Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Peruánské pálivé papričky rocoto vyrostou i na balkoně. Plodí řadu let

aktualizováno 
Sympatická Pavlína si z pracovní stáže v zahraničí přivezla mimo jiné také peruánského manžela Eduarda, což výrazně ovlivnilo jejich společný jídelníček. A protože Eduardo pocházející z města Arequipa vyrostl na místních pálivých papričkách, které na našem trhu neseženete, dovezli si z Peru jejich semínka a pěstují si je sami.

V Eduardově rodném městě na jihu Peru jsou dužnaté papričky rocoto (Capsicum Pubescens) - ve tvaru malých soudečkovitých jablíček - doslova neodmyslitelnou součástí života. „Manžel mi neustále zdůrazňuje, jak jsou - samozřejmě v přiměřeném množství - zdravé pro žaludek,“ usmívá se Pavlína, když papričky ochutnáváme.

Peruánci tyto papričky opravdu považují za léčivé a organismu velmi prospěšné; údajně mají schopnost vnitřně léčit revmatismus, poruchy trávení, astma či hemoroidy, vhodné jsou i při cukrovce. Kromě toho obsahují vitamin C, riboflavin, fosfor, kalcium, karoten a další zdraví prospěšné látky.

Fotogalerie

Chuťově nejsou nijak extrémně pálivé, jejich pikantnost je ale v kombinaci s masitou dužninou velmi příjemná. Místní je nadrobno nasekané přidávají nejen do nejrůznějších omáček a zálivek, světově proslulé jsou plněné, tedy rocoto relleno. Pavlína jimi ochucuje i hrubozrnnou sůl, nebo je přidává do jednoduché salsy připravené z nadrobno nakrájené cibule, rajčat a pálivých papriček, které ochutí pepřem a solí a hojně zalije  olivovým olejem.

Latinský druhový název těchto papriček - Pubescens - znamená v překladu chlupatý a napovídá, čím se od ostatních tyto papričky liší: mají chlupaté stonky a listy. Spolehlivě je také poznáte podle tmavých semen, jiné papriky je mají světlá.

Právě z těch si svoje rostlinky Pavlína s Eduardem vypěstovali. „S předpěstováním jsme začali už v prosinci, semínka klíčila poměrně dlouho, zhruba měsíc. Rostlinky pak pomalinku rostly pěkně v teple v minipařníku za oknem, až jsme je na jaře přesadili do květináčků a zhruba v půlce května už mohly na balkon. Občas jsme je přihnojili a v létě pak přinesly první úrodu,“ ukazuje nám Pavlína fotografii dokumentující jejich loňskou úrodu. Ta letošní je tedy již druhá.

Recept na pikantní sůl

Očištěné čerstvé papričky zbavené jadřinců, rozmixujte a promíchejte s hrubozrnnou solí určenou do mlýnků. „Mokré kousky dužniny i slupek se přitom na zrnka soli krásně nabalí. Pak je rozprostřené na pekáči vyloženém pečicím papírem usuším v troubě a přesypu do sklenice, ze které průběžně plním ruční mlýnek na sůl na jídelním stole. Hlavně manžel s ní dochucuje o sto šest, takže je u nás prázdný každou chvíli,“ zní Pavlínin jednoduchý recept. Podobným způsobem by se jistě daly použít i jiné pálivé papričky.   

Chladnější počasí této otužilé paprice, která je zvyklá na drsné podmínky And, nijak zvlášť nevadí, mráz ale nepřežije. Proto jakmile přišly první mrazíky, rostliny papriček zazimovali. „Jednoduše jsme je přesunuli na chodbu bytového domu, kde přečkaly zimu. Na jaře - samozřejmě po „zmrzlých“ - jsme je zase vrátili na balkon. Právě nám tedy plodí druhou sezonu,“ má radost Pavlína.

Vzhledem k láskyplné péči, jakou dostávají, jim vytrvalé rostlinky mohou přinášet radost ještě dlouhé roky. Jako vývojář mobilních aplikací jim Eduardo neváhal pořídit doslova chůvu - o jejich papričky se totiž stará i koubachi, tedy senzor synchronizovaný s mobilním telefonem. „Zasílá mi updaty, co rostlina momentálně potřebuje. Jestli vodu, hnojení, jestli jí není moc teplo nebo zima,“ usmívá se Eduardo s mobilem v ruce. 

Možností je spousta, nejen Peru nabízí i další papričky

Kromě rocota pěstují Eduardo s Pavlínou na svém pražském balkoně také papričky ají amarillo a malé červené ají panca, které jsou v Peru také velmi populární a přidávají se do mnoha národních jídel.

„O ají amarillo například známý peruánský šéfkuchař Gastón Acurio prohlásil, že jsou pro něj v kuchyni jednou z nejdůležitějších ingrediencí. Nejsou tak pálivé, ale mají typickou výraznou  chuť,“ popisuje Pavlína papriku, která na první pohled nijak výjimečně nevypadá, ale zasvěcení evidentně vědí své.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.