VIDEO: Oběd hotový za 10 minut. Srkání nudlí je povoleno - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Oběd hotový za 10 minut. Srkání nudlí je povoleno

Pohankové nudle soba chutnají překvapivě svěže. Navíc je připravíte kdykoliv a opravdu doslova za pár minut stejně jako Japonci. Stačí mít neustále ve spíži několik správných ingrediencí a svazek jarní cibulky.
Příprava japonských nudlí soba | (2:00) | video: iDNES.cz

Nudle soba jsou mezi Japonci velmi oblíbené, protože jsou nejen zdravé a chutné, ale hlavně rychlé na přípravu.

Ingredience potřebné pro přípravu japonských pohankových nudlí soba

Pokud si myslíte, že Japonci si připravují alespoň vývar čerstvý, Tomio Okamura vás vyvede z omylu: "Kdepak, Japonec by považoval čas strávený v kuchyni za ztracený. Takže takhle rychle a jednoduše, z ingrediencí, které můžete mít neustále ve spíži, se opravdu připravuje jídlo i v Japonsku. Tak mě to jako kluka učila moje japonská babička." Originální japonské ingredience už dnes není problém sehnat ani na českém trhu, a to jak v kamenných, tak v internetových obchodech.

Recept na přípravu japonských nudlí soba

Pro dvě osoby budete potřebovat 200 až 300 g pohankových nudlí soba, mořské řasy nori, koncentrovaný vývar tsuju a dále už jen ingredience, kterými ochutíte vývar: japonský křen wasabi, pražený sezam goma, pikantní koření scimi, což je směs sedmi druhů koření, a jarní cibulku.

Nudle vařte podle návodu, obvykle 5 až 6 minut.

Propláchněte je pod vodou, aby nebyly slizké.

Servírují se na talíř opatřený podložkou.

V hrnci přiveďte k varu větší množství vody, vložte nudle a vařte je dle návodu, zpravidla pět až šest minut, podle výrobce. Pozor, nudle při vaření hodně pění;  takže když začne voda kypět, buď lehce stáhněte vařič, nebo k nim přilijte trochu studené vody, aby nepřetekly.

Poté nudle sceďte a hned je důkladně propláchněte ve studené vodě. Vodu nechte odkapat v cedníku. Aby vám ale ani na talíři neudělal zbytek vody z nudlí loužičku, vkládá se před servírováním pod nudle speciální bambusová rohožka na nudle soba, která na talíři zůstává i během jídla.

Na naservírované nudle nastříhejte sušenou řasu nori.

Do vývaru přidejte pražený sezam goma.

Vývar dochuťte kořením scimi (ščimi).

Na odkapané naservírované nudle ještě navrch nastříhejte proužky sušené mořské řady nori a můžete se pustit do přípravy vývaru. Koncentrát vývaru tsuju (čti cuju) nařeďte studenou vodou v poměru 1:2 a nalijte do mističky. Rozmíchejte v něm pastu z křenu wasabi, v množství podle vlastní chuti, a přidejte pražený sezam goma kousek a nadrobno nakrájené jarní cibulky.

Kdo má rád ostřejší jídla, dokoření si vývar trochou pikantního koření scimi (čti ščimi), lze přidat i nastrouhaný zázvor. Dobře promíchejte a máte navařeno.

Přípustná je studená i teplá varianta

Uvedený způsob přípravy platí pro studenou variantu jídla, které lze naservírovat i tak, že uvařené studené nudle dáte do misky a přelijete je studeným vývarem tsuju naředěným vodou v poměru 1:5 a dochuceným jako výše.

Pokud chcete teplé jídlo, vložte do misky horké uvařené nudle a přelijte je horkým vývarem tsuju, naředěným opět v poměru 1:5 a dochuceným dle receptu. Ovšem kromě dochucení křenem wasabi, ten se u horké varianty nepoužívá.

Jak nudle soba konzumovat

Jak do sebe připravené nudle dostanete, to je samozřejmě na vás, Japonec se ale bez hůlek neobejde. Názorný návod, jak je používat, najdete v předchozím článku Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura.

Nudle se naberou hůlkami...
Nudle se naberou hůlkami a namočí do vývaru v mističce.
Nudle namočené ve vývaru donesete hůlkami k ústům a vsrknete do sebe.

Japonci nudle naberou hůlkami, namočí ve vývaru, donesou k ústům a požitkářsky vsrknou.

Japonci podle Okamury nudle soba zbožňují a navíc se nerozpakují hlasitě je srkat. "Prostě upřednostňují požitek z jídla před tím, jak to pro okolí vypadá," říká Okamura. Jak to vypadá i zní se můžete podívat a poslechnout si na úvodním videu. Jak velký je rozdíl v chuti v případě srkání a nesrkání, těžko říci. Každopádně i s vidličkou v ruce chutnají nudle soba báječně.

Autoři:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025

Jarní údržba fotovoltaiky se vyplatí. Zajistí plný výkon, předejde požárům

Základním předpokladem dlouhé životnosti a správného chodu celého fotovoltaického systému je prevence. Každý rok by proto měli majitelé fotovoltaických elektráren nechat provést kompletní kontrolu...

2. dubna 2025

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025