Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pita placky zvládnete upéct doma, i s dětmi. Nemůže to být jednodušší

aktualizováno 
Pita chleba není žádný vysoký bochník, ze kterého se dají krájet krajíce. Zkuste ho ale při pečení sledovat, jak se v rozpálené troubě zničehonic nafoukne jako polštářek. Když ho vychladlý rozkrojíte, dá se jednoduše plnit zeleninou, masem nebo třeba pomazánkou. A když to nevyjde a při pečení se nenafoukne, dá se z něj uždibovat.

Aby byly pita placky hodně tvárné, je nejlepší zabalit je po vytažení z trouby do utěrky. Zapaří se, nejsou potom tak křupavé a dají se hezky plnit. | foto: Petra Novotná

Fotografka a dvojnásobná maminka Petra Novotná dokazuje, že spoustu dobrot, za které běžně utrácíme, si můžeme levněji a lépe připravit doma. A čerstvé. A klidně společně s dětmi, které se díky tomu už nebudou vaření bát.

Jak upéct skvělé pita placky

Vyzkoušejte si podle Petřina vychytaného návodu upéct domácí pita placky, malé lehoučké bochánky, uvnitř duté, a tak akorát do ruky. Různě plněné jsou ideální rodinnou večeří. A nebo poslouží - neplněné - jako příloha.

A je jedno, jestli propadnete právě arabskému pita chlebu, indickým plackám naan či paratha, nebo třeba italské focaccie (recept zde). Všechno to jsou chlebové placky, i když každá trochu jiná. V cizích zemích prostě není placatý chleba nijak výjimečný.

Příprava pita placek krok za krokem

Petřin návod je triviální, popsaný tak, aby podle něj mohly v kuchyni skutečně pracovat i děti. Takže nejprve si samozřejmě připravte ingredience, jejichž seznam najdete v boxu vlevo, kuchyňské náčiní a můžete začít.

Ingredience na 8 pita chlebů:

240 g hladké mouky

240 g celozrnné špaldové mouky

1 balíček sušeného droždí

270 ml vlažné vody

2 lžičky soli

1 lžička třtinového cukru

280 ml mléka

4 lžíce olivového oleje

Ze všeho nejdřív smíchejte v misce obě mouky, droždí, sůl i cukr.

Přidejte olivový olej a zahřáté mléko a dejte těsto uhníst do kuchyňského robotu. Pokud nemáte robot, těsto budete muset uhníst ručně - děti v tento moment o tento krok poprosí maminku, protože je to poměrně pracné. Dítě vás ale může zkusit na chvilku vystřídat, díky tréninku to pak časem zvládne samo.

Jakmile těsto drží pohromadě a odlepuje se od stěn misky, je připraveno na kynutí.Přikryjte ho tedy v misce utěrkou a uložte někam do tepla, třeba na topení, ale můžete ho nechat stát i na lince. Vydržte zhruba hodinu, než nabyde.

Pak posypte pracovní plochu (nebo vál) moukou a vykynuté těsto na ni vyklopte. Kdyby se lepilo na stěny mísy, pomozte si navlhčenou stěrkou.

Hroudu těsta rozdělte na 8 zhruba stejných dílů a válečkem rozválejte placičky vysoké zhruba 5 milimetrů až centimetr. Nesmí totiž být moc tenké, jinak se nenafouknou. Současně by ale neměly být moc silné, protože byste místo dutých kapsiček upekli obyčejné houstičky. I když také dobré.

Petra Novotná

Vystudovaná počítačová grafička a máma dvou dětí, kterou na mateřské začalo bavit vaření. Objevovala nové suroviny a jídla, začala své výtvory fotit a založila blogy Kuchařinka.cz a Natalířek.cz, kde vaří především s dětmi a pro děti. Do svých snah totiž zapojila i své potomky, Lindu a Vojtu.

Petra Novotná, která ´vaří s dětmi a pro děti´, autorka stejnojmenné kuchařky
Titulní strana knihy Petry Novotné: Vaříme s dětmi a pro děti

Dva plechy pak vyložte pečicím papírem, na každý z nich opatrně přeneste 4 placičky, zakryjte je čistou utěrkou a nechte je na plechu ještě 15 minut odpočívat. Ještě trochu nakynou a v troubě se budou lépe nafukovat.

Mezitím rozpalte troubu na vysokou teplotu, ideálně na 250 stupňů. Jakmile je připravená, rychle do trouby vsuňte první plech s plackami a pečte je asi 5 až 10 minut, nebo dokud nejsou zlaté. V ideálním případě by se měly nafouknout.

Po upečení plech s plackami vytáhněte a troubu nechte znovu roztopit na 250 stupňů, protože při vytahování první várky se vzduch uvnitř dost ochladil. Teprve pak dejte do trouby upéct placky na druhém plechu. Hotové chleby zatím zabalte do utěrky a počkejte, až vychladnou. Nebudou pak křupavé, ale půjdou lépe naříznout a plnit. Vším, na co budete mít chuť.

Těsto na italskou placku focaccia si můžete vyzkoušet připravit podle Itala Emanuela Ridiho. Je stejné jako na pizzu:

Autoři:


Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....

Pita placky zvládnete upéct doma, i s dětmi. Nemůže to být jednodušší

Aby byly pita placky hodně tvárné, je nejlepší zabalit je po vytažení z trouby...

VIDEO Pita chleba není žádný vysoký bochník, ze kterého se dají krájet krajíce. Zkuste ho ale při pečení...

Domácí housku na hambuger ničím nenahradíš. Vystřelí maso o patro výš

Domácí houska na hamburger bude vždycky chutnat lépe než průmyslová z...

VIDEO Dobrá houska je půl úspěchu hamburgru. Kdo nemá rád ty divné housky prodávané v řetězcích, které se...

Pohlreich předvede minimalismus v praxi. Tortilla Margherita na grilu

Takto vypadá, když uděláte Magheritu na tortillové placce.

VIDEO Pizza Margherita je ta nejednodušší ze všech druhů pizz. A když pizzatěsto nahradíte tortillovou...

Pět kroků pro zdravější grilování: vlastní marinády i více zeleniny

Ilustrační snímek

Opékání masa na žhavých uhlících je oblíbená česká letní kratochvíle. Bohužel se grilování neřadí...


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

VIDEO: Přines, vyber si a odnes. Celý týden se na Žižkově swapuje

Swap se neobejde bez dobrovolníků, kteří donesené věci pomáhají vážit a třídit.

Přines, co chceš poslat dál. Vyber si, co potřebuješ, nebo se ti to líbí a odnes si to. V množství ti ani v jednom...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...



Najdete na iDNES.cz