Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Podívejte se na přípravu marmelády z červených cibulek krok za krokem

aktualizováno 
Češi dovedou zavařit téměř vše, tak proč k zásobám ve spíži nepřidat i vynikající marmeládu z cibule?

Italská cibulová marmeláda (marmelatta di cipolle di tropea) je v podstatě čatní s lákavou konzistencí i barvou zavařeniny z červeného ovoce. Její jedinečnou chuť nejvíce oceníte v kombinaci s chutí zralých sýrů či grilovaného masa.

Recept na cibulovou marmeládu

Budete potřebovat 1 kg červených cibulek, 1 panáka koňaku, 2 dl bílého vína, 300 g cukru krupice, 300 g třtinového cukru, 2 bobkové listy a 2 až 3 hřebíčky.

Červenou cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky.

Červenou cibuli oloupejte a pokrájejte na měsíčky.

Pokrájenou červenou cibuli zalijte v misce koňakem i vínem.

Pokrájenou cibuli zalijte v misce koňakem i vínem.

Přisypte oba druhy cukru.

A přisypte oba druhy cukru.

Červené cibulky oloupejte, pokrájejte na měsíčky a v misce zalijte koňakem a bílým vínem. Přidejte bobkový list, hřebíčky a přisypte oba druhy cukru.

Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Misku překryjte fólií a nechte cibuli v ledničce přesně 6 hodin marinovat.

Vše důkladně promíchejte, misku překryjte fólií a nechte směs v ledničce 6 hodin marinovat.

Vše důkladně promíchejte, přikryjte fólií a nechte v lednici přesně šest hodin marinovat, ani o minutu déle.

Po šesti hodinách marinování přendejte směs do kastrólku.
Na mírném plameni nechte směs 30 minut bublat za občasného jemného promíchání.
Na mírném plameni nechte směs 30 minut probublávat za občasného jemného promíchání; až zhoustne a vytvoří se sirup.

Po šesti hodinách marinování přendejte směs do kastrólku a na mírném plameni nechte zhruba 30 minut probublávat za občasného jemného promíchání.

Pak všechno – kousky cibule, usazený cukr i šťávu – přendejte do kastrůlku. Na mírném plameni nechte směs 30 minut probublávat za občasného jemného promíchání. Marmeláda za tu půlhodinku zredukuje na poměrně hustou hmotu, spojenou krásným voňavým sirupem.

Chcete-li hotovou cibulovou marmeládu skladovat, můžete ji přendat do sklenic, zavíčkovat a sterilovat.

Chcete-li hotovou cibulovou marmeládu skladovat, můžete ji přendat do sklenic, zavíčkovat a sterilovat.

Hotovou cibulovou marmeládu podávejte vychlazenou, případně ji naplňte do skleniček, zavíčkujte a sterilujte. Klidně vám pak rok vydrží. Podává se ke zralejším sýrům, jako je třeba parmazán či pecorino, nebo k masu.

Další inspiraci pro své vaření můžete načerpat dnes v nedělní podvečer na televizi Prima, kde bude Ital Emanuele Ridi připravovat nejen tuto cibulovou marmeládu, ale i tagliatele se špekem a kapustou či marinovanou vepřovou kotletu na mléce.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...



Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice
Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice

Domluvit se anglicky nebo francouzsky, než půjde vaše dítě do školy? Za dva nebo tři roky se to opravdu dá zvládnout. Akorát zapomeňte na způsob, jak jste se učila jazyky ve škole. Možná vám totiž vyhovuje úplně jiný typ učení.

Najdete na iDNES.cz