Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pečený guláš bez míchání pro začátečníky: nejtěžší je nekontrolovat ho

aktualizováno 
Podle guláše se pozná hospoda. Kuchaři začátečníci by si na něm rádi pochutnali i doma, ale tak, aby to bylo bez práce a s jistotou výsledku.

Guláš | foto: Michaela Červená

Nad receptem na guláš přepadne člověka dilema. Má upřednostnit trochu "chemie" před zdlouhavým postáváním u plotny? Kdo dělá poctivý guláš, ten ví, že musíte vystihnout už správný stupeň opečení cibulky, neobejdete se ani bez vytrvalého míchání a následného správného okořenění a zahuštění. 

Ale recept na guláš bez míchání si žádá vaši přítomnost jen na pár minut. Nakrájet suroviny a zamíchat. Stačí. Žádné poctivé opékání, zahušťování. To nejtěžší na celém postupu je nenahlížet pod alobal.

Tak jak dilema vyřešíte vy? Nabízíme vám recept na alternativní guláš do trouby.

Budete potřebovat

1 kg vepřového (plecko) nebo hovězího masa (kližka), 3 větší cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky gulášového koření, 3 lžičky sladké mleté papriky, 3 polévkové lžíce solamylu, 2 bujony (masox), sůl, pepř, 750 ml vody.

Maso nakrájejte na kostky, cibulku na drobné kousky. V malém množství horké vody rozpusťte v hrnečku bujony a přidejte ostatní koření a nadrcený česnek. Důkladně rozmíchejte.

Správně byste na guláš měli použít kližku, někdo ale raději používá méně

Správně byste na guláš měli použít kližku, někdo ale raději používá méně šlachovité maso.

Rozpuštěné kostky bujonu

Rozpuštěné kostky bujonu

Půvab pečeného guláše spočívá v tom, že jen smícháte ingredience a dál se o něj

Na pečený guláš jen smícháte ingredience a dál se o něj nemusíte starat.

Jak nahradit masox

Jednou za čas si uvařím silný hovězí vývar a zredukuji ho tak, aby po vychlazení skoro zželatinoval. Rozleji ho do plastové krabičky na vajíčka a zamrazím. Nalámu na kostičky a v sáčku ho mám v mrazničce kdykoliv k dispozici. Pak do pokrmu stačí přidat jeden nebo dva kusy a máte omáčku silnou "jako nohu".

Maso a cibulku dejte do pekáče nebo zapékací mísy a přidejte koření a bujony. Zamíchejte a dolijte vodou tak, aby maso bylo jen lehce ponořené. Trochu se zcvrkne, takže omáčky bude opravdu dost. Misku či pekáč zakryjte důkladně alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté zhruba na 220 až 250 stupňů na 90 minut.

Za celou hodinu a půl nedolívejte vodu, guláš nemíchejte, ani z něj nesundávejte alobal, abyste nahlédli, co se pod ním děje. Hotový guláš nejlépe chutná s chlebem, těstovinami, rýží či knedlíkem.

Je jen na vás, jakou variantu si vyberete vy. Pokud opravdu nepatříte ke zdatným kuchtíkům a nechce se vám do hospody pokaždé, když dostanete na guláš chuť, je pro vás guláš do trouby vhodnou alternativou. Zatímco ze začátku voní až příliš chemicky (masox fuj), bujonovou vůni postupně přebije ta pravá masitá. Přesto na talíři budete mít známý glutamátový proužek a omáčka nebude tak hustá a jemná jako od maminky.

Pekáček zakryjte alobalem.

Pekáček zakryjte alobalem.

Takto to vypadá po vytažení z trouby.

Takto to vypadá po vytažení z trouby.

Anebo zkuste zlatý střed: obětujte pár minut času navíc a připravte si základ guláše alespoň částečně klasicky. Do tmava osmažte cibulku, orestujte maso a pak teprve pokračujte podle výše uvedeného návodu.

Jaký máte názor na guláš vařený podobným způsobem?

Jaký máte názor na pečený guláš pro začátečníky?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 24. ledna 2012. Anketa je uzavřena.

Tento způsob přípravy mě absolutně neláká 2896
Hned mám chuť ho vyzkoušet, v jednoduchosti je krása 643


Témata: práce, recept, Vaření

Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

Najdete na iDNES.cz