Všech dvacet přihlášených odvážlivců byli muži. Pátý ročník soutěžě byl rozdělen do tří bloků, v každém se konzumovaly tři pokrmy a u každého z nich se stupňovala pálivost. Do finálového kola se probojovali tři soutěžící.
SHU = jednotka pálivostiSHU je jednotka pálivosti podle Scovilleovy stupnice. Počet jednotek určuje obsah kapsaicinu, který způsobuje pálení stimulací receptorů nervových zakončení jazyka. Pro představu papričky jalapeňo či tabasco, známá pálivá omáčka, mají maximálně pouhých 8 000 SHU. (K čemu odborníci přirovnávají konzumaci pálivých papriček čtěte zde.) Zdroj: Wikipedie |
Třetí skončil Petr Habrda, který odpadl po ochutnání extraktu o síle 6 300 000 SHU. Dva zbývající finalisty už čekalo jen ochutnání silně pálivého extraktu z USA.
Tento produkt s nálepkou biohazard, o síle neuvěřitelných 9 000 000 SHU, se na soutěži, a zřejmě v Česku vůbec, ochutnal poprvé. To byla dle moderátorů chvíle, kvůli které všichni soutěžící museli před zahájením podepsat, že se účastní na vlastní nebezpečí. Organizátor Martin Fejt také uvedl, že tento produkt není možné v Česku sehnat, dovezen byl speciálně kvůli soutěži.
Plechová huba 2013 |
Přestože oba pánové tento ohnivý extrakt zvládli pozřít, první, kdo to vzdal a napil se mléka, byl Pavel Šesták. Skončil tak druhý. První se umístil Jiří Loffler, který se do soutěže přihlásil pod přezdívkou "666", tedy Ďábel. A svému jménu také dostál.
Soutěže se zúčastnil i dlouholetý šampión Jan Bruncko, který Plechovou hubu opakovaně vyhrával. Druhý se umístil i v letošní soutěži Chilližroutů v Brně. Nakonec neočekávané vypadl po pálivé polévce, přestože byl favoritem organizátora soutěže Martina Fejta.
"Vypadl jsem, protože se do mě jídlo už nevešlo. Polévku už jsem prostě nemohl. Nelituji toho, že jsem vypadl, u posledních kol mě hřálo u srdce, že to nejsem já, kdo musí jíst ty sajrajty," prohlásil Bruncko po vypadnutí. Není si jistý, zda se podobné soutěže ještě zúčastní, své už dokázal.
Na přípravu byl dle kuchařů nejnáročnější pokrm zvaný windaloo, klasické indické jídlo s kari s přidaným extraktem, to aby to pořádně pálilo. Kuchaři museli mít při přípravě tohoto pokrmu povinně nejen rukavice, ale i roušku.
Zajímavá byla také příprava čokoládového pokrmu. Ten se skládal z čokolády s rozmixovanými papričkami. Kuchařka se přiznala, že ji po vaření pálilo celé tělo.