Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

aktualizováno 
Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí být vyšší. Spíš naopak.

„Když si dáte tu práci a použijete základní suroviny, vyjde vás to levněji. Vždyť ten prášek někdo vyrobil, přeprodal a přivezl. A každý z tohoto řetězce na něm chce vydělat. Takže úplně zapomeňte na prášky. Když budete chtít například ovocný sorbet, vezmete jen kousky ovoce, přidáte cukr a vodu,“ popisuje cukrářka Iveta Fabešová.

Fotogalerie

Poctivou zmrzlinu poznáte podle chuti. „Když si vezmete třeba citronovou, necítíte na jazyku žádnou chemii ani prášek, ale normální citronovou šťávu,“ tvrdí Fabešová. Stejně tak u malinové vidíte zrníčka, která jsou v ovoci. Předpokládá se ovšem, že k takovému způsobu hodnocení se musíte projíst a mít chutě takzvaně v puse.

Mezi další znaky dobré zmrzliny patří i vzhled. „Musí mít přirozenou barvu. Třeba banán po zpasterizování není žlutý, ale zšedne, takže zmrzlina není zářivě žlutá. To samé u pistáciové. Má jen nepatrně zelenkavou barvu. A vanilková není žlutá, ale spíš bílá jen se zrníčky vanilky,“ upozorňuje.

Nejoblíbenější příchutě jsou podle ní ty tradiční: vanilka, oříšky, pistácie, čokoláda a ovoce. „Začíná se hodně experimentovat s chutěmi, ale přiznám se, že třeba jalovcová zmrzlina je pro mě takový experiment, který bych neprodávala, u nás v cukrárně se držíme klasiky,“ říká Iveta Fabešová, která v Praze provozuje dvě cukrárny.

Podle ní však při výrobě hraje velkou roli i vybavení. Když si koupíte levný výrobník, nedostane do zmrzliny takový „nášleh“, takže je zmrzlina těžká a hutná. A jak dlouho to trvá, než se vyrobí dobrá zmrzlina? „To je nejsnadnější část z celé cukrařiny. Za deset minut připravíte všechny suroviny, smícháte je a zbytek práce už za vás udělá výrobník,“ směje se Fabešová.

Přípravu vanilkové zmrzliny včetně poměrů jednotlivých ingrediencí vám Iveta Fabešová ukáže ve videu.

Autor:



Nejčtenější

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...

Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Z Labe vylovili 70kilového sumce, který měřil 226 centimetrů

Monstrum z „velké řeky“

Milovníci Labe se v létě vypravili na dvoudenní rybářskou výpravu na tuto řeku. Zatímco první den se jim absolutně...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...

Milujete smažení? Možná nad vámi začne pršet, zjistili vědci

Vědci zjistili, že smažení může ovlivnit počasí.

Nová studie zjistila, že smažení jídla může změnit počasí, protože mastné kyseliny uvolňované do ovzduší z vaření...

VIDEO: Tropické pokojovky jsou i jedlé. Najděte si tu svoji

Dichorisandra thyrsiflora (drobné byliny)

Tušíte, kde se v našich domácnostech vzaly pokojové květiny, které by při středoevropském klimatu venku nepřežily?...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz