Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreicha pozvali umělci z AVU. V kuchyni vařil designér v montérkách

aktualizováno 
„Ano, šéfe! To je ten pořad, co se na něj dívají chlapi s lahváčem?“ přivítá Zdeňka Pohlreicha student v pozici číšníka hospody s jídelnou, kterou provozují na pražské Akademii výtvarných umění. Při tomhle výletu mezi umělce si šéf připadá jako mezi mimozemšťany, u kterých ani není jasné, co jedí.

Výtvarník Vojtěch Fröhlich se věnuje konceptuální tvorbě, takže například dokáže prolézt po stěnách školy od přízemí do třetího patra aniž by se dotkl země, případně stvořit zábradlí, kterým protéká limonáda. Klub fungující i jako jídelna pro studenty přímo v areálu AVU je jeho ročníkovou prací dotaženou k realizaci.

Bere to naprosto vážně, i když by jeho záchvaty smíchu mohly svědčit o opaku, jak se můžete přesvědčit v premiérovém dílu Ano, šéfe! ve čtvrtek večer na Primě.

Fotogalerie

Nejenže se přihlásil na tříměsíční rekvalifikační kurz na kuchaře, aby požadavkům na provozovatele restauračního podniku vyhověl i papírově. Ale dokonce sám do svého studentského, designově přívětivě jednoduchého a vzdušného klubu s venkovní zahrádkou na trávníku pozval šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha s úctou k jeho umění poradit nejistě přešlapujícím kolegům.

Je mu také jasné, že razítko z kurzu nikoho vařit nenaučí, navíc za něj v kuchyni stejně válčí někdo jiný. Ne že by byl designér Daniel Gonzáles z oboru, i když navrhl úžasné litinové hrnce, na kterých sám vaří. Jako kuchař úplně začíná a přiznává to s odzbrojující pokorou. Takže hned dostane první cennou lekci. „Nic, co se v kuchyni zkazí, ji nesmí opustit,“ varuje ho šéf poté, co z jeho nabídky ochutnal. Zvlášť začínající hospodě to totiž může vrazit kudlu do zad.

Umělci žijí v jiném světě, i co se jídla týká

Přestože si Pohlreich mezi malíři, sochaři a dalšími umělci připadá jako Alenka v říši divů, dokáže se přizpůsobit a během debaty s rektorem AVU o současném umění vystřihne geniální námět: jako umělec by mohl servírovat prázdné talíře, přinést účet a poté inkasovat za jedinečný zážitek. Protože co by se v tu chvíli prohnalo jeho hostům hlavou, na to by nikdy nezapomněli.

Jinak má studentská kuchyně i v zásobovacím zázemí čisto, uklizeno, dobře vybaveno, lednici plnou nejrůznějších čerstvých bylinek z vietnamské tržnice. Je vidět, že designér v montérkách místo rondonu, který tu vaří ve svém volném čase, jinak dělá odborného asistenta studentům na ČVUT, se exotických chutí nebojí. Šéf dokonce Dana podezírá, že umí vařit, jen o tom ještě neví.

Studentský klub AVU a jednoduchý svěží design jdou dohromady.

Studentský klub AVU má jednoduchý svěží design.

A tak konceptuálnímu umělci v roli provozovatele a designérovi v roli kuchaře trpělivě předvádí pár jídel, o kterých si myslí, že by v klubu AVU mohly fungovat, u toho hřímá, že „gastronomie nefunguje na receptech, ale na principech,“ ale přitom sám absolutně netuší, co by takhle zvláštním lidem mohlo chutnat. Navíc se to na této umělecké škole jen hemží vegetariány.

Každopádně je šéfova návštěva AVU velmi osvěžující díl, kde není o překvapení nouze, už proto, že je plný pozitivně naladěných mladých lidí. K zahození není ani pocit, že když si studenti něco vezmou za své, snaží se to dělat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, i když to původně není jejich obor.

Nevyhnou se chybám, ale kdo ano. Sympatické je, že tahle generace se z nich nehroutí. A i když koncepce podniku výtvarníka Vojtěcha Fröhlicha podle šéfa vlastně žádnou koncepcí není, neznamená to, že třeba jednou nemůže fungovat.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



Kooikerhondje je akční a radostný psík, původně naháněl kachny

Pojmenování „kooikerhondje“ se dá volně přeložit jako „kachní pes“. V...

Kooikerhondje, je málopočetné plemeno, jehož domovinou je Nizozemsko. Tento menší psík se zvláštním jménem je jako...

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Jarní dekorace zvládnete i s málem. Stačí karton, stužky, peříčka

Nemusíte být úplně nadšení do neustálého dekorování vlastního bytu i okolí,...

Nemusíte být úplně nadšení do neustálého dekorování vlastního bytu i okolí, ovšem na Velikonoce alespoň minimální...

Den Země má připomenout, co bychom si měli opravdu chránit

Na oslavách Dne Země v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově si návštěvníci mj....

Den Země slaví 22. dubna více než miliarda lidí ve 175 státech světa bez ohledu na víru či národnost. Pro všechny je...

Už šedesát let úpíme bolestí při stoupnutí na kostičky z Lega

Dobové balení stavebnice

Společnost Lego začala s výrobou plastových kostiček už v roce 1949, ale kostky, jaké známe dnes, se zrodily až o devět...

Najdete na iDNES.cz