Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

aktualizováno 
Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů, jak se s pomalou přípravou vypořádat.

Kuchař na natáčení vytáhl novinku na našem trhu: gril na peletky Traeger, který pracuje úplně automaticky. V praxi to vypadá tak, že se do zásobníku nasypou peletky z dřeviny podle výběru (každá voní při grilování jinak).

Fotogalerie

Automatika u tohoto grilu funguje tak, že se pelety dopravují do ohniště pomocí šnekového podavače a rychlost se řídí podle toho, jak vysokou teplotu si nastavíte. Zvláštností tohoto grilu je, že umožňuje nastavit i nízké teploty, takže je přímo předurčený pro pomalé pečení.

Mimo nastavení přesné teploty má také režim Smoke, který umožňuje spojit pečení s uzením, což se na klasickém grilu řeší například přidáním vlhkých pilin nebo speciálním prkýnkem.

Na horním videu se podívejte na přípravu pomalu pečeného vepřového boku, na spodním uvidíte postup při přípravě zauzených kachních prsou.

Pomalu pečený vepřový bok

Suroviny pro 4 osoby:

  • Vepřový bok 500 g
  • Suchý rub 300 g

Rub

2 díly třtinového cukru, 1 díl sladké papriky, 1/2 dílu soli, 1/2 dílu granulovaného česneku, 1/2 dílu sušeného zázvoru, citronová kůra.

Smíchat, promíchat a lze hned použít nebo si namíchat do zásoby klidně na celou sezonu.

Postup:

Vepřový bok zbavte nedokonalostí z výroby – chrupavky, případně kůže. Dejte do dostatečně velké mísy, přisypejte rub a dobře do masa vmasírujte (použijte jednorázové rukavice, rub barví).

Nechte v lednici marinovat alespoň přes noc, ideálně den a noc. Gril roztopte na vysokou teplotu a mezitím bok vyndejte z lednice, aby přešel na pokojovou teplotu.

Bok jednoduše rozložte na grilovací rošt dolů stranou, kde byla kůže, a gril zavřete. Po 20 minutách bok otočte a po dalších 20 minutách znovu a teplotu na grilu stáhněte na 135 °C. Dosypte peletky a tak nechte bůček péct 4 hodiny, klidně bez dozoru. Pak bůček zkontrolujte a případně mu dejte ještě hodinku.

Druhou variantou je večer gril nastavit na 82 °C, bůčky rozložit stranou, kde byla kůže, nahoru a jít spát. Ráno je maso křehké a šťavnaté.

K takto upravenému masu stačí jen dobré pečivo a salát z trhaných listů a medového dressingu.

Zauzená kachní prsa

  • 700–800 g kachních prsou s kůží
  • 300 g soli
  • 300 g krupicového cukru

Smíchejte sůl s cukrem. Kachní prso ve směsi dobře obalte, zasypejte zbytkem směsi a nechte v lednici přes noc (12 hodin) marinovat. Potom zbavte od přebytečné směsi, na grilu přepněte na režim Smoke a uďte asi 2–2,5 hodiny.

K takto upravenému masu rovněž stačí jen dobré pečivo a salát z trhaných listů a medového dressingu.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Po zimě na chalupu. Opatrně větrat, zkontrolovat okapy a zprovoznit vodu

Další zajímavou nemovitostí na prodej je 200 let stará roubenka za 1,49 milionu...

Jakmile poleví mrazy, spoustu lidí to začne táhnout na chatu nebo chalupu zkontrolovat stav nemovitosti. Je potřeba...

Africké fialky jsou sběratelský fenomén, nových kříženců jsou tisíce

Africká fialka neboli Saintpaulia, šlechtěný hybrid 'Suncoast Wild Mustang'

Tyto květiny klamou názvem. S evropskými fialkami neboli violkami nemají nic společného. Do Evropy se africké fialky...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...

Najdete na iDNES.cz