Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Podle Pohlreicha žena do kuchyně nepatří. Na Smíchově ji snese

  1:00aktualizováno  1:00
V hospodě U svatého Filipa a Jakuba na pražském Arbesově náměstí měli majitelé pocit, že v kuchyni spolu válčí kuchař s kuchařkou. Tak požádali Ano, šéfe! o pomoc. Sami ale nakonec museli bojovat s letitou špínou a vlastní leností, kvůli kterým jim Zdeněk Pohlreich málem utekl dřív, než začal pomáhat se změnami.

Smíchovská restaurace U svatého Filipa a Jakuba nedaleko stejnojmenného kostela patří shodou roztomilých náhod dvěma kamarádům: Filipovi a Jakubovi. Jeden je vyučený kuchař, druhý nedostudovaný právník.

Je v pražské restauraci v centru blaze?

Ani v poslední sérii Ano, šéfe! tak nechybí pražská restaurace. Pyšní se dobrou lokalitou, hotovkami k obědu, výborným točeným pivem a nekonečnou nabídkou jídel na objednávku, což bývá smrt kuchařů i obsluhujícího personálu. Šéfa ale nepřesvědčí ani jídlo na talíři. Vyděšený je jak ze smažených korbáčiků, tak z kuřecích kousků v sýrové omáčce se šíleným názvem chřestýší oprátka.

Přesto si majitelé myslí, že mají dva úžasné, střídající se šéfy kuchyně. Michala, který je sice vyučený instalatér, ale vaření ho baví, a kupodivu opravdickou a správně vyvařenou kuchařku Dášu. Kdo z nich ve skutečnosti vaří lépe? Filip s Jakubem nechtějí přijít ani o jednoho z nich a doufají, že šéf napjaté vztahy mezi nimi vyřeší. Jenže ten vidí problémy jinde.

Zdeněk Pohlreich vysvětluje majitelům a personálu restaurace U svatého Filipa a
Stačilo odsunout lednice a Zdeněk Pohlreich měl po chuti v takové kuchyni
Zdeněk Pohlreich vysvětluje jednomu z majitelů restaurace U svatého Filipa a

Stačilo odsunout špatně chladící lednice a Zdeněk Pohlreich měl po chuti v takové kuchyni vařit.

Po návštěvě kuchyně je totiž Pohlreichovi jasné, že tam bují i něco jiného než jen špatné vztahy mezi kuchaři. Stačí jenom o kousek odstrčit špatně chladící lednici a pokoušejí se o něj mdloby. Vaření tak přijde na řadu až po důkladné noční očistě kuchyně. Ve vzduchu totiž visela vážná hrozba ukončení natáčení. 

Práce ještě nikomu neublížila a je inspirující

Následující den to vzal z gruntu i šéf, takže dal volno kuchařům a jednoho z majitelů postavil za sporák a druhého poslal na plac mezi hosty. Chce je probudit z letargie, aby se na svůj podnik podívali jinýma očima, brali ho opravdu za svůj a podle toho se k němu a ke svým hostům chovali. "Ty vole, tady by se prodalo žrádla!" vidí podnikatel Pohlreich úplně živě skryté rezervy podniku.

Zdeněk Pohlreich a kuchařka resturace U svatého Filipa a Jakuba, která je pyšná
Zdeněk Pohlreich a bývalý instalatér, který vaří v restauraci U svatého Filipa

Vlevo vaří se Zdeňkem Pohlreichem kuchařka Dáša, vpravo vyučený instalatér Michal.

Další den se šlo na pořádný nákup masa, nechybí ani ledvinky a uzená žebra. Při vaření se Zdeňkovi zdála šikovnější Dáša, která je pyšná na svou dršťkovou, kaťák a chřestýší oprátku v podobě kuřecích nudliček. A to i přesto, že si Pohlreich myslí, že ženy do profesionální kuchyně nepatří, jak prozradil v rozhovoru Kdo neumí dobře jíst, nemůže bejt úplně šťastnej. Rajská tu prý v tento den byla naprosto úžasná, jak prozradil zdroj z natáčecího štábu.

Než se šéf rozloučil, navrhl rozšířit pivní sortiment, vařit jednoduchá domácká jídla, pár druhů dobře udělaného masa a dvě tři skvělé polévky. Nic složitého. Problém podle něj vězí v hlavách majitelů a jejich chuti a invenci skutečně vést vlastní podnik. "O každém hostovi přemýšlejte jako o příležitosti zvýšit vaše tržby," radil.

Podniku by podle něj slušela image hezké čisté hospody, kde se vaří hezké české jídlo. Není tedy divu, že chuť dát si něco dobrého českého zřejmě dostanete i dnes večer při sledování tohoto nejčerstvějšího dílu Ano, šéfe! Také jsme podlehli a rozhodli se pro test.

Chřestýše jsme si mohli dát i pár měsíců po natáčení

Arbesovo náměstí máme z redakce iDNES.cz nedaleko. Ve třech jsme tedy v pondělí projeli denní nabídku na internetu a vyrazili. Jestli mají na dveřích šéfovskou samolepku, to neprozradíme, každopádně chřestýší oprátka byla ten den hostům k dispozici, ačkoliv "za Pohlreicha" se s ní téměř dojemně rozloučili. Odvahu k jejímu objednání jsme ale nenašli. 

Z polévek byly k výběru hovězí vývar a zelňačka, která vypadala skvěle. V kuchyni ale zřejmě někomu ujela ruka s octem, který nemilosrdně překryl typickou chuť kysaného zelí. Ještě že se ta kyselost dala zajíst chlebem. Vem čert, že vypadal a chutnal jako z minulého týdne.

Tři hotovky už byly v půl jedné vyjedené, ze zbytku jsme si tedy vybrali guláš a smažák, prostě klasiku. Porce byly pořádné. Knedlíky neurazily ani nenadchly, hovězí bylo měkoučké, jen se rozsýpalo. Jen omáčka chutnala, jako kdyby se v kuchyni nikdo nenamáhal s dochucením, což celé jídlo hodilo do těžkého průměru. Škoda. S obrovskou chutí jsme tedy guláš zapili točeným tmavým (a nealkoholickým) pivem. Jen to zasyčelo, ale těžko nám bylo až do večera.

Kolegyně, která si dala smažák, si ovšem libovala, že takhle krásně suchý (rozumějte nenacucaný tukem) obalovaný sýr, neroztékající se a s jemnou strouhankou, dlouho nikde nedostala. Zřejmě byl také pro žaludek o něco lehčí, protože pivu odolala. Nicméně příležitost, že získají tři nové hosty, v hospodě "u svatých" prošvihli. Jedině, že bychom se někdy v horkém létě vrátili kvůli pivu. 





Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.