Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Osvědčený recept na pivní štrúdl. Potřebovat budete i rozpálený hrnec

aktualizováno 
Poctivé vepřové sádlo, světlé pivo a jablka ze zahrady, to jsou hlavní ingredience klasiky, která nezklame.

Generacemi prověřený pivní štrúdl z poctivých českých ingrediencí | foto: David Turecký pro titul Sladké bary, Smart Press

Generacemi prověřený recept na pivní štrúdl získala Stáňa Mutlová od své kamarádky Kristýny a zařadila ho do své knihy Sladké bary. To není nic jiného než jakési sladké stoly či koutky, které mohou mít nejrůznější podobu, jakékoliv téma (Vánoce, Velikonoce, narozeniny) a navozovat libovolnou náladu. Recept pochází z kuchyně Kristýniny prababičky a údajně chutná naprosto všem. 

Ingredience potřebné na 4 záviny:

Na těsto 500 g hladké mouky, 250 g vepřového sádla a 150 až 200 ml světlého piva. Na náplň 100 g sekaných mandlí, 1 200 g očištěných a nastrouhaných jablek, 1 citron, 100 g strouhanky, 50 až 100 g cukru krupice - podle chuti, 4 balíčky vanilkového cukru a 4 zarovnané lžičky mleté skořice. Na potření pak 70 g rozpuštěného másla a 30 g rumu. A moučkový cukr na pocukrování.

Postup krok za krokem:

Nejprve si začněte předehřívat troubu na 180 °C a připravte si velký celokovový hrnec, který bude pasovat do pečicího plechu. Obojí pak strčte do spodní části trouby a nechte zahřívat.

Poté si na dřevěný vál nasypte odváženou mouku a udělejte do ní větší mělký důlek. Kolem důlku rozprostřete sádlo, buď nastrouhané nahrubo, nebo je-li měkčí, tak ho jen rozmělněte prsty na menší kousky. Do důlku nalijte dvě třetiny piva a začněte zpracovávat těsto. Zbylou třetinu piva během zadělávání přidávejte postupně, až vypracujete krásně hladké těsto.

Fotogalerie

Těsto rozdělte na čtyři díly. Pokud je nespotřebujete hned, zabalte budoucí záviny do potravinové fólie a uskladněte je v lednici. Vydrží až pět dnů, déle ne.

Vál si pak očistěte od přebytečné mouky a doprostřed si dejte bochánky těsta. Na řadu přichází hlavní hrdina, horký hrnec. Popadněte chňapky a plech i s hrncem vytáhněte z trouby. Obraťte hrnec dnem vzhůru, přiklopte jím těsto na válu a nechte odpočívat. Horkem se těsto krásně „zapaří“ a zvláční. Za půl hodinky bude připravené na další akci.

V mezičase si opražte mandle: rozehřejte pánvičku na středním plameni, vsypte do ní sekané mandle a opékejte je, až zrůžoví a rozvoní se. Pak je z pánvičky sesypte na studený talíř.

Dále autorka radí uvařit si pečený čaj nebo kávu a pustit se do loupání jablek: vykrájejte z nich jádřince a nastrouhejte jablka na hrubém struhadle, případně je nasekejte na malé kousky. Pokapejte je citronem, aby nezhnědla, a promíchejte s opraženými mandlemi.

V jiné mističce si smíchejte cukr se skořicí a v malém rendlíku nebo mikrovlnce si rozehřejte máslo a smíchejte ho s rumem.

Vyhrňte si rukávy, jde se do finále

Po půl hodině sundejte hrnec z válu, bochánky těsta posuňte ke straně, pomoučněte vál a jeden díl těsta vyválejte na tenký obdélník. Čím tenčí placka se vám podaří, tím lépe. Posypte ji strouhankou tak, aby na jedné delší straně a na obou kratších zůstalo 4 až 5 cm volného okraje bez náplně.

Na strouhanku rozprostřete jablka s nasekanými mandlemi, posypte čtvrtinou cukru se skořicí a jedním balíčkem vanilkového cukru. Závin pomalu zarolujte, těsto při tom přidržujte po celé délce, aby se nepotrhalo. Ale než štrúdl zavinete úplně, potřete volný podélný okraj rumovým máslem. Jen lehce, aby se těsto lépe spojilo, ale nerozmočilo. Oba konce rolády pak podhrňte dospod a lehce stlačte.

Recepty na štrúdl

Další ověřené recepty na ten nejlepší štrúdl najdete na webu Labužník.cz

Nakonec štrúdl kompletně potřete voňavým rumovým máslem a dejte péct do trouby: při 180 °C a dozlatova. Podle tloušťky závinu to zabere 20 až 30 minut. Štrúdl nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a jablečné orgie mohou začít. 

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Najdete na iDNES.cz