Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Soutěž v pojídání chilli vyhrál v Praze muž přezdívaný Ďábel

  1:00aktualizováno  1:00
Na akci "Plechová huba" se v sobotu v pražském Futuru pustilo dvacet soutěžících do pojídání kořeněných jídel. A to hned v několika kolech, ze kterých postupně vypadávali. Účastníci se ovšem nesměli napít mléka, které stabilizuje pálivost a uklidňuje žaludek, jinak skončili. Soutěž vyhrál Jiří Loffler přezdívaný "666", tedy Ďábel.

Vítěz soutěže Jiří Loffler | foto: Jiří Endršt

Všech dvacet přihlášených odvážlivců byli muži. Pátý ročník soutěžě byl rozdělen do tří bloků, v každém se konzumovaly tři pokrmy a u každého z nich se stupňovala pálivost. Do finálového kola se probojovali tři soutěžící.

SHU = jednotka pálivosti

SHU je jednotka pálivosti podle Scovilleovy stupnice. Počet jednotek určuje obsah kapsaicinu, který způsobuje pálení stimulací receptorů nervových zakončení jazyka. Pro představu papričky jalapeňo či tabasco, známá pálivá omáčka, mají maximálně pouhých 8 000 SHU. (K čemu odborníci přirovnávají konzumaci pálivých papriček čtěte zde.)             Zdroj: Wikipedie

Třetí skončil Petr Habrda, který odpadl po ochutnání extraktu o síle 6 300 000 SHU.  Dva zbývající finalisty už čekalo jen ochutnání silně pálivého extraktu z USA.

Tento produkt s nálepkou biohazard, o síle neuvěřitelných 9 000 000 SHU, se na soutěži, a zřejmě v Česku vůbec, ochutnal poprvé. To byla dle moderátorů chvíle, kvůli které všichni soutěžící museli před zahájením podepsat, že se účastní na vlastní nebezpečí. Organizátor Martin Fejt také uvedl, že tento produkt není možné v Česku sehnat, dovezen byl speciálně kvůli soutěži.

Plechová huba 2013

Přestože oba pánové tento ohnivý extrakt zvládli pozřít, první, kdo to vzdal a napil se mléka, byl Pavel Šesták. Skončil tak druhý. První se umístil Jiří Loffler, který se do soutěže přihlásil pod přezdívkou "666", tedy Ďábel. A svému jménu také dostál.

Soutěže se zúčastnil i dlouholetý šampión Jan Bruncko, který Plechovou hubu opakovaně vyhrával. Druhý se umístil i v letošní soutěži Chilližroutů v Brně. Nakonec neočekávané vypadl po pálivé polévce, přestože byl favoritem organizátora soutěže Martina Fejta.

"Vypadl jsem, protože se do mě jídlo už nevešlo. Polévku už jsem prostě nemohl. Nelituji toho, že jsem vypadl, u posledních kol mě hřálo u srdce, že to nejsem já, kdo musí jíst ty sajrajty," prohlásil Bruncko po vypadnutí. Není si jistý, zda se podobné soutěže ještě zúčastní, své už dokázal.

Na přípravu byl dle kuchařů nejnáročnější pokrm zvaný windaloo, klasické indické jídlo s kari s přidaným extraktem, to aby to pořádně pálilo. Kuchaři museli mít při přípravě tohoto pokrmu povinně nejen rukavice, ale i roušku.

Zajímavá byla také příprava čokoládového pokrmu. Ten se skládal z čokolády s rozmixovanými papričkami. Kuchařka se přiznala, že ji po vaření pálilo celé tělo.

Autoři: ,



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

Najdete na iDNES.cz