Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)

  12:01aktualizováno  12:01

Penízovka sametonohá | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prew„Sametka“ nebo „vánoční houba“, jak se této houbě lidově říká, je mezi houbaři oblíbená hlavně proto, že se dá sbírat v období, kdy neroste téměř nic. Jak již jméno naznačuje, penízovka sametonohá má tmavě sametový třeň (nohu). Roste normálně i v období zimy a přežívá i mírnější mrazy – snad je i potřebuje, aby mohla tvořit plodnice. Může i úplně zmrznout a přesto přežije.
Ve světové produkci má penízovka sametonohá veliký význam. Je kosmopolitně rozšířená; roste v Evropě, v Asii, v Austrálii, v Severní Americe i v Africe. Snadno ji z přirozeného stanoviště můžeme naočkovat na vhodné špalky nebo stromy nedaleko našeho bydliště. Výhodou je, že tvoří plodnice v době, kdy se teplota přiblíží bodu mrazu, tedy v období, kdy je jiných hub v přírodě nedostatek. 

Kloboučky jsou 2 – 10 cm široké, v mládí zvonkovitě sklenuté, později ploché, barvy světle pomerančové, při okraji bledší a uprostřed tmavší, zcela hladké a lesklé, s lepkavým povrchem.Třeň je 3 – 8 cm dlouhý, velmi tuhý, tmavě sametový – zvláště na spodní části.

Kde a kdy roste

Roste velmi hojně na podzim a začátkem zimy (září až prosinec), méně i na jaře, na odumřelých a živých listnáčích a jejich pařezech (vrby, topoly, jilmy, lípy aj.) v lesích, parcích i zahradách.

Přestože má penízovka sametonohá velmi tuhou dužninu, je nejlepší ji usušit a rozdrtit. Pokud ji použijeme čerstvou, odřízneme raději většinu třeňů a kloboučky pokrájíme nadrobno. Dodává dobrou chuť polévkám i masu, ovšem musí být řádně povařena.

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Najdete na iDNES.cz