Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pita placky zvládnete upéct doma, i s dětmi. Nemůže to být jednodušší

aktualizováno 
Pita chleba není žádný vysoký bochník, ze kterého se dají krájet krajíce. Zkuste ho ale při pečení sledovat, jak se v rozpálené troubě zničehonic nafoukne jako polštářek. Když ho vychladlý rozkrojíte, dá se jednoduše plnit zeleninou, masem nebo třeba pomazánkou. A když to nevyjde a při pečení se nenafoukne, dá se z něj uždibovat.

Aby byly pita placky hodně tvárné, je nejlepší zabalit je po vytažení z trouby do utěrky. Zapaří se, nejsou potom tak křupavé a dají se hezky plnit. | foto: Petra Novotná

Fotografka a dvojnásobná maminka Petra Novotná dokazuje, že spoustu dobrot, za které běžně utrácíme, si můžeme levněji a lépe připravit doma. A čerstvé. A klidně společně s dětmi, které se díky tomu už nebudou vaření bát.

Jak upéct skvělé pita placky

Vyzkoušejte si podle Petřina vychytaného návodu upéct domácí pita placky, malé lehoučké bochánky, uvnitř duté, a tak akorát do ruky. Různě plněné jsou ideální rodinnou večeří. A nebo poslouží - neplněné - jako příloha.

A je jedno, jestli propadnete právě arabskému pita chlebu, indickým plackám naan či paratha, nebo třeba italské focaccie (recept zde). Všechno to jsou chlebové placky, i když každá trochu jiná. V cizích zemích prostě není placatý chleba nijak výjimečný.

Příprava pita placek krok za krokem

Petřin návod je triviální, popsaný tak, aby podle něj mohly v kuchyni skutečně pracovat i děti. Takže nejprve si samozřejmě připravte ingredience, jejichž seznam najdete v boxu vlevo, kuchyňské náčiní a můžete začít.

Ingredience na 8 pita chlebů:

240 g hladké mouky

240 g celozrnné špaldové mouky

1 balíček sušeného droždí

270 ml vlažné vody

2 lžičky soli

1 lžička třtinového cukru

280 ml mléka

4 lžíce olivového oleje

Ze všeho nejdřív smíchejte v misce obě mouky, droždí, sůl i cukr.

Přidejte olivový olej a zahřáté mléko a dejte těsto uhníst do kuchyňského robotu. Pokud nemáte robot, těsto budete muset uhníst ručně - děti v tento moment o tento krok poprosí maminku, protože je to poměrně pracné. Dítě vás ale může zkusit na chvilku vystřídat, díky tréninku to pak časem zvládne samo.

Jakmile těsto drží pohromadě a odlepuje se od stěn misky, je připraveno na kynutí.Přikryjte ho tedy v misce utěrkou a uložte někam do tepla, třeba na topení, ale můžete ho nechat stát i na lince. Vydržte zhruba hodinu, než nabyde.

Pak posypte pracovní plochu (nebo vál) moukou a vykynuté těsto na ni vyklopte. Kdyby se lepilo na stěny mísy, pomozte si navlhčenou stěrkou.

Hroudu těsta rozdělte na 8 zhruba stejných dílů a válečkem rozválejte placičky vysoké zhruba 5 milimetrů až centimetr. Nesmí totiž být moc tenké, jinak se nenafouknou. Současně by ale neměly být moc silné, protože byste místo dutých kapsiček upekli obyčejné houstičky. I když také dobré.

Petra Novotná

Vystudovaná počítačová grafička a máma dvou dětí, kterou na mateřské začalo bavit vaření. Objevovala nové suroviny a jídla, začala své výtvory fotit a založila blogy Kuchařinka.cz a Natalířek.cz, kde vaří především s dětmi a pro děti. Do svých snah totiž zapojila i své potomky, Lindu a Vojtu.

Petra Novotná, která ´vaří s dětmi a pro děti´, autorka stejnojmenné kuchařky
Titulní strana knihy Petry Novotné: Vaříme s dětmi a pro děti

Dva plechy pak vyložte pečicím papírem, na každý z nich opatrně přeneste 4 placičky, zakryjte je čistou utěrkou a nechte je na plechu ještě 15 minut odpočívat. Ještě trochu nakynou a v troubě se budou lépe nafukovat.

Mezitím rozpalte troubu na vysokou teplotu, ideálně na 250 stupňů. Jakmile je připravená, rychle do trouby vsuňte první plech s plackami a pečte je asi 5 až 10 minut, nebo dokud nejsou zlaté. V ideálním případě by se měly nafouknout.

Po upečení plech s plackami vytáhněte a troubu nechte znovu roztopit na 250 stupňů, protože při vytahování první várky se vzduch uvnitř dost ochladil. Teprve pak dejte do trouby upéct placky na druhém plechu. Hotové chleby zatím zabalte do utěrky a počkejte, až vychladnou. Nebudou pak křupavé, ale půjdou lépe naříznout a plnit. Vším, na co budete mít chuť.

Těsto na italskou placku focaccia si můžete vyzkoušet připravit podle Itala Emanuela Ridiho. Je stejné jako na pizzu:

Autoři:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Další z rubriky

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Štědrý dárce spermatu má 100 dětí. Geny daruje přes Facebook
Štědrý dárce spermatu má 100 dětí. Geny daruje přes Facebook

S kontroverzním způsobem, jak pomoci především homosexuálním a neplodným párům, přišel 38letý Američan.



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.