Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste pitahayu, vodnaté ovoce s minimem cukru. Růžový ideál pro ženy

aktualizováno 
Pitahaya patří k tomu ovoci, které sedí na pultech obchodů v ochranné pěnové síťce, aby se nepomačkalo a dostalo se na váš stůl v co nejlepší kondici. Exotický má nejen název, hodně zvláštně i vypadá a zdaleka ne každý už ho ochutnal.

Plod kaktusu původem ze Střední Ameriky je přitom lahodným ovocem, které chutí asi nejvíc připomíná kiwi. Je hodně vodnaté a obsahuje poměrně málo cukru, proto by si ho mohly oblíbit hlavně ženy.

Poznejte exotickou pitahayu

Jak by mělo vypadat, abyste koupili opravdu dobrý kousek? Plody pitahayi jsou buď růžové až červené, nebo žluté, s bílou dužninou protkanou černými zrníčky. U červených plodů se můžete setkat i s dužninou červenou. 

Barevný obal se špičatými šupinami by neměl být zaschlý či flekatý, stejně jako špičky zelených šupin, kterými je plod porostlý. Na omak je ovoce poměrně pevné, díky zhruba 2 milimetry silné slupce, i proto, že v obchodě bývá chlazené.

Servírování nemůže být jednodušší. V podstatě ho nakrájejte jako meloun: rozkrojte napůl a poté buď na plátky nebo na měsíčky. Dužninu pak jednoduše vykoušete a slupku vyhodíte.

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.