Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

  3:00aktualizováno  3:00
Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete předejít. Čtěte, co dělat, aby se zahradní party neproměnila v katastrofu.

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

1.Popáleniny a opařeniny

„Popáleniny vzniklé v kuchyních a popáleniny horkými nápoji jsou typické pro celý rok. V létě však přibývá těch, které vzniknou v důsledku kontaktu s otevřeným ohněm,“ popisuje Jiřina Stanovská z Útvaru likvidace pojistných událostí z životního pojištění v České pojišťovně. Ano, můžou za to táboráky a grilovačky. Zranění často způsobí nepozornost, lenost nebo vliv alkoholu.

Pomůže dodržet několik jednoduchých zásad. Na grilování se vždy plně soustřeďte. Neberte do ruky nic, co by mohlo být horké: žádné jídlo, žádnou nádobu, podložku nebo rošt. Vždy si pomozte chňapkami nebo obracečkou. Do ohně nepřilévejte benzín ani líh. A nenoste volné oblečení, které při nevhodném pohybu vzplane raz dva.

Otevřený oheň, rozžhavený gril, horké uhlíky nebo vroucí olej jsou zásadním nebezpečím pro děti. Ty nejmenší by se ke grilu nebo k ohni neměly vůbec přibližovat, větší jedině po boku dospělého. Dejte pozor, aby nikde nic nepřečnívalo – stačí rukojeť nebo podložka, o které dítě zavadí, a už je oheň na střeše. V tomto případě spíš na zahradě.

Když už se někdo spálí nebo opaří, okamžitě postižené místo ponořte do ledové vody. V případě větších popálenin si rozhodně nezkoušejte hrát na doktora a rovnou volejte záchrannou službu. Špatně zvolená mast může situaci spíš zhoršit.

2.Řezné rány

Řezná poranění jsou při přípravě jídla úplně nejčastějším úrazem; nejde jen o drobné ranky, ale i o hluboká říznutí do tkáně a amputované prsty. I těm pomůže předejít klasická trojice: opatrnost, soustředění a střídmost v pití alkoholu. Maso nebo zeleninu na gril krájejte co nejostřejším nožem – tupá čepel spíš sjede tam, kam nemá.

Fotogalerie

Pokud se přece říznete, ránu hned vymyjte a přidržte na ní vlhký hadřík nebo vatový tamponek. To by mělo pomoci zmírnit nebo zastavit krvácení, pak můžete ranku zalepit náplastí. V případě větší rány nebo krvácení, které ne a ne přestat, je na místě volat sanitku.

3.Pády a zakopnutí

Dítě, které zakoplo o kabel. Pes, kterého maso na roštu zlákalo ke skoku. Převržený gril. Všechny tyhle katastrofické scénáře se na zahradních slavnostech bohužel skutečně odehrávají – včetně následků, které sahají od opařenin horkým tukem po hořící nábytek nebo oblečení. Ve filmu to může být legrační, v reálu jde o život.

Klíčem je zase prevence. Gril by měl být umístěný dál od rušných částí zahrady, na zemi kolem něj by se neměly válet kabely, hadice, pytle s uhlím ani kanystry.

Už vůbec by se v jeho dosahu neměly pohybovat děti, domácí mazlíčci ani opilci, kteří dobře neudrží rovnováhu.

Snažte se také pohlídat, aby země kolem grilu nebyla mokrá a kluzká.

4.Inhalace kouře

Kouř z grilu v nevětrané místnosti vám může poškodit zrak, přivodit respirační potíže a v nejhorších případech vás dokonce udusit. Proto nikdy negrilujte a nezapalujte oheň v žádném uzavřeném prostoru.

Přesunout gril kvůli dešti do garáže není dobrý nápad, barbecue na zastřešené terase také ne. Vždycky se ujistěte, že jste v prostoru, ve kterém proudí vzduch a kouř se nehromadí.

5.Křížová kontaminace

Bakterie ze syrového masa, vajec nebo i zeleniny na další potraviny, které pak rovnou jíme, „přeskočí“ docela jednoduše. Třeba z prkénka, nože nebo špatně umytých rukou. Kontaminované jídlo pak může způsobit salmonelózu, ale i další závažné střevní potíže.

Takhle ne. Na zeleninu a maso vždy používejte jiné prkénko, abyste se vyhnuli...

Takhle ne. Na zeleninu a maso vždy používejte jiné prkénko, abyste se vyhnuli křížové kontaminaci.

Předejít nepříjemnostem a pobytu v nemocnici můžeme s pomocí správné hygieny. Informační centrum bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství doporučuje balit syrové maso do zvláštních mikrotenových sáčků nebo je uchovávat v obalu, odkud určitě nebude odkapávat šťáva – třeba ve skleněné nádobě s víkem. Po jakémkoli zacházení se syrovým masem, s vejci nebo s kořenovou zeleninou bychom si měli dobře umýt ruce.

Při vaření, tedy na zahradní grilovačce, je třeba používat dvě sady nožů, prkének i talířů nebo misek. Jednu pro syrové potraviny, druhou pro ty, které budeme jíst bez dalších úprav. Můžete si pomoci třeba různými barvami sad nebo dvěma oddělenými stoly, na kterých jídlo připravujete. Po používání všechno důkladně umyjte v horké vodě se saponátem. Opatrnost je na místě i při používání utěrek a ručníků.

Autor:


Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Sůl, pepř a prstový test. Experti na maso radí, jak správně grilovat

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Krásné počasí vybízí k rozpálení grilů. Vybrat ten správný není nijak obtížné, větší vliv na...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Pokud je vám grilování málo, pak jste zralí na stavbu venkovní kuchyně

Abyste si užili venkovní vaření, nemusíte platit za ohromné stavby. Stačí i...

Venkovní kuchyně má hned několik výhod: originálním způsobem ozdobí zahradu, ulehčí grilování a...

Na čištění grilu nepotřebujete speciální chemii, ukáže hodinový manžel

Na hrubé nečistoty výborně poslouží škrabka na sklokeramické desky.

Někdy po zimě vytáhnete gril a je ve stavu, že byste raději šli do obchodu a koupili si nový....


Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Další z rubriky

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno rozdělávat oheň a není třeba...

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz