Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Naučte se znát chuť základních surovin, radí Pohlreich kuchařům

aktualizováno 
"Ten hnusnej, bolševickej skanzen byste měli proměnit na místo, kde se lidi budou cítit dobře. Najděte si člověka, který bude vařit, a vy ho necháte dělat jeho práci," zní zcela zásadní rady šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha panu Staňkovi, provozovateli hotelu a restaurace Květnice v jihomoravském Tišnově.

Tišnov je druhou zastávkou už páté řady Ano, šéfe!, takže toho Pohlreich se štábem viděli už hodně. Přesto je dokázal překvapit. "Nikde to není tak chcíplý jako u vás, tak s tím něco udělejte!" apeluje na vyučeného číšníka Staňka, kralujícího kuchyni s pocitem, že v Tišnově stejně nebude nikdo vařit líp než on.

Tady je všechno dané a nezměnitelné. Jsme v Tišnově

A tak si šéf udělá průzkum v terénu. Chce vědět, proč i číšníci z Květnice chodí na oběd ke konkurenci. Kromě toho, že se v hotelu špatně vaří, stěžují si na lidský faktor. S arogantním Slávou Staňkem zjevně málokdo vydrží. Jakýkoliv aktivní zájem o dění v podniku už zabalila i paní Staňková, jen dcera vysokoškolačka se na bezradnost svých rodičů už nemohla koukat, tak si na ně šéfa pozvala. 

Tišnovský hotel Květnice

Rezignace Staňkových je unikátní záležitost, těžko říci, jestli platí i pro další městečka u nás. Na jakýkoliv podnět či návrh ke změně se šéf dozvídá: "Tady jste v Tišnově, s tím nic neuděláte... To je Tišnov, to nezměníme..." A pan Staněk dál zarputile dává hostům k jídlu zdarma vodu se šťávou, protože to tak prý dělají všichni. Jak se posléze ukáže, je jediný ve městě. Jiné podniky to nepotřebují.  

Zátěžový den, při kterém si musí kuchyně poradit s plnou restaurací, odhalí naplno všechny slabiny. V kuchyni se navíc rozbije gril a se třemi pánvičkami na plotně se pětašedesát hostů obsluhuje hodně špatně. Hosté dlouho čekají na jídlo, které jim nakonec stejně nechutná. Aby nebyl jen zlomyslný, šéf dokonce přiloží ruku k dílu a napraví jednu z reklamací k hostově spokojenosti.

Zato pan Staněk se arogantně snaží přesvědčit hosty, že rozmrazený losos je úplně čerstvý. Dokonce jim nabízí, že se na něj mohou jít podívat do kuchyně. "Zátěžák" je prostě fiasko a Zdeněk Pohlreich má dojem, že Staňkovi chybí energie: "Vy máte takovej moravskej defenzivní přístup. Za všechno může někdo jiný a okolnosti. Mně tohle hrozně vadí." 

Všechno se musí změnit, jinak to nemá smysl

Překvapivě je ale pan Staněk ochoten investovat nemalé peníze do proměny interiéru, kterou vezme do ruky dcera se svými kamarády. Výsledek se i šéfovi nakonec zdá "na tišnovskou Květnici" až moc dobrý.

V kuchyni se snad také blýská na lepší časy. "Dali jsme si inzerát a přihlásila se nám ikona brněnské gastronomie, kuchař Láďa z Bohémy," představuje hlavní atrakci této epizody s radostí šéf. Bohému i Laďu si pravidelní diváci Ano, šéfe! budou pamatovat z brněnského podniku, kde vůbec poprvé šéf svůj pořad nedotočil. Více v článku V tomhle nejedu, skončil Pohlreich s natáčením v Brně.

Jak se ukáže, ani Květnice není pro Laďu nic nového. Dokonce ji spolu se Slávkem Staňkem před lety otevíral. Otázka je, zda se oba dokážou oprostit od minulosti a začít spolu znovu, i když Laďa vařit umí.

Šéf si udělal přípravu, aby mohl osazenstvu kuchyně předvést, jak se dají...
K nasekanému česneku přidal trochu nasekané cibulky.
Šéf si přichystal na proužky pokrájenou čerstvou zeleninu a přidal ji na...

Bez ohledu na to je potřeba v kuchyni začít od základu. Podle šéfa nikdo neumí udělat čerstvou zeleninu a dobrá čerstvá jídla bez masa. A předvede, jak stačí vzít posekaný česnek a cibulku a lehce je osmahnout na trošce oleje.

Zeleninu stačí osmahnout a ochutit třeba solí a pepřem.
Pro chuť přidá pár rajčátek.
Za chviličku Zdeněk Pohlreich servíruje.
Čerstvá zelenina se sýrem a nasekanou petrželkou podle Zdeńka Pohlreicha

Pak přidá na proužky pokrájenou směs zeleniny, ochutí pepřem a solí a pro chuť přihodí ještě pár stroužků rajčat. Naservíruje s čerstvým místním kravským sýrem rozpečeným v troubě a rychlé čerstvé zeleninové jídlo je hotové.

Zda rady šéfa osazenstvu tišnovské Květnice opravdu pomohou, se dozvíte v pondělí večer na Prima family, v páté premiérové řadě pořadu Ano, šéfe!.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz