Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plané bylinky propašujte na jaře do kuchyně, kopřivami nacpěte mrazák

Spousta vitaminů a minerálů, které draze nakupujete v lékárně, vám možná roste zadarmo pod okny nebo na nejbližší louce. Běžné koření umí v kuchyni použít každý, naučte se to i s bylinkami. Šest z nich můžete okamžitě zařadit do svého, případně i rodinného jídelníčku.
Medvědí česnek při troše štěstí koupíte i na trhu

Medvědí česnek při troše štěstí koupíte i na trhu | foto: shutterstock.com

Není ale asi nejtaktičtější rodině hned prozradit, že ve špenátu jsou přidané kopřivy, případně že jsou to jenom kopřivy.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) Výhonky mladých kopřiv mají pro organismus vynikající čisticí účinky, takže kopřiva by se na našem stole měla objevit každé jaro snad povinně. Navíc obsahuje velmi mnoho nerostných látek, zejména draslík, vápník a železo, vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B a další biologicky aktivní látky.

Působí močopudně, snižuje hladinu krevního cukru, pomáhá vázat železo v těle, užívá se při jaterních a žlučníkových chorobách, avitaminózách, chudokrevnosti a všeobecně k povzbuzení metabolismu.

V kuchyni můžete spařené a nahrubo pokrájené mladé výhonky kopřiv použít na mnoho způsobů. Takto zpracované jdou uchovat i v mrazáku, protože jinak jsou k dispozici opět až za rok. Vynikající jsou přidávané do leča, nádivek, nákypů či do těsta na bramboráky zvané kopřiváky, dají se zapékat například s bramborami, pórkem sýrem, existuje i celá řada receptů na kopřivové polévky. Dokonce se vaří i kopřivové pivo, například v Pivovarském domě v Lipové ulici v Praze ho mají v nabídce po celý rok.

Špenát z kopřiv využijete jako přílohu k masu, bramborám či s chlebem, výborný je i na plnění palačinek nebo do slaného závinu z listového těsta. Mladé výhonky kopřiv spařte vařící vodou, nechte okapat a nahrubo pokrájejte. Na pánev dejte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte kopřivy, sůl a prolisovaný česnek, případně můžete přidat i na nudličky nakrájenou slaninu. Nechte podusit a nakonec lehce zaprašte hladkou moukou.

Na kopřivovou polévku potřebujete pouze mladé výhonky kopřiv, velkou cibuli, česnek, polotučné mléko, strouhaný sýr nebo vajíčko a sůl. Výhonky kopřiv, cibuli a česnek povařte v osolené vodě, před ukončením varu přidejte 400 ml polotučného mléka a směs rozmixujte do hladka. Na talíři polévku posypte strouhaným sýrem nebo do ní rozšlehejte vajíčko. Výborná je i se zašlehanou zakysanou smetanou.

Na gratinované kopřivy si nejprve na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte spařené a nahrubo nakrájené kopřivy. Směs vložte do vymazaného pekáčku, osolte, případně dále okořeňte, navrch poskládejte plátky sýra, nejlépe eidamu nebo blaťáckého zlata, a zapečte. Podávejte s chlebem nebo s bramborem.

Česnek medvědí (Allium ursinum L)

Medvědí česnek v květu (Allium ursinum L)Čerstvé zelené listy medvědího česneku (pozor, nesplést s velmi podobnými, ale jedovatými  listy konvalinkovými) jsou výborné pro jarní omlazovací kúru, protože odhleňují a čistí žaludek, střeva, ledviny i krev a odstraňují tak z těla škodlivé látky. Dokonce mají léčit i chronické kožní choroby a snižovat krevní tlak.

Drobně nakrájené či nasekané listy můžete sypat na chleba s máslem, na brambory nebo přidávat jako koření do polévek. Připravuje se z nich i špenát. Aby nebyl štiplavý, doporučuje se smíchat listy česneku s kopřivovými výhonky alespoň půl na půl.

Na medvědí víno si připravte čtyři hrsti nadrobno pokrájených listů medvědího česneku na jeden litr bílého vína. Listy ve víně krátce povařte, nechte přikryté jeden den louhovat, pak přeceďte, víno oslaďte medem podle chuti, slijte do lahve a uložte v chladu. Doporučuje se sklenka obden po doušcích. Výborně pomáhá na trvale zahleněné průdušky a s tím spojené těžkosti při dýchání a dýchavičnost, což bývá problém hlavně u starých lidí.

Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea) 

Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea)  Tato bylinka se v lidovém léčitelství používá při průjmech, kašli, zahlenění dýchacích cest a ledvinových kamenech. V kuchyni se pro svou příjemnou vůni a "divočinovou" chuť připomínající něco mezi šalvějí a bazalkou, používá mladá nekvetoucí nať, případně ještě měkká kvetoucí nať, která podporuje trávení, čistí krev a rozpouští hleny. Výborná je na chleba s máslem, do pomazánek, bramborové polévky, karbanátků, omáček, na maso,  dokonce se upravuje i jako špenát. Nať si dokonce můžete usušit, podrtit a používat jako koření celoročně.

Jakmile budou dostupné čerstvé rané brambory, připravte si omeletu s popencem. Brambory neloupejte, jen je důkladně omyjte, nakrájejte na jemnější kolečka, na pánvi na sádle osmahněte a přidejte pokrájenou zelenou cibulku. Rozšlehejte vejce, osolte, přidejte nadrobno nasekaný popenec a nalijte na pánev.

