Pozor na piniové oříšky. Levné směsi vám ochromí chuťové buňky

aktualizováno 
Pochoutka, kterou uzobáváte u televize, vám může zkazit chuť na řadu dní až týdnů. Přibývá případů, kdy piniové oříšky změní vnímání chuti potravin i nápojů. Všechno pak chutná hořce.

Piniové oříšky nejsou nic jiného než semínka pinií. Některé druhy vám ale mohou zkazit chuť | foto: Profimedia.cz

Možná jste to už zažili i sami. Pochutnáváte si na piniových oříšcích či pochutinách, které je obsahují, a najednou pocítíte hořkou až kovovou pachuť. Přetrvává několik dní a dokonce až dva týdny. Poté sama od sebe odezní. V zahraničí tento problém také zaregistrovali a označili ho jako Pine Nut Syndrome, tedy syndrom piniového oříšku.

Místo pochutnání šest dní hnusné chuti

Zjistilo se, že za problém zřejmě může nejedlý druh piniových oříšků přimíchaný do některých směsí.

Přidejte piniové oříšky
Piniové oříšky patří mezi oblíbené pochoutky, přimíchané nejedlé druhy ám ale ochromí chuťové buňky
Piniové oříšky patří mezi oblíbené pochoutky. I v kvalitní směsi se ale může objevit pinie z nejedlého druhu, který vám ochromí chuťové buňky

Piniové oříšky patří mezi oblíbené pochoutky. I v kvalitní směsi se ale může objevit pinie z nejedlého druhu, která ochromí chuťové buňky.

Tento jev potvrdil i food bloger Cuketka, stejně jako jeho čtenáři. "Šest dní hnusné chuti. Voda hořká, víno jakoby zkažené. Sýry nepoživatelné, sladkosti na vyplivnutí. První sousto se vždy tvářilo, že už pine nut syndrome odezněl, ale poté se kovově nepříjemná chuť vrátila. Pomáhalo jen solené až přesolené: chipsy, hranolky plus tuna soli," popisuje svoje zkušenosti v diskusi uživatelka Dani.

Vysvětlení se hledá těžko. "Do naší ordinace zatím žádný pacient s těmito obtížemi nepřišel. Piniové oříšky jsou semena borovic, proto je možné, že reakci vyvolají obsažené silice. Nebo mohou za změnu chuti alkaloidy, které znecitliví chuťové pohárky," míní Marta Václavíková, otorinolaringoložka z Prahy 12.

Změna chuti je možná i z kyselé na sladkou

Změnu chuti po požití konkrétní potraviny vědci zaznamenali také u "miracle fruit". Díky tomuto exotickému druhu ovoce si například pochutnáte i na citronu, protože vám bude chutnat jako sladká mandarinka. Viz článek Miracle fruit - ovoce, díky kterému i citron chutná sladce.

Pachuť nezpůsobují jen oříšky z Číny

Současný stav výzkumů zatím potvrdil, že chuťově jsou relativně bezpečné oříšky pocházející ze Středomoří, zatímco velký podíl nejedlých druhů Pinus armandii se objevil ve směsích z Číny

 I vědci z firmy Nestle prokázali, že za hořkou pachuť mohou většinou právě Pinus armandii, drobné, původem čínské oříšky oválného tvaru s tmavou špičkou. Upozornil je na ně zahraniční server The Great Pine Nut Mystery.

Jeho autorka Grace pochází ze Singapuru a v současné době studuje v Holandsku problematiku smyslového vnímání. Grace pátrala po záhadě hořké chuti v piniových oříšcích a zkoumala jednotlivé druhy. Nechávala si posílat reference z mnoha zemí světa a sestavovala statistiku závadných balení a zemí, kde byly oříšky nakoupeny. Mezi relativně bezpečné druhy podle ní patří  Pinus gerardiana, Pinus koraiensisPinus sibiricaPinus pinea.

Pokud tedy nechcete riskovat ztrátu chuti na pár dní i déle, pečlivě čtěte etikety na obalech. I když, někdy se stane i to, že pocit hořkosti se dostaví jen u poloviny balíčku oříšků, zatímco druhá půlka ponechá vaše chuťové buňky v normálu.

V komentářích pod články zahraničního blogu se ale objevují stížnosti například i na směs piniových oříšků původem z Koreje nebo z Ruska. Nejedlé Pinus armandii se už totiž evidentně ocitají i ve směsi kvalitních pinií. Oříšky leckdy pocházejí z různých částí světa a během dlouhé cesty k odběrateli se zřejmě mohou promíchat ve skladech či balírnách. 

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Najdete na iDNES.cz