Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

  3:00aktualizováno  3:00
Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete předejít. Čtěte, co dělat, aby se zahradní party neproměnila v katastrofu.

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

1.Popáleniny a opařeniny

„Popáleniny vzniklé v kuchyních a popáleniny horkými nápoji jsou typické pro celý rok. V létě však přibývá těch, které vzniknou v důsledku kontaktu s otevřeným ohněm,“ popisuje Jiřina Stanovská z Útvaru likvidace pojistných událostí z životního pojištění v České pojišťovně. Ano, můžou za to táboráky a grilovačky. Zranění často způsobí nepozornost, lenost nebo vliv alkoholu.

Pomůže dodržet několik jednoduchých zásad. Na grilování se vždy plně soustřeďte. Neberte do ruky nic, co by mohlo být horké: žádné jídlo, žádnou nádobu, podložku nebo rošt. Vždy si pomozte chňapkami nebo obracečkou. Do ohně nepřilévejte benzín ani líh. A nenoste volné oblečení, které při nevhodném pohybu vzplane raz dva.

Otevřený oheň, rozžhavený gril, horké uhlíky nebo vroucí olej jsou zásadním nebezpečím pro děti. Ty nejmenší by se ke grilu nebo k ohni neměly vůbec přibližovat, větší jedině po boku dospělého. Dejte pozor, aby nikde nic nepřečnívalo – stačí rukojeť nebo podložka, o které dítě zavadí, a už je oheň na střeše. V tomto případě spíš na zahradě.

Když už se někdo spálí nebo opaří, okamžitě postižené místo ponořte do ledové vody. V případě větších popálenin si rozhodně nezkoušejte hrát na doktora a rovnou volejte záchrannou službu. Špatně zvolená mast může situaci spíš zhoršit.

2.Řezné rány

Řezná poranění jsou při přípravě jídla úplně nejčastějším úrazem; nejde jen o drobné ranky, ale i o hluboká říznutí do tkáně a amputované prsty. I těm pomůže předejít klasická trojice: opatrnost, soustředění a střídmost v pití alkoholu. Maso nebo zeleninu na gril krájejte co nejostřejším nožem – tupá čepel spíš sjede tam, kam nemá.

Fotogalerie

Pokud se přece říznete, ránu hned vymyjte a přidržte na ní vlhký hadřík nebo vatový tamponek. To by mělo pomoci zmírnit nebo zastavit krvácení, pak můžete ranku zalepit náplastí. V případě větší rány nebo krvácení, které ne a ne přestat, je na místě volat sanitku.

3.Pády a zakopnutí

Dítě, které zakoplo o kabel. Pes, kterého maso na roštu zlákalo ke skoku. Převržený gril. Všechny tyhle katastrofické scénáře se na zahradních slavnostech bohužel skutečně odehrávají – včetně následků, které sahají od opařenin horkým tukem po hořící nábytek nebo oblečení. Ve filmu to může být legrační, v reálu jde o život.

Klíčem je zase prevence. Gril by měl být umístěný dál od rušných částí zahrady, na zemi kolem něj by se neměly válet kabely, hadice, pytle s uhlím ani kanystry.

Už vůbec by se v jeho dosahu neměly pohybovat děti, domácí mazlíčci ani opilci, kteří dobře neudrží rovnováhu.

Snažte se také pohlídat, aby země kolem grilu nebyla mokrá a kluzká.

4.Inhalace kouře

Kouř z grilu v nevětrané místnosti vám může poškodit zrak, přivodit respirační potíže a v nejhorších případech vás dokonce udusit. Proto nikdy negrilujte a nezapalujte oheň v žádném uzavřeném prostoru.

Přesunout gril kvůli dešti do garáže není dobrý nápad, barbecue na zastřešené terase také ne. Vždycky se ujistěte, že jste v prostoru, ve kterém proudí vzduch a kouř se nehromadí.

5.Křížová kontaminace

Bakterie ze syrového masa, vajec nebo i zeleniny na další potraviny, které pak rovnou jíme, „přeskočí“ docela jednoduše. Třeba z prkénka, nože nebo špatně umytých rukou. Kontaminované jídlo pak může způsobit salmonelózu, ale i další závažné střevní potíže.

Takhle ne. Na zeleninu a maso vždy používejte jiné prkénko, abyste se vyhnuli...

Takhle ne. Na zeleninu a maso vždy používejte jiné prkénko, abyste se vyhnuli křížové kontaminaci.

Předejít nepříjemnostem a pobytu v nemocnici můžeme s pomocí správné hygieny. Informační centrum bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství doporučuje balit syrové maso do zvláštních mikrotenových sáčků nebo je uchovávat v obalu, odkud určitě nebude odkapávat šťáva – třeba ve skleněné nádobě s víkem. Po jakémkoli zacházení se syrovým masem, s vejci nebo s kořenovou zeleninou bychom si měli dobře umýt ruce.

Při vaření, tedy na zahradní grilovačce, je třeba používat dvě sady nožů, prkének i talířů nebo misek. Jednu pro syrové potraviny, druhou pro ty, které budeme jíst bez dalších úprav. Můžete si pomoci třeba různými barvami sad nebo dvěma oddělenými stoly, na kterých jídlo připravujete. Po používání všechno důkladně umyjte v horké vodě se saponátem. Opatrnost je na místě i při používání utěrek a ručníků.

Autor:


Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Kdy grilovat přímo a kdy nepřímo? Kuřecí nebo ryby zprudka a krátce

Rozpálení briket s pomocí komínu Weber Rapidfire.

Pro milovníky klasického grilování na dřevěném uhlí je nejpodstatnější připravit žár a pak si...

Pět základních rad, které udělají z grilu dobrého společníka

Čím lépe gril bude fungovat, tím více ho budete používat a tím lepší budou...

Grilů je nepřeberně druhů a je umění vybrat takový, se kterým se určitě nespletete. Záleží na tom,...


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Najdete na iDNES.cz