Kvůli koronaviru opravdu peče celá země, říká vítězka televizní soutěže

  0:04
Chleba peče každý den, má úžasný životní nadhled, klidnou ji nechává i to, že jí teď nejstarší z pěti dětí zůstalo ve Francii. Petra Burianová, vítězka soutěže Peče celá země, v rozhovoru konstatuje, že jí současná protikoronavirová opatření život nijak nerozhodila. Ani domácím vyučováním.

Rozhovor Martina Moravce s Petrou Burianovou proběhl přes Skype, pro čtenáře iDNES.cz taková malá náhrada za Rozstřel ve studiu, kam měli původně dorazit s cukrářem a porotcem Josefem Maršálkem po finále televizní soutěže. Jenže to už byla polovina března a všechno jinak. 

Ne tak pro Petru, která současnou výjimečnou situaci bere s úsměvem. Některá omezení na její rodinu sice také dolehla, ale životní rytmus to nijak zvlášť nezměnilo. A těší ji, že lidé začali doma péct. Víc než během soutěže.

„Jsme teď taková slušná rodina od dvou dětech,“ vysvětluje, že dcera jim uvázla ve Francii u přítele, naštěstí na venkově na biofarmě, kde jsou izolovaní a kde život dál běží svým přirozeným tempem. Dva starší synové teď také bydlí u svých přítelkyň, a doma tak mají jen dva nejmladší potomky. 

„Sice teď nechodíme do práce, ale jsme spolu zvyklí být. Kluci ráno vyběhnou opatřit zvířata, já s dcerou vařím a peču, pak se s dětmi učíme,“ popisuje s tím, že doma každý den pečou čerstvý chleba. A k tomu třeba sladké koláče. 

S učením nejmladšího syna problém nemá, i dceru v tom věku učila doma. „Člověk zjistí, že děti nesmíme podceňovat, spoustu věcí si najdou samy. A musím říct, že na dceři se těch prvních pět let učení doma hodně podepsalo. Je teď samostatná a šikovná, jsem na ni opravdu pyšná.“  

Češi si poradí, zvládnou sami péct i šít roušky

Za momentální boom pečení podle Petry opravdu může hlavně koronavirus. Jestliže měla během vysílání televizní soutěže pocit, že spolu s nimi začali lidé péct, tak koronavirus prý národ „rozpekl“ daleko víc. 

„Teď už opravdu peče celá země. Nejprve v obchodech zmizela mouka, pak kvasnice,“ směje se nakažlivým smíchem Petra. A vyzdvihuje vynalézavost českého člověka, který se v tu chvíli prostě vrhne na výrobu vlastního kvásku a na internetu sdílí návody, jak si doma vyrobit droždí. 

S šitím roušek Petře pomáhaly i její děti.

„Mám z toho radost, protože lidi začínají přemýšlet o složení chleba. Že prostě vezmu mouku, vodu, sůl a kvasnice nebo kvásek. A vyrobím chleba. Víc toho nepotřebuji,“ konstatuje a vysvětluje úskalí pečení kváskového chleba. A je velmi překvapená, kolik lidí se do toho pouští. „Chce to totiž trpělivost. Možná co Čech, to pekař,“ směje se Petra Burianová. 

A je pyšná, že se český člověk nebojí žádné výzvy. Ať jde o pečení chleba nebo třeba o šití roušek. (Už pomine, že se do šití sama také pustila.)

Je přesvědčena, že cvičení dělá mistra. A klidně přizná, že se sama stále učí, protože ani výhra amatérské soutěže v pečení z ní profesionálního pekaře  neudělala. Ale každý nový recept je pro ni výzvou, kterou ráda přijímá.

Důležité jsou základní suroviny, jídlo je lék, říká Petra

Pečení z kvalitních surovin se navíc podle ní Češi pořád ještě učí. Věří, že je v tom posune i současná situace, která nás nutí přicházet na kloub tomu, jaké je složení základních ingrediencí například u pečiva. „Pokud si udělám buchtu s poctivou domácí marmeládou, kterou vytáhnu doma z police, a pak ochutnám kupovanou, kde je to nastavené škrobem, tak není tak dobrá. A řeknu si, proč to není tak dobré jako z domácí marmelády?“

Vyzkoušejte Petřin recept na domácí štrúdl

Petřina nervozita během pečení

Sama je zvyklá mít v lednici máslo, vajíčka, mléko, ve spíži mouku, cukr. „To jsou základní suroviny, ze kterých uděláte strašně moc. Zároveň vás to pak nutí přemýšlet nad složením kupovaných potravin. „Není důvod, aby toustový chléb obsahoval x položek, které tam jsou navíc a v domácím pečení je nemáte. Stačí mouka, voda a droždí. A to nejsem žádný dietář ani biožena,“ usmívá s Petra, která se nepovažuje za nějakého propagátora zdravé výživy.  

Jen prostě radí, že je dobré se víc dívat, co člověk kupuje. Logicky podle ní není důvod, aby třeba chléb či šunka obsahovaly cukr. Ten patří do buchet. „Věřím, že jídlo je lék a že to, co jíme, je pro nás důležité,“ říká.

Petru sledují tisíce lidí na sociálních sítích, nemá problém podělit se o praktické rady či recepty. Třeba na tak jednoduchou kefírovou buchtu, že ji s přehledem upeče i manžel. Prostě ji nelze zkazit, takže je vždycky výborná. Recept na ni si můžete od Petry poslechnout v závěru skypového rozhovoru.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...