Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houby přežily první sníh, porostou ještě několik týdnů

  9:09aktualizováno  9:09
První sněhová nadílka, která nedávno dorazila do Česka, houby nezlikvidovala. Pomohlo jim, že nízké teploty rychle ustoupily a vrátilo se typické podzimní počasí. Pokud se dramaticky neochladí, měly by houby růst ještě několik týdnů.

Rostou typicky podzimní druhy, jako jsou václavky či hlívy. Na snímku václavka obecná. | foto: Profimedia.cz

"Houby, které byly pod sněhem, jsou sice pryč, ale rostou nové. Samozřejmě už se objevují zejména houby podzimní," uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Houbaři tak mohou najít třeba šťavnatky, které rostou pod smrky, borovicemi nebo modříny. Z jedlých hub se vyskytují také čirůvky, hlívy nebo penízkovky, výjimečně se může objevit ještě ryzec pravý. Ubývá už hřibovitých hub.

Rostou i takzvané dřevní houby, mezi ně patří například václavky nebo šupinovky. "Velmi řídne výskyt jedovatých hub. Například muchomůrku zelenou už najdeme jenom vzácně," tvrdí Landa. Více rostou závojenky nebo pavučince.

Další růst hub bude záležet zejména na počasí. Pokud ranní a noční teploty neklesají příliš hluboko, houbám to svědčí. Podle mykologů by mohly růst ještě několik týdnů. "Pokud by ale opět přišel nějaký extrémně studený týden, třeba i se sněhem, mohli bychom o plodnice hub přijít. V nižších polohách samozřejmě rostou déle. Některé vydrží do začátku prosince, výjimečně se mohou vyskytovat i po Novém roce," dodal Landa.

Autoři: ,
Témata: Jedlé

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Najdete na iDNES.cz