Bramborový salát s popencem je také výborný. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na kostičky pokrájejte i cibuli, pak ji přelijte vařící vodou, kterou po dvou až pěti minutách slijte. Vajíčka uvařte natvrdo a pokrájejte nadrobno. Připravte si podle chuti tolik nálevu z octa, soli a cukru, aby všechen vsákl do brambor. Pokrájené brambory smíchejte se spařenou cibulí, zalijte je nálevem, pak vmíchejte nadrobno nasekaný popenec, opepřete a dobře promíchejte. Salát posypte připraveným vajíčkem a nechte v chladu uležet.

Na náplň do bylinkových brambor si připravte tavený sýr, nať popence, máslo, utřený česnek a vejce. Brambory se slupkou upečte v troubě do poloměkka a vydlabejte je.  Do misky přidejte k vydlabané bramborové hmotě ještě tavený sýr, nadrobno pokrájený popenec, kousek másla, utřený česnek podle chuti a vajíčko a dobře rozmíchejte. Hmotou naplňte vydlabané brambory a nechte je v troubě ještě 20 minut zapéct.

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)Cennou jarní kuchyňskou surovinou jsou i téměř všude rostoucí sedmikrásky, které obsahují vitamin C, minerální látky, organické kyseliny, flavonoidy, inulin a další účinné látky.

Drobné listy a květy sedmikrásek se přidávají do jakýchkoliv salátů, nádivek, pomazánek, karbanátků, omáček, bramborové kaše, míchaných vajíček, rizota i těstovin. Můžete je přidávat na chleba s máslem, posypat s nimi omeletu nebo je používat na zdobení koláčů či dětem jako ozdobu na pudink.

Sedmikráskovou polévku připravíte z jednoho litru masového vývaru, krupice, cibulky šalotky, hrsti sušených hub, hrsti sedmikráskových listů a květů, kmínu, 4 vajec, pažitky a soli. Houby uvařte ve vývaru s kmínem doměkka, přidejte lžící opražené krupice a povařte ještě deset minut. Pak přisypte listy a květy sedmikrásek. Vajíčka umíchejte na cibulce, dejte na hluboký talíř a zalijte polévkou.

Z uzavřených poupat sedmikrásek připravíte falešné kapary jednoduše tak, že je nejprve omyjete pod tekoucí vodou a necháte okapat. Pak je nasypte do malých skleniček a zalijte sladkokyselým nálevem, například Deko. Podobně můžete zpracovat i poupata pampelišek, jen je musíte zhruba 10 až 15 minut předvařit ve slaném nálevu, protože jsou tužší.

Pokud se vám podaří nasbírat alespoň 500 sedmikráskových květů, můžete z nich připravit sirup, který se přidává do čaje při onemocnění dýchacích cest. Květy spařte 750 ml vroucí vody, přidejte 1 nakrájený chemicky neošetřený citron, nádobu uzavřete či zakryjte a nechte stát do druhého dne. Poté přeceďte, přidejte 750 g krystalového cukru, svařte do hustoty sirupu a nalijte do lahve se závitem. 

Fialka neboli violka vonná (Viola odorata)

Fialka neboli violka vonná (Viola odorata)Nádherně vonící květy fialek se celá léta používaly ve voňavkářství, své využití ale mají i v kuchyni a v léčitelství. Látky obsažené ve fialce podporují odkašlávání a vylučování hlenů, mají močopudné účinky a příznivě působí při revmatismu.

Fialkovou rýži připravíte tak, že rýži jednoduše zalijete mlékem a uvaříte běžným způsobem doměkka. Dávkujte zhruba 10 fialkových květů na 250 g rýže. Podávejte jako přílohu.

Modrofialový fialkový ocet připravíte z běžného vinného octa, když do něj přihodíte květy violky vonné. Podle množství použitých květů ocet za pár dní získá více či méně modrofialovou barvu, používá se na saláty.

Fialkové cukrové květy, které se používají na zdobení a vypadají nádherně třeba na cukrové polevě, připravíte také jednoduše. Květy fialek prostě vložte do sklenice, bohatě zasypte cukrem krupicí a protřepejte. Sklenici neuzavírejte a každý další den ji zkontrolujte – pokud je cukr navlhlý, přidejte další cukr a obsah sklenice vždy znovu protřepejte. Za pár týdnů získáte kromě cukrových květů také krásně voňavý cukr do koláčů, pudinku, na poháry a nejrůznější dezerty. 

Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale)

Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale) Plevel nenáviděný zahrádkáři vám na jaře může pomoci harmonizovat metabolismus. Listy obsahují vitamin C, skupinu vitaminů B a provitamin A, kořen obsahuje inulin vhodný pro diabetiky. Mladé listy se přidávají do salátů, očištěné a nadrobno pokrájené mladé kořínky můžete spolu s mrkvičkou přidávat například do polévek či do rizota. Z pampeliškových listů si můžete také připravit polévku podle receptu na polévku kopřivovou.

Mladé listy pampelišek se dají do salátů míchat s listy hlávkového salátu, s mladými lístky šťovíku, pažitkou, s pokrájenými rajčaty, cibulkou šalotkou i petrželkou. Jako zálivka se osvědčil jogurt, vinný ocet či olivový olej, dochutit se dají sojovou omáčkou, hořčicí, solí, pepřem a podobně.

Pampeliškový med připravíte zhruba ze 400 rozkvetlých květů, ze kterých odstraňte hořké zelené části, přidejte k nim pokrájený chemicky neošetřený citron, 10 minut je povařte 1,5 litru vody a nechte do druhého dne louhovat. Pak je přeceďte, přidejte 1 kg cukru, povařte do zhoustnutí a naplňte do skleniček.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025