Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zbyly vám sklenice od okurek? Vyrobte si polici na nářadí skoro zadarmo

aktualizováno 
Hodinový manžel Jirka Houf přemýšlí, jak využít prázdné sklenice od okurek a zavařenin. Vyrobí si jednoduchý držák, ve kterém bude mít nářadí v dílně nebo domácnosti pěkně pohromadě a nic se už neztratí.

Držák na nářadí vyrobený ze starých sklenic od okurek | foto: Playtvak.cz

Připravte si kus spárovky, dřevěné profily na začištění hran a stahovací pásky, lidově nazývané eska pásky, které budou odpovídat průměru použitých sklenic. Nejdříve si upravte délku eska pásek.

Pásky jsou univerzální, takže po zkušebním utáhnutí kolem sklenice zjistíte, že konec nevzhledně přečnívá. „Navíc hrozí, že se o konec někdo může poranit, poškrábat,“ říká Hodinový manžel Jirka Houf. Proto si vyznačí ideální délku fixem, aby ji mohl zkrátit na vhodnou délku.

Fotogalerie

Navíc si označí fixem i bod proti šroubu. Do tohoto bude potřeba udělat do pásky otvor, jehož pomocí se páska přišroubuje k desce. Otvor můžete buď vyvrtat, nebo jen prostě proděravět hřebíkem.

Když máte takto připravené pásky, pusťte se do desky. Ohraňte ji lištami, které z boku přitlučte hřebíčky. Není třeba zabývat se řezáním pod úhlem 45 stupňů jako třeba při rámování obrazů, jde jen o čelní pohledovou plochu.

Pak už stačí jen provést konečnou vrchní úpravu. Je na každém, zda zvolí přírodní vzhled, nebo desku namoří či nabarví.

Jakmile barva zaschne, stačí už jen si na desce rozměřit, kam se umístí jednotlivé sklenice. Jde o to, aby vyčnívající nářadí mělo nad sebou dost prostoru a každý ví nejlépe sám, jaké nářadí má doma a v jakých délkách.

Eska pásku přivrtejte přes připravený otvor, přidejte sklenici a utáhněte. A držák na nářadí je připravený k montáži na stěnu. Je už na každém, zda ji připevní napevno do hmoždinek, nebo na háčky.

Podrobný postup sledujte na Playtvak.cz.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Lednová očista
Lednová očista

5 zdravých receptů, na kterých si opravdu pochutnáte

Najdete na iDNES.cz