Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co to znamená, když v restauraci nabízejí glazovanou zeleninu

aktualizováno 
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvanGarde má rád sezonní kuchyni. Ve svém pořadu na Playtvak.cz připravil kuře s tymiánem, mrkvovým pyré a glazovanou zeleninou.

Kuře s tymiánem, mrkvovým pyré a glazovanou zeleninou | foto: Playtvak

Kdy jindy by na trhu měl být takový výběr mrkve, jako teď na podzim. Pro barvu vybral šéfkuchař žlutou, klasickou oranžovou i méně známou fialovou variantu.

Nemá význam popisovat postup, jak na pánvi orestovat kuřecí prso. To ostatně uvidíte, když si pod článkem pustíte nový díl pořadu. Daleko zajímavější je, jak si poradí s mrkví. Z části z ní připraví mrkvové pyré. Nakrájí oranžovou mrkev na kostičky a vloží do hrnce na olej s máslem.

Fotogalerie

Mrkev se restuje proto, aby nejen změkla, ale i zesládla a dostala lepší chuť. Pomůže jí také špetkou cukru. Až je mrkev orestovaná, přidá jemnou šalotku a po chvíli restování zalije smetanou, v ní na mírném plameni vaří do měkka. Nakonec rozmixuje.

Pyré funguje jako jakási chuťová „spojka“ mezi kuřecím masem a glazovanou zeleninou. Ta se udělá tak, že kousky zeleniny uvaříte do měkka – žlutou a fialovou mrkev nakrájenou na kolečka či trojúhelníky nechá povařit osm minut. Až ke konci vaření na chvilku přidá překrájené cukrové lusky a fava fazole.

Pak je nutné zeleninu prudce zchladit v misce s ledovou vodou (nejlepší je přidat i kostky ledu). To proto, aby se zastavil proces vaření a zelenina zůstala na skus pěkně křupavá a zachovala si barvu.

Nakonec si do pánve vlije trochu vody, přidá máslo, sůl, cukr a pepř. Měla by vzniknou krémovitá směs. Než se máslo rozpustí, vyndá zeleninu ze studené vody a nechá osušit a přidá ji do pánve na chvíli prohřát.

Na celý díl se můžete podívat zde:

Autor:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.