Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

  3:00aktualizováno  3:00
Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete předejít. Čtěte, co dělat, aby se zahradní party neproměnila v katastrofu.

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

1.Popáleniny a opařeniny

„Popáleniny vzniklé v kuchyních a popáleniny horkými nápoji jsou typické pro celý rok. V létě však přibývá těch, které vzniknou v důsledku kontaktu s otevřeným ohněm,“ popisuje Jiřina Stanovská z Útvaru likvidace pojistných událostí z životního pojištění v České pojišťovně. Ano, můžou za to táboráky a grilovačky. Zranění často způsobí nepozornost, lenost nebo vliv alkoholu.

Pomůže dodržet několik jednoduchých zásad. Na grilování se vždy plně soustřeďte. Neberte do ruky nic, co by mohlo být horké: žádné jídlo, žádnou nádobu, podložku nebo rošt. Vždy si pomozte chňapkami nebo obracečkou. Do ohně nepřilévejte benzín ani líh. A nenoste volné oblečení, které při nevhodném pohybu vzplane raz dva.

Otevřený oheň, rozžhavený gril, horké uhlíky nebo vroucí olej jsou zásadním nebezpečím pro děti. Ty nejmenší by se ke grilu nebo k ohni neměly vůbec přibližovat, větší jedině po boku dospělého. Dejte pozor, aby nikde nic nepřečnívalo – stačí rukojeť nebo podložka, o které dítě zavadí, a už je oheň na střeše. V tomto případě spíš na zahradě.

Když už se někdo spálí nebo opaří, okamžitě postižené místo ponořte do ledové vody. V případě větších popálenin si rozhodně nezkoušejte hrát na doktora a rovnou volejte záchrannou službu. Špatně zvolená mast může situaci spíš zhoršit.

2.Řezné rány

Řezná poranění jsou při přípravě jídla úplně nejčastějším úrazem; nejde jen o drobné ranky, ale i o hluboká říznutí do tkáně a amputované prsty. I těm pomůže předejít klasická trojice: opatrnost, soustředění a střídmost v pití alkoholu. Maso nebo zeleninu na gril krájejte co nejostřejším nožem – tupá čepel spíš sjede tam, kam nemá.

Fotogalerie

Pokud se přece říznete, ránu hned vymyjte a přidržte na ní vlhký hadřík nebo vatový tamponek. To by mělo pomoci zmírnit nebo zastavit krvácení, pak můžete ranku zalepit náplastí. V případě větší rány nebo krvácení, které ne a ne přestat, je na místě volat sanitku.

3.Pády a zakopnutí

Dítě, které zakoplo o kabel. Pes, kterého maso na roštu zlákalo ke skoku. Převržený gril. Všechny tyhle katastrofické scénáře se na zahradních slavnostech bohužel skutečně odehrávají – včetně následků, které sahají od opařenin horkým tukem po hořící nábytek nebo oblečení. Ve filmu to může být legrační, v reálu jde o život.

Klíčem je zase prevence. Gril by měl být umístěný dál od rušných částí zahrady, na zemi kolem něj by se neměly válet kabely, hadice, pytle s uhlím ani kanystry.

Už vůbec by se v jeho dosahu neměly pohybovat děti, domácí mazlíčci ani opilci, kteří dobře neudrží rovnováhu.

Snažte se také pohlídat, aby země kolem grilu nebyla mokrá a kluzká.

4.Inhalace kouře

Kouř z grilu v nevětrané místnosti vám může poškodit zrak, přivodit respirační potíže a v nejhorších případech vás dokonce udusit. Proto nikdy negrilujte a nezapalujte oheň v žádném uzavřeném prostoru.

Přesunout gril kvůli dešti do garáže není dobrý nápad, barbecue na zastřešené terase také ne. Vždycky se ujistěte, že jste v prostoru, ve kterém proudí vzduch a kouř se nehromadí.

5.Křížová kontaminace

Bakterie ze syrového masa, vajec nebo i zeleniny na další potraviny, které pak rovnou jíme, „přeskočí“ docela jednoduše. Třeba z prkénka, nože nebo špatně umytých rukou. Kontaminované jídlo pak může způsobit salmonelózu, ale i další závažné střevní potíže.

Takhle ne. Na zeleninu a maso vždy používejte jiné prkénko, abyste se vyhnuli...

Takhle ne. Na zeleninu a maso vždy používejte jiné prkénko, abyste se vyhnuli křížové kontaminaci.

Předejít nepříjemnostem a pobytu v nemocnici můžeme s pomocí správné hygieny. Informační centrum bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství doporučuje balit syrové maso do zvláštních mikrotenových sáčků nebo je uchovávat v obalu, odkud určitě nebude odkapávat šťáva – třeba ve skleněné nádobě s víkem. Po jakémkoli zacházení se syrovým masem, s vejci nebo s kořenovou zeleninou bychom si měli dobře umýt ruce.

Při vaření, tedy na zahradní grilovačce, je třeba používat dvě sady nožů, prkének i talířů nebo misek. Jednu pro syrové potraviny, druhou pro ty, které budeme jíst bez dalších úprav. Můžete si pomoci třeba různými barvami sad nebo dvěma oddělenými stoly, na kterých jídlo připravujete. Po používání všechno důkladně umyjte v horké vodě se saponátem. Opatrnost je na místě i při používání utěrek a ručníků.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Africké fialky jsou sběratelský fenomén, nových kříženců jsou tisíce

Africká fialka neboli Saintpaulia, šlechtěný hybrid 'Suncoast Wild Mustang'

Tyto květiny klamou názvem. S evropskými fialkami neboli violkami nemají nic společného. Do Evropy se africké fialky...

Jen ocet, slupky z citronů a panák vodky a vyrobíte univerzální čistič

Slupky z citronu s octem uzavřete do sklenice a skladujte na temném místě.

Některé čističe si blogerka Marcela Sobotová doma vyrábí sama. Obvykle z běžných kuchyňských surovin a s jednoduchým...

Najdete na iDNES.cz