Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus)

  20:00aktualizováno  20:00
Estragon je nepostradatelné koření ve francouzské kuchyni, přidává se především k marinovanému masu, kterému propůjčí neobyčejnou chuť a vůni.

Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus) | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Této bylině se přezdívá francouzský estragon pro jeho velmi jemnou vůni. Jeho protikladem je ruská varianta tzv. ruský estragon, který je mnohem více hořký, výraznější a odolný vůči mrazivému počasí.

Popis: Vytrvalá rostlina z čeledi hvězdnicovitých má svůj původ v jihozápadní Asii. Dorůstá výšky 50-120 centimetrů. Přímá, rozvětvená, dřevnatá lodyha je porostlá úzkými, kopinatými a hustě čárkovitými lístky. Kvete bílošedými kvítky. Celá rostlina silně aromaticky voní.

Stanoviště: Dobře prospívá na slunném místě s dostatkem dobře propustné a sušší půdy. Je vhodná pro celoroční pěstování.

Výskyt: Bylina se pěstuje v Evropě a Asii, v největší míře však převládá ve Francii.

Léčivé účinky: Estragon je vhodný k léčbě ledvin, močových cest, upravuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a sekreci žluče.

Využití: Rostlina je nepostradatelnou součástí francouzské kuchyně a jako součást provensálského koření je často využívaný v středomořských specialitách. Hodí se k masu, polévkám, do salátů či do omáček. Dodá vůni a chuť slaným i sladkým pokrmům.  

Období květu: Kvete od června do září. V našich polohách ale estragon kvést neuvidíme.

Ohrožení: Není ohrožen.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Vědci našli v Podyjí šalvěj, o které mysleli, že už v Česku vyhynula

Šalvěj rakouská (Salvia austriaca) roste běžně v Rakousku, Maďarsku a na...

Velké překvapení zažili vědci v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Loni v létě tam našli šalvěj rakouskou, o které si...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které...

Najdete na iDNES.cz