Diskuze
Pět osvědčených kroků, jak uvařit výborný čaj i z pytlíku
Děkujeme za pochopení.
23456
super caj
Voda je fakt dulezita. Z vodovodu se caj pit neda, ja tu vodu filtruji Britou, aspon neco. Zavidim tem, co maji horskou vodu. Jinak mam rad neochuceny cerny caj. Driv jsem kupoval v Tesco caj Mabroc Inverness nebo Lovers Leap v pyramidovych saccich. Super kvalita. Ted zmizel . Nevite nekdo, kde se to da koupit?
hilsner_urquell
nesouhlas
já si nechávám sypanej čaj v hrníčku až do dopití a nemám pocit, že by se chuť postupem času nějak měnila.
0xFF
... aneb jak dělat vědu z něčeho naprosto primitivního.
Správně je v článku napsáno, že "nejdůležitější je doba louhování a teplota." Ano, nic jiného se opravdu zkazit nedá. Proto stačí ke každému typu čaje uvést 2 čísla a je po problému.
Nejlepší je pasáž: "Vodou zahřátou na sto stupňů Celsia zalévejte jen černý čaj, pro zelené a bílé by měla mít osmdesát stupňů. ''Když rychlovarná konvice vypne, počkejte asi minutu a pak teprve zelený čaj zalijte,'' radí šéfkuchař."
Tam se vědec z Národní agentury pro vesmír, kosmonautiku a čaj (NASTA) usvědčil, že se jen důležitě tváří, když tvrdí, že voda ze 100 stupňů na 80 schladne při pokojové teplotě asi za minutu. To je kardinální nesmysl, protože především v závislosti na množství může mít voda po minutě stupňů 99 nebo taky 50. Nebudeme-li chodit do extrémů, tak si troufnu tvrdit, že, dejme tomu, půl litru vody v běžné konvici při teplotě vzduchu 20 stupňů a normálním tlaku ze 100 na 80 stupňů za minutu neschladne ani omylem.
dirty harry
Re: ... aneb jak dělat vědu z něčeho naprosto primitivního.
eat da poo poo
Ja nejradsi caj
cerny s panakem zeleny Teplotu ani caje ani te zelene popravde moc neresim
Veveřice x
Dotaz
A dal by se případně french press použít i na presování čaje, když jsou si ty produkty podobné?
Big Muscle
Med
cituji: "Počkat by měl i ten, kdo sladí medem, v tomto případě spíš kvůli medu, ve kterém příliš horká voda ničí zdraví prospěšné látky"
Někde jsem četl, že zmíněné látky v medu se degradují až v případě, že by se nacházely ve vodě horké 80°C celou hodinu. Jenže teplota čaje klesá po nalití do hrnku velmi rychle a tudíž k žádné degradaci medu nedojde. Tak kde je pravda?
Amanita phalloides erectus
Re: zdenek pohlreich
já bych ho také nepil, když už tak z hrnku.
grylotalpa
...
Uff.
Tak jsem kvůli tomu oprášil i registraci...
Docela by mě zajímalo co třeba voda, její ohřev.
Natvrdo řečeno - používat vodu z (městského) vodovodu je podle mě ne úplně ideální. A pokud, tak klidně převařit nebo vařit víckrát, aby vyprchaly různé těkavé esence, vesměs desinfekce, ať na bázi chloru nebo ozonu. Stejně tak se mi úplně nezamlouvá vaření v rychlovarné konvici, respektive v čemkoliv plastovém.
Osobně používám vodu z hor, bez jakékoliv úpravy. Teď mi v práci měnili rozvody a vzhledem k počasí došla "horská" voda. To co jsem si uvařil, tak to už dlouho nepamatuju :o/. A skoro bych se vsadil, že vlastnosti vody budou mít podstatně větší vliv na chuť, než třeba to, že je nádoba kovová (pokud tam čaj bude rozumně dlouho).
gslater
Cesi a caj
Cesi neumeji delat caj. Promin, ale nikdy jsem nemel dobry caj tady.
chudacek.blbecek
Re: Cesi a caj
To se musí chodit do vybraných čajoven :)
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu
Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu
Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...
Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu
Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti
Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících
V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....
Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni
Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...
Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště
Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...