Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Podzimní houbaření

aktualizováno 
Chystáte se do lesa na houby? Řekneme vám, jaké druhy můžete v podzimních měsících najít a udělat si z nich dobrou smaženici.

Ilustrační snímek | foto: shutterstock.com

Typicky podzimní druh, který roste nehojně až vzácně  od srpna do listopadu je ucháč čepcovitý. Nejčastěji ho naleznete na tlejících pařezech a ležících kmenech smrků, jedlí a borovic. Je jedlý, ale vzácný.

sphChřapáč kadeřavý je také podzimní houba rostoucí od srpna do listopadu. Je vzácnější a dává přednost vápnitým půdám v listnatých lesích. Vyskytuje se jednotlivě,ale najdete ji častěji v menších skupinkách. I když patří k jedlým druhům, pro svou vzácnost by se neměl sbírat.

Hadovka smrdutá
Tato břichatkovitá houba vyrůstá z vajíčka, které je ještě jedlé. Brzy se však promění v odpudivě bílou tyčku, která má slizkou zelenou špičku. Její nezaměnitelná "vůně" houbaře odhání z místa výskytu. Roste ve skupinách a zápach je velmi intenzivní.

Klouzek zrnitý patří do bohaté skupiny klouzků, které se liší jen drobnými, pro houbaře nepodstatnými znaky. Je žlutě zbarvený. Klobouk má až 10 cm v průměru a třeň je 7 cm vysoký. Roste hojně ve skupinách v borových lesích, nemá výrazný prsten ani plachetku. Je jedlý.

Zajímavosti

V lese v podzimním období najdete také spoustu kouzáků. Kdo bude mít štěstí najde i nějaký hříbek. Pozor, na hřibovišti naleznete třeba jen jeden kus a o pár set metrů dál další. Houby se dají najít, ale některé rostou daleko od sebe.

Bedla tmavohnědá
Podobá se bedle vysoké, ale dorůstá menší velikosti. Narozddíl od své větší příbuzné povrch jejího třeně při poranění červená. To nic nemění na její poživatelnosti. Běžný houbař záměnu často ani nepostřehne nebo si tuto lupenatou houbu plete s bedlou červenající, která však červená na řezu.

Stroček trubkovitý je nelupenatá houba. Vypadá sama sphdost odpudivě, přesto je jedlá a výtečná. Nálevkovité plodnice mohou dorůstat až 200 mm výšky. Stroček je šedě až černě zbarvený. Roste hojně ve skupinách v listnatých a smíšených lesích. Je nezaměnitelně strašidelný a děsí kuchařky, protože polévku barví do černa.

Autoři:

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

OBRAZEM: Houbami se lze otrávit i vyléčit, odhaluje olomoucká výstava

Houbaření lze označit za český národní sport - Češi podle statistiky České...

Nedočkaví houbaři už sice vyrážejí za kačenkami, nicméně za houbami nemusíte jen do lesa. Ve Vlastivědném muzeu v...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Najdete na iDNES.cz