Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Deště zvedají šance houbařů na úspěch. Hřiby teď rostou třeba u Jičína

aktualizováno 
Z Vysočiny, podhůří hor či z jihozápadních Čech hlásí lidé podle České mykologické společnosti nejvíc houbařských úlovků. Stejně ale vždy záleží na konkrétním místě, potvrzují pravé hřiby ulovené před pár dny u Jičína.

A pak že nerostou. V Mladějovicích u Jičína nosí z lesa takovéhle hřiby. | foto: Aneta Froňková

Někde nedávné horké a suché počasí růst hub zastavilo, ale i na takových místech by podle mykologů momentální vydatné deště mohly zvednou šance na pěkný houbařský úlovek. Musí se to zkoušet, výskyt hub prostě často bývá lokální (viz červnový článek s mykoložkou zde).

Fotogalerie

Tak jako to v Mladějovicích u Jičína zkusil pan Froněk z Prahy, a nelitoval. „Na houby se často nedostanu, ale opravdu rostou. Začátkem týdne jsme našli hned několik hřibů, z nichž některé byly opravdu výjimečné kusy, které jsem našel naposledy tak před dvaceti lety,“ konstatoval čtenář, který fotografii těch největších exemplářů poslal do rubriky Očima čtenářů iDNES.cz.

U Froňkových padly hřiby hlavně na řízky, kterých bylo tolik, že se pořádně přejedli. „Nicméně už je zkrmeno,“ konstatoval s úsměvem houbař.

Jaké houby se dají najít uprostřed léta?

V lesích či na loukách lze v těchto dnech kromě hřibů nejčastěji narazit na muchomůrky růžovky a šedivky, žampiony, jedlé druhy holubinek i některé vzácné druhy hub. Jen je často potřeba je dlouho a pracně hledat, konstatuje Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. „V těchto dnech růst hub ustal, ale po vydatných srážkách se naděje docela zvyšuje,“ uvedl mykolog pro ČTK.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Kromě běžných druhů hub mohou lidé narazit i na bělolanýže, jejichž plodnice tvarem připomínají bramboru a rostou pod zemí, proto se poměrně špatně hledají. Chutí se tyto houby nedají srovnat s pravým lanýžem, ale dají se použít k dochucování jídel, například polévek nebo omáček.

Roste i hlíva plicní, která se dá stejně jako známější hlíva ústřičná použít do hotových jídel, k nakládání do octa nebo sušení. Penízovku vřetenonohou, která může vyvolávat žaludeční potíže, naopak raději nesbírejte.

Letošní houbařská sezona má každopádně lepší průběh než ta loňská, kdy houbám nesvědčilo dlouhodobé horko bez dešťů. „Loni jsme na první plošnější růst hub čekali až do srpna,“ konstatoval Landa. Například hřiby i křemenáče letos nosili houbaři z lesa dříve než obvykle.

Autor:

Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice...

Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Nádherný úlovek z Náchodska.

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

Najdete na iDNES.cz