Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pozor na piniové oříšky. Levné směsi vám ochromí chuťové buňky

aktualizováno 
Pochoutka, kterou uzobáváte u televize, vám může zkazit chuť na řadu dní až týdnů. Přibývá případů, kdy piniové oříšky změní vnímání chuti potravin i nápojů. Všechno pak chutná hořce.

Piniové oříšky nejsou nic jiného než semínka pinií. Některé druhy vám ale mohou zkazit chuť | foto: Profimedia.cz

Možná jste to už zažili i sami. Pochutnáváte si na piniových oříšcích či pochutinách, které je obsahují, a najednou pocítíte hořkou až kovovou pachuť. Přetrvává několik dní a dokonce až dva týdny. Poté sama od sebe odezní. V zahraničí tento problém také zaregistrovali a označili ho jako Pine Nut Syndrome, tedy syndrom piniového oříšku.

Místo pochutnání šest dní hnusné chuti

Zjistilo se, že za problém zřejmě může nejedlý druh piniových oříšků přimíchaný do některých směsí.

Přidejte piniové oříšky
Piniové oříšky patří mezi oblíbené pochoutky, přimíchané nejedlé druhy ám ale ochromí chuťové buňky
Piniové oříšky patří mezi oblíbené pochoutky. I v kvalitní směsi se ale může objevit pinie z nejedlého druhu, který vám ochromí chuťové buňky

Piniové oříšky patří mezi oblíbené pochoutky. I v kvalitní směsi se ale může objevit pinie z nejedlého druhu, která ochromí chuťové buňky.

Tento jev potvrdil i food bloger Cuketka, stejně jako jeho čtenáři. "Šest dní hnusné chuti. Voda hořká, víno jakoby zkažené. Sýry nepoživatelné, sladkosti na vyplivnutí. První sousto se vždy tvářilo, že už pine nut syndrome odezněl, ale poté se kovově nepříjemná chuť vrátila. Pomáhalo jen solené až přesolené: chipsy, hranolky plus tuna soli," popisuje svoje zkušenosti v diskusi uživatelka Dani.

Vysvětlení se hledá těžko. "Do naší ordinace zatím žádný pacient s těmito obtížemi nepřišel. Piniové oříšky jsou semena borovic, proto je možné, že reakci vyvolají obsažené silice. Nebo mohou za změnu chuti alkaloidy, které znecitliví chuťové pohárky," míní Marta Václavíková, otorinolaringoložka z Prahy 12.

Změna chuti je možná i z kyselé na sladkou

Změnu chuti po požití konkrétní potraviny vědci zaznamenali také u "miracle fruit". Díky tomuto exotickému druhu ovoce si například pochutnáte i na citronu, protože vám bude chutnat jako sladká mandarinka. Viz článek Miracle fruit - ovoce, díky kterému i citron chutná sladce.

Pachuť nezpůsobují jen oříšky z Číny

Současný stav výzkumů zatím potvrdil, že chuťově jsou relativně bezpečné oříšky pocházející ze Středomoří, zatímco velký podíl nejedlých druhů Pinus armandii se objevil ve směsích z Číny

 I vědci z firmy Nestle prokázali, že za hořkou pachuť mohou většinou právě Pinus armandii, drobné, původem čínské oříšky oválného tvaru s tmavou špičkou. Upozornil je na ně zahraniční server The Great Pine Nut Mystery.

Jeho autorka Grace pochází ze Singapuru a v současné době studuje v Holandsku problematiku smyslového vnímání. Grace pátrala po záhadě hořké chuti v piniových oříšcích a zkoumala jednotlivé druhy. Nechávala si posílat reference z mnoha zemí světa a sestavovala statistiku závadných balení a zemí, kde byly oříšky nakoupeny. Mezi relativně bezpečné druhy podle ní patří  Pinus gerardiana, Pinus koraiensisPinus sibiricaPinus pinea.

Pokud tedy nechcete riskovat ztrátu chuti na pár dní i déle, pečlivě čtěte etikety na obalech. I když, někdy se stane i to, že pocit hořkosti se dostaví jen u poloviny balíčku oříšků, zatímco druhá půlka ponechá vaše chuťové buňky v normálu.

V komentářích pod články zahraničního blogu se ale objevují stížnosti například i na směs piniových oříšků původem z Koreje nebo z Ruska. Nejedlé Pinus armandii se už totiž evidentně ocitají i ve směsi kvalitních pinií. Oříšky leckdy pocházejí z různých částí světa a během dlouhé cesty k odběrateli se zřejmě mohou promíchat ve skladech či balírnách. 

Autoři:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Najdete na iDNES.cz