Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

aktualizováno 
Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů, jak se s pomalou přípravou vypořádat.

Kuchař na natáčení vytáhl novinku na našem trhu: gril na peletky Traeger, který pracuje úplně automaticky. V praxi to vypadá tak, že se do zásobníku nasypou peletky z dřeviny podle výběru (každá voní při grilování jinak).

Fotogalerie

Automatika u tohoto grilu funguje tak, že se pelety dopravují do ohniště pomocí šnekového podavače a rychlost se řídí podle toho, jak vysokou teplotu si nastavíte. Zvláštností tohoto grilu je, že umožňuje nastavit i nízké teploty, takže je přímo předurčený pro pomalé pečení.

Mimo nastavení přesné teploty má také režim Smoke, který umožňuje spojit pečení s uzením, což se na klasickém grilu řeší například přidáním vlhkých pilin nebo speciálním prkýnkem.

Na horním videu se podívejte na přípravu pomalu pečeného vepřového boku, na spodním uvidíte postup při přípravě zauzených kachních prsou.

Pomalu pečený vepřový bok

Suroviny pro 4 osoby:

  • Vepřový bok 500 g
  • Suchý rub 300 g

Rub

2 díly třtinového cukru, 1 díl sladké papriky, 1/2 dílu soli, 1/2 dílu granulovaného česneku, 1/2 dílu sušeného zázvoru, citronová kůra.

Smíchat, promíchat a lze hned použít nebo si namíchat do zásoby klidně na celou sezonu.

Postup:

Vepřový bok zbavte nedokonalostí z výroby – chrupavky, případně kůže. Dejte do dostatečně velké mísy, přisypejte rub a dobře do masa vmasírujte (použijte jednorázové rukavice, rub barví).

Nechte v lednici marinovat alespoň přes noc, ideálně den a noc. Gril roztopte na vysokou teplotu a mezitím bok vyndejte z lednice, aby přešel na pokojovou teplotu.

Bok jednoduše rozložte na grilovací rošt dolů stranou, kde byla kůže, a gril zavřete. Po 20 minutách bok otočte a po dalších 20 minutách znovu a teplotu na grilu stáhněte na 135 °C. Dosypte peletky a tak nechte bůček péct 4 hodiny, klidně bez dozoru. Pak bůček zkontrolujte a případně mu dejte ještě hodinku.

Druhou variantou je večer gril nastavit na 82 °C, bůčky rozložit stranou, kde byla kůže, nahoru a jít spát. Ráno je maso křehké a šťavnaté.

K takto upravenému masu stačí jen dobré pečivo a salát z trhaných listů a medového dressingu.

Zauzená kachní prsa

  • 700–800 g kachních prsou s kůží
  • 300 g soli
  • 300 g krupicového cukru

Smíchejte sůl s cukrem. Kachní prso ve směsi dobře obalte, zasypejte zbytkem směsi a nechte v lednici přes noc (12 hodin) marinovat. Potom zbavte od přebytečné směsi, na grilu přepněte na režim Smoke a uďte asi 2–2,5 hodiny.

K takto upravenému masu rovněž stačí jen dobré pečivo a salát z trhaných listů a medového dressingu.

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....

Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...

VIDEO Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je...


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz