Pět kroků, jak si udělat steak doma a nemít z něj podrážku

Kvalitní maso, pepř a sůl, rychlé restování a pak pomalé grilování, nebo dokonce dopékání v troubě. Takové je tajemství přípravy dobrého steaku.

Do nezralého masa prst neotisknete ani náhodou... | foto: www.sefnagrilu.cz

Základem je znalý kuchař a kvalitní maso. Většina dobrých českých steakových restaurací používá maso z Jižní nebo Severní Ameriky. Nejčastěji je kupují z Argentiny a Uruguaye. U tamních plemen skotu je důležité, jak jsou zvířata živená, jejich bezstresová porážka (po převozu na jatka a před porážkou by měla být ještě ustájena), velmi záleží na dalším zpracování.

Maso, které se na lodích vozí do Česka, je speciálně vakuované. Probíhá to následovně: po 48 hodinách se maso zabalí do speciálních igelitů a vakuuje se. Zraje zhruba měsíc a má trvanlivost až čtyři měsíce.

1. Na mase se nevyplatí šetřit

Opravdoví znalci kupují maso z jihoamerických a severoamerických býčků. To seženete například v obchodním řetězci Makro.

Také je důležité zvolit to správné maso: svíčkovou, roštěnec, pupek, lopatku, malý ořech...

2. Maso se také musí správně ukrojit

Jak moc krvavý?

Raw
Steak má tenkou křupavou kůrku, uvnitř je syrový, avšak teplý. Jde lehce zmáčknout prstem.

Rare
Na povrchu je hnědý, uvnitř růžový, syrový a krvavý. Prstem lze zmáčknout jen prostředek masa.

Medium
Maso je uvnitř růžové, ale ne krvavé. Když zatlačíte prstem, lehce pruží.

Well done
Steak je celý propečený, má křupavou hnědou kůrku, při dotyku lehce pruží.

"Většina se krájí přes vlákno," říká Vlastimil Lacina Jiroš z restaurace Čestr v Praze, která se snad jako jediná specializuje na pokrmy z českého uleželého hovězího masa. Steak má mít šířku dvou tří palců. "Pak je dobré nechat maso hodinu "odstát", aby se zahřálo. Na pánvičku či gril by se nemělo dávat přímo z lednice. Dostane šok," dodává Lacina.

Pokud chcete, aby steaky měly stejný tvar, je dobré maso před krájením zabalit do folie a nechat v lednici. Znalci říkají, že kvalitní maso není třeba nakládat, ztratila by se tím jeho pravá chuť. Stačí, když se před grilováním posype pepřem. Solte až těsně předtím, než ho dáte na stůl.

3. Rozehřejte gril

Maso z každé strany zprudka minutu až minutu a půl opečte. Plamen můžete zmírnit, když jde steak sám odlepit z grilu. Dále maso pečte na nižší teplotě 15 až 20 minut.

V restauracích to dělají i tak, že ho pět minut pečou a pět minut nechají odpočinout, až poté v grilování pokračují. Pokud chcete dělat steak na pánvi, je nutné si pořídit kvalitní ocelovou nebo litinovou se silným dnem. Pánev s tenkým dnem rychle zchladne, maso se začne dusit a pouštět šťávu.

Dále je to stejné jako na grilu: maso se rychle z obou stran osmahne, a pak se na nižším plamenu pomalu dopéká. Je také možné maso rychle opéct na pánvi a poté je dodělat 15 minut v troubě vyhřáté na 65 stupňů.

Než se pustíte do jídla a maso rozkrojíte, počkejte ještě pět minut.

4. Jak je maso propečené

Čím je maso "gumovější", tím méně je propečené. Umět steak propéct "na přání", je součást umění, kterému se i zkušení kuchaři učí měsíce. Až budete dělat ten svůj první, zkoušejte jeho pružnost.

Maso propečené raw

Maso propečené (shora) well done, medium, rare

Jakmile pruží jako bláto, je to ještě moc brzy. Až začne být trochu trochu vůči stisku odolnější, mohlo by to být ono. Ale toto si každý musí vyzkoušet sám.

5. Co si dát jako přílohu

Záleží na vaší chuti. K masu je dobrá zelenina, jídlo odlehčí a člověk se po něm necítí přejedeně. Často se podávají i hranolky nebo chléb.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...