Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pečený guláš bez míchání pro začátečníky: nejtěžší je nekontrolovat ho

aktualizováno 
Podle guláše se pozná hospoda. Kuchaři začátečníci by si na něm rádi pochutnali i doma, ale tak, aby to bylo bez práce a s jistotou výsledku.

Guláš | foto: Michaela Červená

Nad receptem na guláš přepadne člověka dilema. Má upřednostnit trochu "chemie" před zdlouhavým postáváním u plotny? Kdo dělá poctivý guláš, ten ví, že musíte vystihnout už správný stupeň opečení cibulky, neobejdete se ani bez vytrvalého míchání a následného správného okořenění a zahuštění. 

Ale recept na guláš bez míchání si žádá vaši přítomnost jen na pár minut. Nakrájet suroviny a zamíchat. Stačí. Žádné poctivé opékání, zahušťování. To nejtěžší na celém postupu je nenahlížet pod alobal.

Tak jak dilema vyřešíte vy? Nabízíme vám recept na alternativní guláš do trouby.

Budete potřebovat

1 kg vepřového (plecko) nebo hovězího masa (kližka), 3 větší cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky gulášového koření, 3 lžičky sladké mleté papriky, 3 polévkové lžíce solamylu, 2 bujony (masox), sůl, pepř, 750 ml vody.

Maso nakrájejte na kostky, cibulku na drobné kousky. V malém množství horké vody rozpusťte v hrnečku bujony a přidejte ostatní koření a nadrcený česnek. Důkladně rozmíchejte.

Správně byste na guláš měli použít kližku, někdo ale raději používá méně

Správně byste na guláš měli použít kližku, někdo ale raději používá méně šlachovité maso.

Rozpuštěné kostky bujonu

Rozpuštěné kostky bujonu

Půvab pečeného guláše spočívá v tom, že jen smícháte ingredience a dál se o něj

Na pečený guláš jen smícháte ingredience a dál se o něj nemusíte starat.

Jak nahradit masox

Jednou za čas si uvařím silný hovězí vývar a zredukuji ho tak, aby po vychlazení skoro zželatinoval. Rozleji ho do plastové krabičky na vajíčka a zamrazím. Nalámu na kostičky a v sáčku ho mám v mrazničce kdykoliv k dispozici. Pak do pokrmu stačí přidat jeden nebo dva kusy a máte omáčku silnou "jako nohu".

Maso a cibulku dejte do pekáče nebo zapékací mísy a přidejte koření a bujony. Zamíchejte a dolijte vodou tak, aby maso bylo jen lehce ponořené. Trochu se zcvrkne, takže omáčky bude opravdu dost. Misku či pekáč zakryjte důkladně alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté zhruba na 220 až 250 stupňů na 90 minut.

Za celou hodinu a půl nedolívejte vodu, guláš nemíchejte, ani z něj nesundávejte alobal, abyste nahlédli, co se pod ním děje. Hotový guláš nejlépe chutná s chlebem, těstovinami, rýží či knedlíkem.

Je jen na vás, jakou variantu si vyberete vy. Pokud opravdu nepatříte ke zdatným kuchtíkům a nechce se vám do hospody pokaždé, když dostanete na guláš chuť, je pro vás guláš do trouby vhodnou alternativou. Zatímco ze začátku voní až příliš chemicky (masox fuj), bujonovou vůni postupně přebije ta pravá masitá. Přesto na talíři budete mít známý glutamátový proužek a omáčka nebude tak hustá a jemná jako od maminky.

Pekáček zakryjte alobalem.

Pekáček zakryjte alobalem.

Takto to vypadá po vytažení z trouby.

Takto to vypadá po vytažení z trouby.

Anebo zkuste zlatý střed: obětujte pár minut času navíc a připravte si základ guláše alespoň částečně klasicky. Do tmava osmažte cibulku, orestujte maso a pak teprve pokračujte podle výše uvedeného návodu.

Jaký máte názor na guláš vařený podobným způsobem?

Jaký máte názor na pečený guláš pro začátečníky?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 24. ledna 2012. Anketa je uzavřena.

Tento způsob přípravy mě absolutně neláká 2896
Hned mám chuť ho vyzkoušet, v jednoduchosti je krása 643


Témata: práce, recept, Vaření


Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.