Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

aktualizováno 
Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů, jak se s pomalou přípravou vypořádat.

Kuchař na natáčení vytáhl novinku na našem trhu: gril na peletky Traeger, který pracuje úplně automaticky. V praxi to vypadá tak, že se do zásobníku nasypou peletky z dřeviny podle výběru (každá voní při grilování jinak).

Fotogalerie

Automatika u tohoto grilu funguje tak, že se pelety dopravují do ohniště pomocí šnekového podavače a rychlost se řídí podle toho, jak vysokou teplotu si nastavíte. Zvláštností tohoto grilu je, že umožňuje nastavit i nízké teploty, takže je přímo předurčený pro pomalé pečení.

Mimo nastavení přesné teploty má také režim Smoke, který umožňuje spojit pečení s uzením, což se na klasickém grilu řeší například přidáním vlhkých pilin nebo speciálním prkýnkem.

Na horním videu se podívejte na přípravu pomalu pečeného vepřového boku, na spodním uvidíte postup při přípravě zauzených kachních prsou.

Pomalu pečený vepřový bok

Suroviny pro 4 osoby:

  • Vepřový bok 500 g
  • Suchý rub 300 g

Rub

2 díly třtinového cukru, 1 díl sladké papriky, 1/2 dílu soli, 1/2 dílu granulovaného česneku, 1/2 dílu sušeného zázvoru, citronová kůra.

Smíchat, promíchat a lze hned použít nebo si namíchat do zásoby klidně na celou sezonu.

Postup:

Vepřový bok zbavte nedokonalostí z výroby – chrupavky, případně kůže. Dejte do dostatečně velké mísy, přisypejte rub a dobře do masa vmasírujte (použijte jednorázové rukavice, rub barví).

Nechte v lednici marinovat alespoň přes noc, ideálně den a noc. Gril roztopte na vysokou teplotu a mezitím bok vyndejte z lednice, aby přešel na pokojovou teplotu.

Bok jednoduše rozložte na grilovací rošt dolů stranou, kde byla kůže, a gril zavřete. Po 20 minutách bok otočte a po dalších 20 minutách znovu a teplotu na grilu stáhněte na 135 °C. Dosypte peletky a tak nechte bůček péct 4 hodiny, klidně bez dozoru. Pak bůček zkontrolujte a případně mu dejte ještě hodinku.

Druhou variantou je večer gril nastavit na 82 °C, bůčky rozložit stranou, kde byla kůže, nahoru a jít spát. Ráno je maso křehké a šťavnaté.

K takto upravenému masu stačí jen dobré pečivo a salát z trhaných listů a medového dressingu.

Zauzená kachní prsa

Soutěžte o ceny za 100 000 Kč

Vyfoťte svůj oblíbený grilovaný pokrm a pošlete do redakce společně s receptem. Nejlepší z vás mohou vyhrát jeden z pěti grilů s příslušenstvím v celkové hodnotě 100 000 Kč. Podrobnější pravidla najdete ZDE.

Ceny do soutěže věnovala společnost PENTA, prodejce hobby a potřeb pro zahradu G21.

  • 700–800 g kachních prsou s kůží
  • 300 g soli
  • 300 g krupicového cukru

Smíchejte sůl s cukrem. Kachní prso ve směsi dobře obalte, zasypejte zbytkem směsi a nechte v lednici přes noc (12 hodin) marinovat. Potom zbavte od přebytečné směsi, na grilu přepněte na režim Smoke a uďte asi 2–2,5 hodiny.

K takto upravenému masu rovněž stačí jen dobré pečivo a salát z trhaných listů a medového dressingu.

Autor:




Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.