VIDEO: Podle Pohlreicha žena do kuchyně nepatří. Na Smíchově ji snese - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Podle Pohlreicha žena do kuchyně nepatří. Na Smíchově ji snese

  1:00
V hospodě U svatého Filipa a Jakuba na pražském Arbesově náměstí měli majitelé pocit, že v kuchyni spolu válčí kuchař s kuchařkou. Tak požádali Ano, šéfe! o pomoc. Sami ale nakonec museli bojovat s letitou špínou a vlastní leností, kvůli kterým jim Zdeněk Pohlreich málem utekl dřív, než začal pomáhat se změnami.
Pohlreich v české hospodě na Smíchově | (2:14) | video: Prima TV

Smíchovská restaurace U svatého Filipa a Jakuba nedaleko stejnojmenného kostela patří shodou roztomilých náhod dvěma kamarádům: Filipovi a Jakubovi. Jeden je vyučený kuchař, druhý nedostudovaný právník.

Je v pražské restauraci v centru blaze?

Ani v poslední sérii Ano, šéfe! tak nechybí pražská restaurace. Pyšní se dobrou lokalitou, hotovkami k obědu, výborným točeným pivem a nekonečnou nabídkou jídel na objednávku, což bývá smrt kuchařů i obsluhujícího personálu. Šéfa ale nepřesvědčí ani jídlo na talíři. Vyděšený je jak ze smažených korbáčiků, tak z kuřecích kousků v sýrové omáčce se šíleným názvem chřestýší oprátka.

Přesto si majitelé myslí, že mají dva úžasné, střídající se šéfy kuchyně. Michala, který je sice vyučený instalatér, ale vaření ho baví, a kupodivu opravdickou a správně vyvařenou kuchařku Dášu. Kdo z nich ve skutečnosti vaří lépe? Filip s Jakubem nechtějí přijít ani o jednoho z nich a doufají, že šéf napjaté vztahy mezi nimi vyřeší. Jenže ten vidí problémy jinde.

Zdeněk Pohlreich vysvětluje majitelům a personálu restaurace U svatého Filipa a
Stačilo odsunout lednice a Zdeněk Pohlreich měl po chuti v takové kuchyni
Zdeněk Pohlreich vysvětluje jednomu z majitelů restaurace U svatého Filipa a

Stačilo odsunout špatně chladící lednice a Zdeněk Pohlreich měl po chuti v takové kuchyni vařit.

Po návštěvě kuchyně je totiž Pohlreichovi jasné, že tam bují i něco jiného než jen špatné vztahy mezi kuchaři. Stačí jenom o kousek odstrčit špatně chladící lednici a pokoušejí se o něj mdloby. Vaření tak přijde na řadu až po důkladné noční očistě kuchyně. Ve vzduchu totiž visela vážná hrozba ukončení natáčení. 

Práce ještě nikomu neublížila a je inspirující

Následující den to vzal z gruntu i šéf, takže dal volno kuchařům a jednoho z majitelů postavil za sporák a druhého poslal na plac mezi hosty. Chce je probudit z letargie, aby se na svůj podnik podívali jinýma očima, brali ho opravdu za svůj a podle toho se k němu a ke svým hostům chovali. "Ty vole, tady by se prodalo žrádla!" vidí podnikatel Pohlreich úplně živě skryté rezervy podniku.

Zdeněk Pohlreich a kuchařka resturace U svatého Filipa a Jakuba, která je pyšná
Zdeněk Pohlreich a bývalý instalatér, který vaří v restauraci U svatého Filipa

Vlevo vaří se Zdeňkem Pohlreichem kuchařka Dáša, vpravo vyučený instalatér Michal.

Další den se šlo na pořádný nákup masa, nechybí ani ledvinky a uzená žebra. Při vaření se Zdeňkovi zdála šikovnější Dáša, která je pyšná na svou dršťkovou, kaťák a chřestýší oprátku v podobě kuřecích nudliček. A to i přesto, že si Pohlreich myslí, že ženy do profesionální kuchyně nepatří, jak prozradil v rozhovoru Kdo neumí dobře jíst, nemůže bejt úplně šťastnej. Rajská tu prý v tento den byla naprosto úžasná, jak prozradil zdroj z natáčecího štábu.

Než se šéf rozloučil, navrhl rozšířit pivní sortiment, vařit jednoduchá domácká jídla, pár druhů dobře udělaného masa a dvě tři skvělé polévky. Nic složitého. Problém podle něj vězí v hlavách majitelů a jejich chuti a invenci skutečně vést vlastní podnik. "O každém hostovi přemýšlejte jako o příležitosti zvýšit vaše tržby," radil.

Podniku by podle něj slušela image hezké čisté hospody, kde se vaří hezké české jídlo. Není tedy divu, že chuť dát si něco dobrého českého zřejmě dostanete i dnes večer při sledování tohoto nejčerstvějšího dílu Ano, šéfe! Také jsme podlehli a rozhodli se pro test.

Chřestýše jsme si mohli dát i pár měsíců po natáčení

Arbesovo náměstí máme z redakce iDNES.cz nedaleko. Ve třech jsme tedy v pondělí projeli denní nabídku na internetu a vyrazili. Jestli mají na dveřích šéfovskou samolepku, to neprozradíme, každopádně chřestýší oprátka byla ten den hostům k dispozici, ačkoliv "za Pohlreicha" se s ní téměř dojemně rozloučili. Odvahu k jejímu objednání jsme ale nenašli. 

Z polévek byly k výběru hovězí vývar a zelňačka, která vypadala skvěle. V kuchyni ale zřejmě někomu ujela ruka s octem, který nemilosrdně překryl typickou chuť kysaného zelí. Ještě že se ta kyselost dala zajíst chlebem. Vem čert, že vypadal a chutnal jako z minulého týdne.

Tři hotovky už byly v půl jedné vyjedené, ze zbytku jsme si tedy vybrali guláš a smažák, prostě klasiku. Porce byly pořádné. Knedlíky neurazily ani nenadchly, hovězí bylo měkoučké, jen se rozsýpalo. Jen omáčka chutnala, jako kdyby se v kuchyni nikdo nenamáhal s dochucením, což celé jídlo hodilo do těžkého průměru. Škoda. S obrovskou chutí jsme tedy guláš zapili točeným tmavým (a nealkoholickým) pivem. Jen to zasyčelo, ale těžko nám bylo až do večera.

Kolegyně, která si dala smažák, si ovšem libovala, že takhle krásně suchý (rozumějte nenacucaný tukem) obalovaný sýr, neroztékající se a s jemnou strouhankou, dlouho nikde nedostala. Zřejmě byl také pro žaludek o něco lehčí, protože pivu odolala. Nicméně příležitost, že získají tři nové hosty, v hospodě "u svatých" prošvihli. Jedině, že bychom se někdy v horkém létě vrátili kvůli pivu. 

Nejčtenější

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

8. dubna 2025

Vyrobte si stále živý jarní věnec na dveře. S rozkvetlými květináčky

Živé květy a hravé pastelové barvy k jaru patří, stejně jako dekorace, které lze vztáhnout i k Velikonocům. Můžete si vyrobit netradiční věnec na dveře s terakotovými květináčky, který nikdo jen tak...

8. dubna 2025

VIDEO: Rozjela se vám plovoucí podlaha? Jednoduchý návod na rychlou opravu

Stává se to často v kuchyni. Když už pobíháte kolem linky, vyvíjí nohy značný tlak na podlahu, a tak se často stane, že se některé lamely mírně posunou. Nejenže to nevypadá pěkně, ale navíc každá...

8. dubna 2025

Ztratil se vám pes? Klíčové kroky, jak ho bezpečně přivést zpět domů

Stačí se otočit, a už vezme pes dráhu – za srnkou, za něčím k snědku nebo se jen tak zapomene a ztratí vás z dohledu. Co teď?

7. dubna 2025

Ekologický a originální: Vyrobte si dřevěný skládací koš na prádlo

Skládací koš na prádlo je praktický. Když jej nepoužíváme, lze ho složit naplocho a nezabírá zbytečně místo. Ať už jej použijeme na prádlo špinavé nebo čerstvě vyprané a usušené čekající na žehlení,...

7. dubna 2025

Něžný jako křídla motýlů, ale odolný. Jak se starat o motýlovník

Všechny květiny potřebují péči a výjimkou není ani tzv. motýlovník, neboli motýlí keř. I když není příliš náročný, nabízíme pár tipů, kdy motýlí keř stříhat a jak prodloužit životnost květů.

6. dubna 2025

Z psaní o gastru utekla k bytové restauraci a bistru. Změny? Cítíte, že jste živí, říká

Premium

Novinářka Darina Křivánková dělala rozhovor například s hercem Bradem Pittem nebo s režisérem Quentinem Tarantinem, psala reportáže z filmových festivalů v Berlíně a Cannes, recenzovala nové snímky....

6. dubna 2025

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

4. dubna 2025

Špaletová okna žijí dál. Nabízejí tradiční krásu i s moderními izolacemi

Špaletová okna jsou neodmyslitelnou součástí historických budov, zejména bytových domů ve městech. Jejich využití se však neomezuje pouze na památkově chráněné objekty, stále častěji nacházejí své...

4. dubna 2025