Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Podzimní péče o trávník - provzdušněte ho a hnojte

  11:00aktualizováno  11:00
Věnujte v těchto dnech svému trávníku dostatečnou péči, aby přečkal nadcházející zimu. Teď na podzim potřebuje provzdušnit vertikutátorem a ošetřit speciálním hnojivem s vysokým podílem draslíku.

Trávník potřebuje péči i na podzim. | foto: Zahrada Brno

. pryč s plevelem

V září nastal ideální čas pro likvidaci plevele. Ošetřete zaplevelený trávník chemickými přípravky, které běžně seženete v obchodech se zahradnickými potřebami.

Péče o trávník nekončí prvními chladnými dny. Samozřejmostí je pravidelné sekání trávy, odstraňování spadaného listí a dalších organických zbytků. Naposledy v roce vás tato práce čeká v listopadu (v závislosti na počasí), znova ale začne v březnu.

Vertikutace

K dosažení krásného trávníku ho nestačí jen sekat a hnojit. Potřebuje především dýchat, což mu umožní právě vertikutace. Podstatou tohoto procesu je provzdušnění travního drnu a odstranění travní plsti.  Ta se tvoří se v každém trávníku a potlačuje jeho správný růst. Vzniká z odumřelých rostlin, plevele, mechu a zbytků posečené trávy.

. před vertikutací

Než začnete vertikutovat, posekejte trávník na 3 až 4 cm. Pak ho přístroj dobře zvertikutuje.

Vytvořená nepropustná vrstva zamezuje trávníku dýchat, vyměňovat plyny a pohlcovat vodu a živiny. Tráva nezakoření do hloubky a řídne. Rozrůstá se pak mezi ní plevel a mech, navíc má sklon ke schnutí. Proto vertikutujte trávník dvakrát ročně – poprvé na přelomu března a dubna a podruhé v září.

Na malé plochy trávníku vám postačí vertikutační hrábě, na větší vertikutátor na elektrický pohon. Pro velké rozměry zahrad se hodí přístroj poháněný benzinovým motorem. Ty ale využijí spíše profesionálové, pořizovací cena se pohybuje od 8 do 60 tisíc korun. Hrábě pořídíte od 600 do 1 400 Kč, elektrický vertikutátor od 1 800 do 10 000 Kč.

Nože vertikutátoru se zařezávají jen do hloubky několika milimetrů, přesto vypadá trávník po zásahu nevzhledně. Nebojte se, brzy se opět vzpamatuje a získá pěkný plný vzhled.

Nezapomeňte na hnojení

Po provzdušnění je potřeba trávník dostatečně vyživovat, tedy přidat vhodné hnojivo. Bez něj by se trávník špatně zacelil. Na jaře se používá dlouhodobě působící hnojivo (s vyváženým obsahem dusíku, hořčíku, draslíku a fosforu) a na něj lehký posyp křemičitým pískem. Po podzimním provzdušnění připravte trávník na chladnější dny speciálním hnojivem.

Klasická hnojiva obsahují velké množství dusíku. Ten podporuje růst a dodává trávníku tu správnou barvu. Nepřipraví ho ale na zimu, tráva by vymrzala a snadno podléhala chorobám. Proto existuje speciální podzimní hnojivo, který obsahuje velké množství draslíku. Tráva se díky němu zocelí, pletiva vyzrají a trávník tak přečká zimu bez úhony. Na jaře se pak brzy obnoví.

Podzimní hnojivo aplikujte od září do října, ať jste půdu provzdušnili, či nikoliv. Dávkujte přibližně 20 gramů na jeden čtvereční metr. Použitím rozmetače rovnoměrně rozmístíte hnojivo po celé ploše trávníku.

Další metody provzdušnění trávníku

. využijte zbytky po provzdušnění

Zbytky vzniklé vertikutací shrabejte a použijte k tvorbě kompostu. Vzniklý kompost opět využijete ve prospěch trávníku. Stačí na něj před zimou rozprostřít tenkou vrstvičku rozloženého organického materiálu.

Jestliže se vám vertikutace zdá k vašemu trávníku příliš surová, řešením je elektrický provzdušňovač. Jeho zásah je k trávníku šetrnější, můžete ho tedy použít i víckrát za rok. Hodí se i pro plochy, kde roste mladý trávník a ještě nestačil zplstnatět. Tento přístroj seženete od 1 700 Kč.

Naopak "drastičtější" metodou je takzvaná aerifikace. Jedná se o provzdušnění půdy speciálními vidlemi nebo pojízdným válcem. Tyto nástroje proniknou do větší hloubky než při vertikutaci. Vzniknou tak otvory, které zasypte křemičitým pískem. Tento postup se provádí u silného travního drnu a při nadměrném používání trávníku. Aerifikujte také na jaře a na podzim.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Batáty neboli sladké brambory lze grilovat, péct v troubě i zpracovat na pyré....
Podzimní zelenina jako zdravá lahůdka na posílení imunity

Odborníci mají červenou řepu, batáty, růžičkovou kapustu či dýni za ideální suroviny pro sychravé dny. Zasytí a posílí imunitu. Co z nich uvařit?  celý článek

Statek Radosti ve Velimi založila Klára Netušilová
Róza a její parta na statku, kde užitková zvířata nechovají pro užitek

Bylo nebylo. Za devatero horami, devatero řekami a jedním železničním přejezdem leží statek, kde se hospodářská zvířata nechovají pro užitek, ale jen pro...  celý článek

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.