Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pekař peče chleba podle staré receptury, v Praze je na něj fronta

aktualizováno 
Pekař Zdeněk Vondřich ze Mšena peče chleba v klasické parní peci. Prodává ho nejen na Mělnicku, ale vozí ho i do pražské holešovické tržnice, kde na něj stávají už od rána fronty.

Zdeněk Vondřich ještě ani nevyložil své bochníky a už se kolem něj tlačili zákazníci. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Kvůli tříkilovým pecnům jsou lidi ochotni si přivstat. Láká je totiž chléb vyráběný podle sedmdesát let staré receptury. "Díky ní chléb vydrží až deset dní," říká Zdeněk Vondřich. Nejedná se však o rodinnou tradici výroby chleba. Rodina pekaře prý vždy kupovala chléb z pekárny ve Mšeně na Mělnicku. Oblíbila si ho a nakonec ho sama začala vyrábět.

"Na tomto chlebu jsme vyrostli a nakonec jsme si pronajali pekárnu a obnovili klasické pečení ve staré parní peci. Spolu s recepturou je zárukou kvality našeho chleba," podotýká Vondřich.

Kvalitní suroviny a správný postup

Základem dobrého chleba je podle něj prokvašení žitné mouky. "Správné prokvašení trvá zhruba třináct hodin. Do již hotového kvasu přidáváme pšeničnou mouku chlebovou, kmín, sůl, případně dodáme vodu. Těsto musí být velmi volné a mít požadovanou teplotu," popisuje přípravu těsta na kváskový chléb.

Do pražské tržnice ho přiváží třikrát týdně a už brzy ráno tu na něj čekají zákazníci. Od některých také slýchá, že na takový chléb si vzpomínají z dob svého dětství.

V minulosti se chléb hlídal jako vzácné zboží, kterým se neplýtvalo. Dnes ho máme na talíři k snídani každý den, jen sehnat kvalitní a dobrý bývá potíž.

"Názory na chléb se různí. Je však pravda, že jeho kvalita je poměrně významně ovlivněná cenou chleba, kdy tlak obchodních řetězců na pekaře je dost drtivý. Jestliže je nadiktovaná nízká cena, tak se tomu přizpůsobí i produkt a vyrábějí se pak chleby bez chuti, které nemají s kvalitním chlebem nic společného. Výrobci pak ustupují od tradiční technologie," vysvětluje Jaromír Dřízal, předseda svazu pekařů.

Měkký chléb není zárukou jeho kvality

Poukazuje však také na zlozvyky, kterých se lidé při koupi chleba dopouštějí. "Například při kupování chleba na něj sahají. Když je měkký, je to pro ně známka, že je čerstvý, ale ono to tak nemusí být. Chleba musí být správně propečený, kůrka musí zvonit. Když ho zmáčknete, tak nemusí být měkký," upozorňuje na častý omyl kupujících Jaromír Dřízal.

Kam se chodí v Praze kupovat dobré pečivo

Kateřina Cajthamlová – dietoložka a poradkyně ve výživě

Z běžné nabídky mi nejvíc chutná Cvrčovický chléb, ale už ho na regálech nevídávám. Je mu podobný také kovářský chléb. Lidem doporučuji, ať se ptají po kvasném chlebu, který je vyráběn tradičním způsobem. Je typický svou vůní.

Emanuele Ridi – majitel italské restaurace v Dejvicích

Dobré pečivo mají v pekárně pana Manssona v Bílkově ulici. Pečou tam postaru, tedy z kvásku. Takové pečivo v běžných obchodech, natož v supermarketech, nenajdete. Má mnohem lepší chuť, což platí u takto připravovaného pečiva obecně.

Roman Vaněk – Pražský kulinářský institut

Pro pečivo chodím za Honzou Sváčkem. Má sice obchod zejména s uzeninami, ale nechává si péct skvělý chleba na zakázku. Ohromně mě baví také pečivo od Jirky Jelínka z obchodu Wine Food Market na Smíchově, jeho chleba je naprosto geniální.

Jiří Gajdošík - Mamaison Hotels and Residence

Upřímně, dobrých pekařství už člověk moc nepotká. Kvalitní je určitě francouzská pekárna Paul, kde je luxusní pečivo, ne každý si ho může dovolit. Dobré jsou ale také pobočky Lidlu, přesněji ty, které mají pekárnu. Prodává se tam například kvalitní cibulový chléb. Mám rád i obyčejný kmínový.

Kam chodíte pro dobrý chleba vy? Podělte se s ostatními v diskusi.




Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika tak na rošt házejí...

VIDEO: Smrkové výhonky využijete v kuchyni jako koření i na marmeládu

Smrkové výhonky jsou jakousi alternativní sezonní jarní zeleninou, kterou...

K volně dostupnému jarnímu býlí v podobě medvědího česneku či pampelišek, které může obohatit váš jídelníček, si v...

Jobs Contact
Developer for CAD Tools (25.000 - 50.000 Kč)

Jobs Contact
Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj
nabízený plat: 25 000 - 50 000 Kč

Najdete na iDNES.cz