Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)

  12:01aktualizováno  12:01

Penízovka sametonohá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prew„Sametka“ nebo „vánoční houba“, jak se této houbě lidově říká, je mezi houbaři oblíbená hlavně proto, že se dá sbírat v období, kdy neroste téměř nic. Jak již jméno naznačuje, penízovka sametonohá má tmavě sametový třeň (nohu). Roste normálně i v období zimy a přežívá i mírnější mrazy – snad je i potřebuje, aby mohla tvořit plodnice. Může i úplně zmrznout a přesto přežije.
Ve světové produkci má penízovka sametonohá veliký význam. Je kosmopolitně rozšířená; roste v Evropě, v Asii, v Austrálii, v Severní Americe i v Africe. Snadno ji z přirozeného stanoviště můžeme naočkovat na vhodné špalky nebo stromy nedaleko našeho bydliště. Výhodou je, že tvoří plodnice v době, kdy se teplota přiblíží bodu mrazu, tedy v období, kdy je jiných hub v přírodě nedostatek. 

Kloboučky jsou 2 – 10 cm široké, v mládí zvonkovitě sklenuté, později ploché, barvy světle pomerančové, při okraji bledší a uprostřed tmavší, zcela hladké a lesklé, s lepkavým povrchem.Třeň je 3 – 8 cm dlouhý, velmi tuhý, tmavě sametový – zvláště na spodní části.

Kde a kdy roste

Roste velmi hojně na podzim a začátkem zimy (září až prosinec), méně i na jaře, na odumřelých a živých listnáčích a jejich pařezech (vrby, topoly, jilmy, lípy aj.) v lesích, parcích i zahradách.

Přestože má penízovka sametonohá velmi tuhou dužninu, je nejlepší ji usušit a rozdrtit. Pokud ji použijeme čerstvou, odřízneme raději většinu třeňů a kloboučky pokrájíme nadrobno. Dodává dobrou chuť polévkám i masu, ovšem musí být řádně povařena.

Autoři:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka kosatcová

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Hřib skvrnitý

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Najdete na iDNES.cz