Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

aktualizováno 
Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a po použití ji můžete kompostovat či sníst.

Januszová nazvala svůj projekt Scoby. Jde o membránu z bakterií a kvasinek, která se do materiálu vhodného jako obal na potraviny přeměňuje fermentací. Plně odbouratelný obal vytvořila v rámci své absolventské práce na designérské univerzitě v Poznani. Autorka říká, že Scoby je nejen přátelský k přírodě, navíc dokáže prodloužit životnost potravin, které jsou v něm uchovávané.

Fotogalerie

Obal je primárně určen na suché a polosuché potraviny, jako jsou semínka, ořechy, bylinky či salát. „Pokud by se Scoby rozšířil, obalový průmysl by už životní prostředí neznečišťoval, nýbrž by ho obohacoval,” řekla Roza Januszová magazínu Dezeen.

Membrána za dva týdny vyroste v mělkých nádobách podobných květináčům. V nich jsou bakterie a kvasinky živeny biologickým odpadem třeba z domácností. Obal přitom může vzniknout i u vás doma, k fermentaci je nutná teplota mezi dvaceti a pětadvaceti stupni, k růstu nepotřebujete ani sluneční světlo.

Po čtrnácti dnech vytvoří bakterie spolu s kvasinkami ohebný film, který funguje jako přirozená zábrana kyslíku. A kyslík, jak známo, je hlavním zdrojem rozkladu potravin.

Poté, co obal použijete, ho samozřejmě můžete hodit na kompost. Anebo zkonzumovat. „Použitá bakterie pomáhá správnému zažívání, a tak vám, pokud Scoby sníte, budou vaše střeva vděčná,“ popisuje Roza.

Roza Januszová v současnosti připravuje kompletní balení určené primárně pro koncové zákazníky. A doufá, že už brzy si bude moct svůj vlastní obal vypěstovat u sebe doma každý.

Designérka však nemyslí jen na domácnosti. Byla by ráda, aby její odbouratelný obal nepoužívali jen jednotlivci, ale také malé farmy a velkovýrobci. „Pěstování různých materiálů se v oboru funkčního designu stává stále populárnější. Proto věřím, že jsme od nápadu k realizaci skutečně blízko,“ říká designérka Roza Januszová.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Další z rubriky

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Vyhrajte poukaz na Rajče a potěšte své blízké kalendářem, fotoknihou a pexesem
Vyhrajte poukaz na Rajče a potěšte své blízké kalendářem, fotoknihou a pexesem

S příchodem sychravého počasí, padajícího listí a tmavých rán přichází i první myšlenky na nákup vánočních dárků. Letos nemusíte dlouho přemýšlet, potěšte své blízké výrobky z vlastních fotografií. Soutěžte o poukazy na fotoknihy, kalendáře nebo pexeso.

Najdete na iDNES.cz