Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pět kroků, jak si udělat steak doma a nemít z něj podrážku

aktualizováno 
Kvalitní maso, pepř a sůl, rychlé restování a pak pomalé grilování, nebo dokonce dopékání v troubě. Takové je tajemství přípravy dobrého steaku.

Do nezralého masa prst neotisknete ani náhodou... | foto: www.sefnagrilu.cz

Základem je znalý kuchař a kvalitní maso. Většina dobrých českých steakových restaurací používá maso z Jižní nebo Severní Ameriky. Nejčastěji je kupují z Argentiny a Uruguaye. U tamních plemen skotu je důležité, jak jsou zvířata živená, jejich bezstresová porážka (po převozu na jatka a před porážkou by měla být ještě ustájena), velmi záleží na dalším zpracování.

Maso, které se na lodích vozí do Česka, je speciálně vakuované. Probíhá to následovně: po 48 hodinách se maso zabalí do speciálních igelitů a vakuuje se. Zraje zhruba měsíc a má trvanlivost až čtyři měsíce.

1. Na mase se nevyplatí šetřit

Opravdoví znalci kupují maso z jihoamerických a severoamerických býčků. To seženete například v obchodním řetězci Makro.

Také je důležité zvolit to správné maso: svíčkovou, roštěnec, pupek, lopatku, malý ořech...

2. Maso se také musí správně ukrojit

Jak moc krvavý?

Raw
Steak má tenkou křupavou kůrku, uvnitř je syrový, avšak teplý. Jde lehce zmáčknout prstem.

Rare
Na povrchu je hnědý, uvnitř růžový, syrový a krvavý. Prstem lze zmáčknout jen prostředek masa.

Medium
Maso je uvnitř růžové, ale ne krvavé. Když zatlačíte prstem, lehce pruží.

Well done
Steak je celý propečený, má křupavou hnědou kůrku, při dotyku lehce pruží.

"Většina se krájí přes vlákno," říká Vlastimil Lacina Jiroš z restaurace Čestr v Praze, která se snad jako jediná specializuje na pokrmy z českého uleželého hovězího masa. Steak má mít šířku dvou tří palců. "Pak je dobré nechat maso hodinu "odstát", aby se zahřálo. Na pánvičku či gril by se nemělo dávat přímo z lednice. Dostane šok," dodává Lacina.

Pokud chcete, aby steaky měly stejný tvar, je dobré maso před krájením zabalit do folie a nechat v lednici. Znalci říkají, že kvalitní maso není třeba nakládat, ztratila by se tím jeho pravá chuť. Stačí, když se před grilováním posype pepřem. Solte až těsně předtím, než ho dáte na stůl.

3. Rozehřejte gril

Maso z každé strany zprudka minutu až minutu a půl opečte. Plamen můžete zmírnit, když jde steak sám odlepit z grilu. Dále maso pečte na nižší teplotě 15 až 20 minut.

V restauracích to dělají i tak, že ho pět minut pečou a pět minut nechají odpočinout, až poté v grilování pokračují. Pokud chcete dělat steak na pánvi, je nutné si pořídit kvalitní ocelovou nebo litinovou se silným dnem. Pánev s tenkým dnem rychle zchladne, maso se začne dusit a pouštět šťávu.

Dále je to stejné jako na grilu: maso se rychle z obou stran osmahne, a pak se na nižším plamenu pomalu dopéká. Je také možné maso rychle opéct na pánvi a poté je dodělat 15 minut v troubě vyhřáté na 65 stupňů.

Než se pustíte do jídla a maso rozkrojíte, počkejte ještě pět minut.

4. Jak je maso propečené

Čím je maso "gumovější", tím méně je propečené. Umět steak propéct "na přání", je součást umění, kterému se i zkušení kuchaři učí měsíce. Až budete dělat ten svůj první, zkoušejte jeho pružnost.

Maso propečené raw

Maso propečené raw

Maso propečené (shora) well done, medium, rare

Maso propečené (shora) well done, medium, rare

Jakmile pruží jako bláto, je to ještě moc brzy. Až začne být trochu trochu vůči stisku odolnější, mohlo by to být ono. Ale toto si každý musí vyzkoušet sám.

5. Co si dát jako přílohu

Záleží na vaší chuti. K masu je dobrá zelenina, jídlo odlehčí a člověk se po něm necítí přejedeně. Často se podávají i hranolky nebo chléb.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Najdete na iDNES.cz