Diskuze

Pět osvědčených kroků, jak uvařit výborný čaj i z pytlíku

Stačí dodržet 5 základních kroků přípravy a získáte výborný čaj. Není důležité, jestli si vyberete sypaný nebo porcovaný v sáčcích. Dokud ho nepřipravíte správně, skutečnou chuť čaje nepoznáte. Ohříváte-li třikrát převařenou vodu a sáček s čajem necháváte v hrnku, dokud nedopijete, místo čaje budete pít jen nahořklý výluh.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
2

23456

23. 3. 2011 16:24
super caj

Voda je fakt dulezita. Z  vodovodu se caj pit neda, ja tu vodu filtruji Britou, aspon neco. Zavidim tem, co maji horskou vodu. Jinak mam rad neochuceny cerny caj. Driv  jsem kupoval  v Tesco caj Mabroc Inverness nebo Lovers Leap v pyramidovych saccich. Super kvalita. Ted zmizel . Nevite nekdo, kde se to da koupit? 

0 0
možnosti
HU

hilsner_urquell

10. 2. 2011 10:34
nesouhlas

já si nechávám sypanej čaj v hrníčku až do dopití a nemám pocit, že by se chuť postupem času nějak měnila.

0 0
možnosti
0

0xFF

9. 2. 2011 23:36
... aneb jak dělat vědu z něčeho naprosto primitivního.

Správně je v článku napsáno, že "nejdůležitější je doba louhování a teplota." Ano, nic jiného se opravdu zkazit nedá. Proto stačí ke každému typu čaje uvést 2 čísla a je po problému.

Nejlepší je pasáž: "Vodou zahřátou na sto stupňů Celsia zalévejte jen černý čaj, pro zelené a bílé by měla mít osmdesát stupňů. ''Když rychlovarná konvice vypne, počkejte asi minutu a pak teprve zelený čaj zalijte,'' radí šéfkuchař."

Tam se vědec z Národní agentury pro vesmír, kosmonautiku a čaj (NASTA) usvědčil, že se jen důležitě tváří, když tvrdí, že voda ze 100 stupňů na 80 schladne při pokojové teplotě asi za minutu. To je kardinální nesmysl, protože především v závislosti na množství může mít voda po minutě stupňů 99 nebo taky 50. Nebudeme-li chodit do extrémů, tak si troufnu tvrdit, že, dejme tomu, půl litru vody v běžné konvici při teplotě vzduchu 20 stupňů a normálním tlaku ze 100 na 80 stupňů za minutu neschladne ani omylem.

0 0
možnosti
DH

dirty harry

16. 2. 2011 7:20
Re: ... aneb jak dělat vědu z něčeho naprosto primitivního.

R^

0 0
možnosti
EDPP

eat da poo poo

9. 2. 2011 21:36
Ja nejradsi caj

cerny s panakem zeleny VR^ Teplotu ani caje ani te zelene popravde moc neresim ;-)

0 0
možnosti
ZS

Veveřice x

9. 2. 2011 21:20
Dotaz

A dal by se případně french press použít i na presování čaje, když jsou si ty produkty podobné?

0 0
možnosti
U

UrsusLuin

10. 2. 2011 22:16
Re: Dotaz

Dal. Ozkoušeno. No problem. ;)

0 0
možnosti
BM

Big Muscle

9. 2. 2011 16:39
Med

cituji: "Počkat by měl i ten, kdo sladí medem, v tomto případě spíš kvůli medu, ve kterém příliš horká voda ničí zdraví prospěšné látky"

Někde jsem četl, že zmíněné látky v medu se degradují až v případě, že by se nacházely ve vodě horké 80°C celou hodinu. Jenže teplota čaje klesá po nalití do hrnku velmi rychle a tudíž k žádné degradaci medu nedojde. Tak kde je pravda?

0 0
možnosti
JB

phdr.

9. 2. 2011 19:59
Re: Med

já zas četl, že medu stačí 40 stupňů a je po něm...

0 0
možnosti
N

notordluhousek

9. 2. 2011 15:24
zdenek pohlreich

caj z pytliku nepije tak je to fuj

0 0
možnosti
APE

Amanita phalloides erectus

9. 2. 2011 20:19
Re: zdenek pohlreich

já bych ho také nepil, když už tak z hrnku.

0 0
možnosti
APE

Amanita phalloides erectus

9. 2. 2011 14:41
***

čaj je droga, a já nejsem drogař.

0 0
možnosti
MJ

chudacek.blbecek

9. 2. 2011 15:07
Re: ***

A makový buchty jíš?

0 0
možnosti
JJ

grylotalpa

9. 2. 2011 14:31
...

Uff.

Tak jsem kvůli tomu oprášil i registraci...

Docela by mě zajímalo co třeba voda, její ohřev.

Natvrdo řečeno - používat vodu z (městského) vodovodu je podle mě ne úplně ideální. A pokud, tak klidně převařit nebo vařit víckrát, aby vyprchaly různé těkavé esence, vesměs desinfekce, ať na bázi chloru nebo ozonu. Stejně tak se mi úplně nezamlouvá vaření v rychlovarné konvici, respektive v čemkoliv plastovém.

Osobně používám vodu z hor, bez jakékoliv úpravy. Teď mi v práci měnili rozvody a vzhledem k počasí došla "horská" voda. To co jsem si uvařil, tak to už dlouho nepamatuju :o/. A skoro bych se vsadil, že vlastnosti vody budou mít podstatně větší vliv na chuť, než třeba to, že je nádoba kovová (pokud tam čaj bude rozumně dlouho).

0 0
možnosti
U

UrsusLuin

9. 2. 2011 16:00
Re: ...

Máš ty to těžký život, co? :)

0 0
možnosti
GS

gslater

9. 2. 2011 14:22
Cesi a caj

Cesi neumeji delat caj.  Promin, ale nikdy jsem nemel dobry caj tady.

0 0
možnosti
MJ

chudacek.blbecek

9. 2. 2011 15:09
Re: Cesi a caj

To se musí chodit do vybraných čajoven :)

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...