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyklízíte z mrazáku zbytky z loňského léta? Pečený čaj vás nadchne

aktualizováno 
Jaro se blíží, loňské zásoby ovoce v mrazáku se tenčí a je skoro na čase udělat v něm místo. Třeba na čerstvé jarní bylinky jako jsou medvědí česnek nebo první kopřivy.

Ovoce zasypte cukrem, kořením a zalijte ovocnou šťávou. Jestli na pekáči nebo v kastrolu, je jen na vás. | foto: Alena Hrbková pro Krásný venkov

Ať už vám v mrazáku z loňského ovoce zbylo cokoliv, recept na ten nejlepší domácí čaj si budete muset vymyslet sami. Záleží totiž nejen na tom, co vám v mrazáku ještě zbylo, ale i na tom, jaké ovoce máte nejraději, jaké koření vám k němu ladí a jestli vás také těší vůně po rumu. 

Příprava vlastního pečeného i vařeného čaje pak už je jednoduchá: vyberte si jeden druh oblíbeného ovoce nebo to, kterého máte nejvíc, případně od každého druhu trochu. Přidat k němu můžete i kousky čerstvého, na kostičky pokrájeného jablka nebo hrušky. A odvažte ho 1 kg. 

Fotogalerie

Ovoce dejte do hlubokého pekáče nebo do hrnce, zalijte ho šťávou z 1 až 4 pomerančů a jednoho citronu a prosypte jedním kilogramem cukru. 

Pak přidejte koření podle chuti: lžičku mleté skořice, pár semínek vanilky, hřebíček, badyán... A pečte či vařte bez podlévání vodou. Cukr tak zkaramelizuje a směs dostane jedinečnou chuť.

Nakonec můžete přidat až 3 dcl neboli 300 ml rumu, ale až do zchladlé směsi. Nezapomeňte, že rum v horkém prostředí působí jako rozbuška. Při podávání zalijte horkou vodou a je to. Zahřívací sladká a ovocná bomba je na světě.

Konzumovat lze hned, případně si můžete pečený čaj uložit do sklenic a pro jistotu ho ještě zavařit, aby se vám nezkazil. Stačí sklenice postavit do vysokého hrnce z poloviny naplněného vodou, přiklopit poklici a nechat sterilizovat při 80 °C zhruba deset minut. Vyndejte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Pak můžete uložit do spíže či do lednice.

Tento recept a další tipy najdete v aktuálním březnovém čísle časopisu Krásný venkov.

Autoři:




Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolat mezi odborníky...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Tady si vybral každý.
Nejostřejší potěšení. Pálivé chilli ovládlo smíchovskou náplavku

V sobotu 30. září se smíchovská náplavka stala rájem všech fanoušků pojídání chilli papriček. Nejenže ochutnávali street food v hodně ostré verzi, ale zároveň...  celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.