Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pečený guláš bez míchání pro začátečníky: nejtěžší je nekontrolovat ho

aktualizováno 
Podle guláše se pozná hospoda. Kuchaři začátečníci by si na něm rádi pochutnali i doma, ale tak, aby to bylo bez práce a s jistotou výsledku.

Guláš | foto: Michaela Červená

Nad receptem na guláš přepadne člověka dilema. Má upřednostnit trochu "chemie" před zdlouhavým postáváním u plotny? Kdo dělá poctivý guláš, ten ví, že musíte vystihnout už správný stupeň opečení cibulky, neobejdete se ani bez vytrvalého míchání a následného správného okořenění a zahuštění. 

Ale recept na guláš bez míchání si žádá vaši přítomnost jen na pár minut. Nakrájet suroviny a zamíchat. Stačí. Žádné poctivé opékání, zahušťování. To nejtěžší na celém postupu je nenahlížet pod alobal.

Tak jak dilema vyřešíte vy? Nabízíme vám recept na alternativní guláš do trouby.

Budete potřebovat

1 kg vepřového (plecko) nebo hovězího masa (kližka), 3 větší cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky gulášového koření, 3 lžičky sladké mleté papriky, 3 polévkové lžíce solamylu, 2 bujony (masox), sůl, pepř, 750 ml vody.

Maso nakrájejte na kostky, cibulku na drobné kousky. V malém množství horké vody rozpusťte v hrnečku bujony a přidejte ostatní koření a nadrcený česnek. Důkladně rozmíchejte.

Správně byste na guláš měli použít kližku, někdo ale raději používá méně

Správně byste na guláš měli použít kližku, někdo ale raději používá méně šlachovité maso.

Rozpuštěné kostky bujonu

Rozpuštěné kostky bujonu

Půvab pečeného guláše spočívá v tom, že jen smícháte ingredience a dál se o něj

Na pečený guláš jen smícháte ingredience a dál se o něj nemusíte starat.

Jak nahradit masox

Jednou za čas si uvařím silný hovězí vývar a zredukuji ho tak, aby po vychlazení skoro zželatinoval. Rozleji ho do plastové krabičky na vajíčka a zamrazím. Nalámu na kostičky a v sáčku ho mám v mrazničce kdykoliv k dispozici. Pak do pokrmu stačí přidat jeden nebo dva kusy a máte omáčku silnou "jako nohu".

Maso a cibulku dejte do pekáče nebo zapékací mísy a přidejte koření a bujony. Zamíchejte a dolijte vodou tak, aby maso bylo jen lehce ponořené. Trochu se zcvrkne, takže omáčky bude opravdu dost. Misku či pekáč zakryjte důkladně alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté zhruba na 220 až 250 stupňů na 90 minut.

Za celou hodinu a půl nedolívejte vodu, guláš nemíchejte, ani z něj nesundávejte alobal, abyste nahlédli, co se pod ním děje. Hotový guláš nejlépe chutná s chlebem, těstovinami, rýží či knedlíkem.

Je jen na vás, jakou variantu si vyberete vy. Pokud opravdu nepatříte ke zdatným kuchtíkům a nechce se vám do hospody pokaždé, když dostanete na guláš chuť, je pro vás guláš do trouby vhodnou alternativou. Zatímco ze začátku voní až příliš chemicky (masox fuj), bujonovou vůni postupně přebije ta pravá masitá. Přesto na talíři budete mít známý glutamátový proužek a omáčka nebude tak hustá a jemná jako od maminky.

Pekáček zakryjte alobalem.

Pekáček zakryjte alobalem.

Takto to vypadá po vytažení z trouby.

Takto to vypadá po vytažení z trouby.

Anebo zkuste zlatý střed: obětujte pár minut času navíc a připravte si základ guláše alespoň částečně klasicky. Do tmava osmažte cibulku, orestujte maso a pak teprve pokračujte podle výše uvedeného návodu.

Jaký máte názor na guláš vařený podobným způsobem?

Jaký máte názor na pečený guláš pro začátečníky?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 24. ledna 2012. Anketa je uzavřena.

Tento způsob přípravy mě absolutně neláká 2896
Hned mám chuť ho vyzkoušet, v jednoduchosti je krása 643


Témata: práce, Vaření

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz