Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským zámkům. To pravý pivovarský hovězí guláš se podle starých receptur připravoval z koňského masa. Dnes jej ale nahradila hovězí líčka či kližka, popisuje ve svém seriálu týdeník 5plus2.
Část 1/3

Podlesníky se připravovaly v neckách

Valašský podlesník je vlastně bramborák pečený na zelném listě, zde je v modernějším podání se zeleninovou přílohou.

Kdo se v létě objeví na Valašsku, ať se zeptá na místní specialitu zvanou podlesníky. Nebo také úhraby. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Tyto bramborové placky pečené na zelných listech se dříve připravovaly v létě a na podzim, kdy bylo zelí čerstvé. Jedly se samotné nebo se přikusovaly k hlavnímu jídlu a rodiny na východě i severovýchodě Moravy je milovaly. 

Pekly se v pecích, ale v průměru zhruba jen třikrát do roka. Zato když už, tak se jich v chalupách připravovalo hodně. 

Zadělávaly se v malých neckách a podlesník se zakysaným mlékem ze sklepa byla výtečná pochoutka starých Valachů. 

Na podlesníky potřebujeme:

  • 5 velkých syrových brambor 
  • 5 velkých uvařených brambor
  • 1 kelímek kyšky (smetanový zákys)
  • trochu mouky 
  • sůl, vejce, máslo, zelné listy

Postup: 

Syrové i vařené brambory nastrouháme a smícháme. Vlijeme kyšku, přidáme vejce, mouku, sůl a všechno důkladně promícháme. Na plech rozprostřeme zelné listy a celou směsí je pořádně potřeme. 

Pečeme zhruba 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Po vytažení podlesníky potřeme máslem. Kdo má raději sladší pokrmy, může je na závěr pocukrovat.

Tip na výlet:

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm je největší a nejstarší ve střední Evropě, založen byl už v roce 1925. Právě zde se při slavnostech, často koncem léta, podlesníky pečou.

Návštěvníci je mohou nejen ochutnat, ale také vidět, jak se placky během půl hodiny v peci zabarvily dozlatova nebo jak se zelné listy pokaždé skoro spálily, že se musely od placek s trpělivostí odtrhávat.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...