Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Deště zvedají šance houbařů na úspěch. Hřiby teď rostou třeba u Jičína

aktualizováno 
Z Vysočiny, podhůří hor či z jihozápadních Čech hlásí lidé podle České mykologické společnosti nejvíc houbařských úlovků. Stejně ale vždy záleží na konkrétním místě, potvrzují pravé hřiby ulovené před pár dny u Jičína.

A pak že nerostou. V Mladějovicích u Jičína nosí z lesa takovéhle hřiby. | foto: Aneta Froňková

Někde nedávné horké a suché počasí růst hub zastavilo, ale i na takových místech by podle mykologů momentální vydatné deště mohly zvednou šance na pěkný houbařský úlovek. Musí se to zkoušet, výskyt hub prostě často bývá lokální (viz červnový článek s mykoložkou zde).

Fotogalerie

Tak jako to v Mladějovicích u Jičína zkusil pan Froněk z Prahy, a nelitoval. „Na houby se často nedostanu, ale opravdu rostou. Začátkem týdne jsme našli hned několik hřibů, z nichž některé byly opravdu výjimečné kusy, které jsem našel naposledy tak před dvaceti lety,“ konstatoval čtenář, který fotografii těch největších exemplářů poslal do rubriky Očima čtenářů iDNES.cz.

U Froňkových padly hřiby hlavně na řízky, kterých bylo tolik, že se pořádně přejedli. „Nicméně už je zkrmeno,“ konstatoval s úsměvem houbař.

Jaké houby se dají najít uprostřed léta?

V lesích či na loukách lze v těchto dnech kromě hřibů nejčastěji narazit na muchomůrky růžovky a šedivky, žampiony, jedlé druhy holubinek i některé vzácné druhy hub. Jen je často potřeba je dlouho a pracně hledat, konstatuje Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. „V těchto dnech růst hub ustal, ale po vydatných srážkách se naděje docela zvyšuje,“ uvedl mykolog pro ČTK.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Kromě běžných druhů hub mohou lidé narazit i na bělolanýže, jejichž plodnice tvarem připomínají bramboru a rostou pod zemí, proto se poměrně špatně hledají. Chutí se tyto houby nedají srovnat s pravým lanýžem, ale dají se použít k dochucování jídel, například polévek nebo omáček.

Roste i hlíva plicní, která se dá stejně jako známější hlíva ústřičná použít do hotových jídel, k nakládání do octa nebo sušení. Penízovku vřetenonohou, která může vyvolávat žaludeční potíže, naopak raději nesbírejte.

Letošní houbařská sezona má každopádně lepší průběh než ta loňská, kdy houbám nesvědčilo dlouhodobé horko bez dešťů. „Loni jsme na první plošnější růst hub čekali až do srpna,“ konstatoval Landa. Například hřiby i křemenáče letos nosili houbaři z lesa dříve než obvykle.

Autor:

Nejčtenější

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...



Lógr je lahůdkou pro kompostující žížaly a navíc odrazuje slimáky

Žížaly promění kávovou sedlinu i další odpad z kuchyně v cenný substrát, který...

Kávová sedlina neboli lógr jednoznačně patří do bioodpadu. Doporučuje se i přímo jako hnojivo nebo mulč, nicméně kávová...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Další z rubriky

FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice...

Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Najdete na iDNES.cz