Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podrobný manuál, jak rozporcovat vánočního kapra s minimem námahy

  7:29
Každý kuchař přistupuje s přípravě jinak. Nabídneme vám dva různé způsoby, vyberte si sami, který bude nejvíc vyhovovat.

V kádi před nákupním střediskem máte dvě možnosti: buď si necháte kapra klepnout a odšupit, anebo kvůli dětem koupíte kapra živého. Pak bude chvíli ještě okupovat vanu a na vás bude, abyste ho zabili, vykuchali a vyfiletovali.

Jak ho vykuchat, abyste mu nepropíchli žluč, najdete na úvodním videu.

Začněte od ocasu špičkou nože, ideálním místem, kde špička nože vnikne do kůže, je řitní otvor. Zajeďte do břišní dutiny jenom tolik, abyste nepoškodili vnitřnosti a hlavně nepropíchli žluč. Úskalím je oblast mezi břišními ploutvemi, nožem musíte manévrovat přesně mezi nimi, jinak narazíte na kost.

Rukou vnitřnosti uvolněte od stěny břišní dutiny a nakonec nožem oddělte u hlavy od páteře. Z vnitřností odstraňte střívko a žluč.

Při kuchání postupujte od ocasu k hlavě.

Opatrně vyjměte vnitřnosti.

Vyjměte střívko.

Tady je žluč. Opatrně, ať ji neproříznete.

Vyfiletování

Daleko zajímavější je sledovat, jak jednotliví kuchaři přistupují ke zbytku "operace". Například šéfkuchař Radek Šubrt, ikona projektu Ryba domácí na kurzech, které pořádá pro profesionální kuchaře, porcuje kapra i s kůží a odřízne ji až nakonec. Kuchař z velkoobchodu Makro naopak kůží bude začínat.

Na postup vyfiletování ryby podle Radka Šubrta se podívejte v předchozím článku.

Prořízněte hřbet podél páteře

Podél žeber odřezávejte maso

Zbytek masa se dořízne k ocasu

Udělejte řez z boku podél páteře a ostřím nože kopírujte silné kosti od hlavy směrem k ocasu, to znamená asi do dvou třetin, kde žebra končí. Pak si kapra opět "přiklopíte" a doříznete filet podél páteře až k ocasu.

Kuchaři v Makru při samotném filetování postupují jinak. Kapra rozpůlí podél páteře a přeříznou páteřní kosti a ty pak dodatečně vyříznou. Tento postup se více podobá Šubrtovu postupu při filetování pstruha.

Filet prořezávejte i s páteřními kostmi až k ocasu.

Filet si přidržujte naplocho.

Podřízněte páteřní kosti.

Dostanete skoro čistou půlku kapra.

Důvod může být jednoduchý. Zatímco výrobky z Makra mají profesionálním kuchařům sloužit jako univerzální polotovar, šikovný kuchař v hospodě si poradí i s prořezy a naplánuje si jídelní lístek tak, aby je využil třeba na polévku a další laskominy. A hlavně: každý kuchař má svoji naučenou metodu a používá to, co mu jde rychleji.

Metodu si můžete zkontrolovat na následujícím videu.

Zbavení kůže

Nařízněte kůži směrem od hlavy.

Tlačte nůž směrem ke kůži a opatrně ji sundávejte.

Jakmile bude kůže uvolněná po celé šířce, lze ji strhnout i ze zbytku těla.

I tady se metody liší. Při "Makropostupu" se kůží začíná. Proříznete kůži směrem od hlavy a kolem žaber až k ocasu, podél hlavy kůži opatrně oddělte od masa. Jakmile budete mít oddělený větší kus, abyste ho mohli uchopit, můžete kůži strhnout.

Na celý postup se můžete podívat na videu.

Pokud vám vyhovuje styl "Reku, trhej" podle postupu na videu, nemusíte číst tento odstavec. Jestli jste ale dali přednost  metodě sundávání kůže nakonec, platí pro vás velké upozornění.

Začněte od ocasu. Zhruba centimetr od jeho konce prořízněte maso až ke kůži. Pak vezměte papírovou utěrku (kapr ďábelsky klouže) do levé ruky a přidržujte kůži. Pravou opatrně kývavým pohybem řezejte dál (leváci samozřejmě naopak).

Od ocasu shora nařízněte maso a nožem vodorovně řežte podél kůže.

Jakmile to půjde, pevně chyťte kapra za ocas.

Plochou nože tlačte ke stolu.

Nůž si postavte co nejvíce "naplacato" k prkýnku. A šmidlejte jakoby po zemi, rovnoběžně s krájecí deskou. Nula stupňů je ideální styl. V okamžiku, kdy nůž jen trochu nakloníte, hrozí, že kůži proříznete. Lépe se stahují lysci, kůže je přece jen silnější, u šupináčů daleko víc hrozí, že se kůže protrhne.

Sundávat kůži z hotového rybího filetu je nimračka, proto to nikdo nechce dělat a v obchodě kapra bez kůže prakticky neseženete. U kapra šupináče stahování klidně můžete vynechat. Má tenkou kůži, lze ji konzumovat i za studena. Lysec má kůži silnější, tam je lepší kůži sundat.

Který způsob vám víc vyhovuje?

Dáváte přednost filetování podle Šubrta, anebo podle Makra?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 14. ledna 2012. Anketa je uzavřena.

Šubrt
Šubrt 266
Makro
Makro 176
Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...