Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Deště zvedají šance houbařů na úspěch. Hřiby teď rostou třeba u Jičína

aktualizováno 
Z Vysočiny, podhůří hor či z jihozápadních Čech hlásí lidé podle České mykologické společnosti nejvíc houbařských úlovků. Stejně ale vždy záleží na konkrétním místě, potvrzují pravé hřiby ulovené před pár dny u Jičína.

A pak že nerostou. V Mladějovicích u Jičína nosí z lesa takovéhle hřiby. | foto: Aneta Froňková

Někde nedávné horké a suché počasí růst hub zastavilo, ale i na takových místech by podle mykologů momentální vydatné deště mohly zvednou šance na pěkný houbařský úlovek. Musí se to zkoušet, výskyt hub prostě často bývá lokální (viz červnový článek s mykoložkou zde).

Fotogalerie

Tak jako to v Mladějovicích u Jičína zkusil pan Froněk z Prahy, a nelitoval. „Na houby se často nedostanu, ale opravdu rostou. Začátkem týdne jsme našli hned několik hřibů, z nichž některé byly opravdu výjimečné kusy, které jsem našel naposledy tak před dvaceti lety,“ konstatoval čtenář, který fotografii těch největších exemplářů poslal do rubriky Očima čtenářů iDNES.cz.

U Froňkových padly hřiby hlavně na řízky, kterých bylo tolik, že se pořádně přejedli. „Nicméně už je zkrmeno,“ konstatoval s úsměvem houbař.

Jaké houby se dají najít uprostřed léta?

V lesích či na loukách lze v těchto dnech kromě hřibů nejčastěji narazit na muchomůrky růžovky a šedivky, žampiony, jedlé druhy holubinek i některé vzácné druhy hub. Jen je často potřeba je dlouho a pracně hledat, konstatuje Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. „V těchto dnech růst hub ustal, ale po vydatných srážkách se naděje docela zvyšuje,“ uvedl mykolog pro ČTK.

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Kromě běžných druhů hub mohou lidé narazit i na bělolanýže, jejichž plodnice tvarem připomínají bramboru a rostou pod zemí, proto se poměrně špatně hledají. Chutí se tyto houby nedají srovnat s pravým lanýžem, ale dají se použít k dochucování jídel, například polévek nebo omáček.

Roste i hlíva plicní, která se dá stejně jako známější hlíva ústřičná použít do hotových jídel, k nakládání do octa nebo sušení. Penízovku vřetenonohou, která může vyvolávat žaludeční potíže, naopak raději nesbírejte.

Letošní houbařská sezona má každopádně lepší průběh než ta loňská, kdy houbám nesvědčilo dlouhodobé horko bez dešťů. „Loni jsme na první plošnější růst hub čekali až do srpna,“ konstatoval Landa. Například hřiby i křemenáče letos nosili houbaři z lesa dříve než obvykle.

Autor:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.
Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend MF DNES Veronika „Koko“ Kokešová...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.