Plavaná v zimním a jarním houští: užijte si pravou rybařinu

aktualizováno 
V současnosti se velká část rybářů honí za trofejními úlovky. Tato mánie pak způsobuje to, že tito rybáři přehlíží i "méně" atraktivní rybí druhy. Jde především o drobné kaprovité rybky: plotici, perlína a ouklej. To je ovšem chyba! Jejich lov totiž neodmyslitelně patří zejména k jarní části sezony.

Krásná plotice ulovená na žížalu | foto: Viktor Krus

Lov těchto ryb není nijak zvlášť náročný. Na jaře můžeme lovit drobné rybky velice efektivně na plavanou. Postačí nám jemný a krátký plavačkový prut s menším navijáčkem, drobnější háčky, jemnější vlasec a menší splávky. Typ splávku pak volíme podle místa. Pokud chytáme na zarostlém místě, kde nelze s prutem příliš dobře manipulovat, pak raději volíme průběžný splávek.

Díky menšímu rozměru celé montáže můžeme nahodit i na pořádně zarostlých místech. To pak dvojnásob platí v případě, kdy je na takovém místě velká hloubka a potřebujeme dostat svou nástrahu blíže ke dnu.

K ještě většímu počtu ulovených ryb může posloužit trocha krmení. Postačí i jednoduchá krmná směs, kterou zhotovíme ze strouhanky, a kusy pečiva. Základem je směs pořádně namočit, aby vše krásně kleslo ke dnu. Pokud nějaké kusy pečiva vyplavou na hladinu, pak povětšinou přilákají hejno ouklejí. Na háček pak nejčastěji napichujeme těsto, pečivo, červy či žížalu.

Kde nejsou rybáři, tam jsou ryby

Rybářský úspěch povětšinou vede kolem těch míst, kam mnozí členové Petrova cechu nezavítají. Jde zejména o zarostlá místa, na jejichž břehu roste vegetace, která mnohdy zasahuje až do vody. Právě tady rybky odpočívají v úkrytech, které jim rostliny nabízí. Navíc zde pátrají po spadané potravě.

Fotogalerie

Pokud se zde rozhodnete lovit, pak stačí nahazovat kousek od břehu do blízkosti potopených rostlin. Záběr většinou přichází po dopadu splávku na hladinu. Je velice dobré, když na těchto místech v blízkosti břehu lovíme velice potichu. Ryby, a to i větší kusy, totiž projíždějí v až překvapivé blízkosti. Ovšem prudké pohyby mohou celou šanci na pěkný úlovek rychle zhatit.

Abychom byli poblíž překážek úspěšní, je nasnadě mít správně seřízenou brzdu navijáku. V momentě, kdy zabere větší ryba, následuje pořádné "rodeo". Nad rybím protivníkem pak zvítězíme pouze v tom případě, kdy jej citlivě s pomocí brzdy dostaneme z blízkosti překážek. Mnohdy je nutné rybě povolit, nebo naopak jí nedat ani centimetr vlasce navíc. A toho dosáhneme pouze tehdy, když máme brzdu navijáku ve správné poloze. Ke zdárnému zdolání nám napomůže i kvalitní vlasec. Některé firmy vyrábějí i jemná vlákna, která jsou však velice pevná.

O zábavu postaráno

Na tomto lovu je nejatraktivnější fakt, že rybář může mít za vycházku nespočet záběrů. Pokud si zvolíme správné místo a trochu přikrmíme, pak můžeme zažít opravdové rybářské žně. Tyto rybky totiž projíždějí vodní říší v hejnech, a pokud je místo zaujme, máme vyhráno.

Nezapomínejte na to, že s hejnem mohou táhnout i větší kusy. Proto zejména při lovu v zarostlých místech mějte po ruce podběrák. To mnohonásobně zjednoduší zdolávání větší ryby na jemné náčiní. Právě možnost setkání s větším exemplářem je na plavané velice vzrušující. Mnohdy můžete narazit na kapitálního perlína či plotici, ale splést se může i větší tloušť, cejn či kapřík. Pokud lovíme na žížalu, pak můžeme narazit i na pěkného okouna.

Zpátky k začátkům

Na této metodě lovu je nejlepší její jednoduchost. Pro lov nepotřebujeme kvanta rybářského náčiní, drahé nástrahy nebo těžce získané zkušenosti o chování ryb. Navíc lov se splávkem mnohdy vrátí rybáře zpět k jeho začátkům, neboť většina z nás díky plavané poznala krásy rybařiny. A to je velice osvěžující, protože při lovu nás obklopí hned řada vzpomínek, které se hluboce zaryly do rybářovy duše. Myslím si, že právě o tomhle by rybařina přesně měla být.

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

Fazolová polévka se salsicciou

Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové...

Další z rubriky

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Sledujte vítr, experimentujte s boilies. Sedm tipů, jak na kapry v květnu

Kapr chycený Radkem Filipem letos při aktivním vyhledávání kaprů na...

Každá roční doba vyžaduje specifický přístup při lovu kaprů – naší suverénně nejoblíbenější ryby. Pokud se dovedeme...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Najdete na iDNES.cz