Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

aktualizováno 
Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí být vyšší. Spíš naopak.

„Když si dáte tu práci a použijete základní suroviny, vyjde vás to levněji. Vždyť ten prášek někdo vyrobil, přeprodal a přivezl. A každý z tohoto řetězce na něm chce vydělat. Takže úplně zapomeňte na prášky. Když budete chtít například ovocný sorbet, vezmete jen kousky ovoce, přidáte cukr a vodu,“ popisuje cukrářka Iveta Fabešová.

Fotogalerie

Poctivou zmrzlinu poznáte podle chuti. „Když si vezmete třeba citronovou, necítíte na jazyku žádnou chemii ani prášek, ale normální citronovou šťávu,“ tvrdí Fabešová. Stejně tak u malinové vidíte zrníčka, která jsou v ovoci. Předpokládá se ovšem, že k takovému způsobu hodnocení se musíte projíst a mít chutě takzvaně v puse.

Mezi další znaky dobré zmrzliny patří i vzhled. „Musí mít přirozenou barvu. Třeba banán po zpasterizování není žlutý, ale zšedne, takže zmrzlina není zářivě žlutá. To samé u pistáciové. Má jen nepatrně zelenkavou barvu. A vanilková není žlutá, ale spíš bílá jen se zrníčky vanilky,“ upozorňuje.

Nejoblíbenější příchutě jsou podle ní ty tradiční: vanilka, oříšky, pistácie, čokoláda a ovoce. „Začíná se hodně experimentovat s chutěmi, ale přiznám se, že třeba jalovcová zmrzlina je pro mě takový experiment, který bych neprodávala, u nás v cukrárně se držíme klasiky,“ říká Iveta Fabešová, která v Praze provozuje dvě cukrárny.

Podle ní však při výrobě hraje velkou roli i vybavení. Když si koupíte levný výrobník, nedostane do zmrzliny takový „nášleh“, takže je zmrzlina těžká a hutná. A jak dlouho to trvá, než se vyrobí dobrá zmrzlina? „To je nejsnadnější část z celé cukrařiny. Za deset minut připravíte všechny suroviny, smícháte je a zbytek práce už za vás udělá výrobník,“ směje se Fabešová.

Přípravu vanilkové zmrzliny včetně poměrů jednotlivých ingrediencí vám Iveta Fabešová ukáže ve videu.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.