Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Naučte se znát chuť základních surovin, radí Pohlreich kuchařům

aktualizováno 
"Ten hnusnej, bolševickej skanzen byste měli proměnit na místo, kde se lidi budou cítit dobře. Najděte si člověka, který bude vařit, a vy ho necháte dělat jeho práci," zní zcela zásadní rady šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha panu Staňkovi, provozovateli hotelu a restaurace Květnice v jihomoravském Tišnově.

Tišnov je druhou zastávkou už páté řady Ano, šéfe!, takže toho Pohlreich se štábem viděli už hodně. Přesto je dokázal překvapit. "Nikde to není tak chcíplý jako u vás, tak s tím něco udělejte!" apeluje na vyučeného číšníka Staňka, kralujícího kuchyni s pocitem, že v Tišnově stejně nebude nikdo vařit líp než on.

Tady je všechno dané a nezměnitelné. Jsme v Tišnově

A tak si šéf udělá průzkum v terénu. Chce vědět, proč i číšníci z Květnice chodí na oběd ke konkurenci. Kromě toho, že se v hotelu špatně vaří, stěžují si na lidský faktor. S arogantním Slávou Staňkem zjevně málokdo vydrží. Jakýkoliv aktivní zájem o dění v podniku už zabalila i paní Staňková, jen dcera vysokoškolačka se na bezradnost svých rodičů už nemohla koukat, tak si na ně šéfa pozvala. 

Tišnovský hotel Květnice

Rezignace Staňkových je unikátní záležitost, těžko říci, jestli platí i pro další městečka u nás. Na jakýkoliv podnět či návrh ke změně se šéf dozvídá: "Tady jste v Tišnově, s tím nic neuděláte... To je Tišnov, to nezměníme..." A pan Staněk dál zarputile dává hostům k jídlu zdarma vodu se šťávou, protože to tak prý dělají všichni. Jak se posléze ukáže, je jediný ve městě. Jiné podniky to nepotřebují.  

Zátěžový den, při kterém si musí kuchyně poradit s plnou restaurací, odhalí naplno všechny slabiny. V kuchyni se navíc rozbije gril a se třemi pánvičkami na plotně se pětašedesát hostů obsluhuje hodně špatně. Hosté dlouho čekají na jídlo, které jim nakonec stejně nechutná. Aby nebyl jen zlomyslný, šéf dokonce přiloží ruku k dílu a napraví jednu z reklamací k hostově spokojenosti.

Zato pan Staněk se arogantně snaží přesvědčit hosty, že rozmrazený losos je úplně čerstvý. Dokonce jim nabízí, že se na něj mohou jít podívat do kuchyně. "Zátěžák" je prostě fiasko a Zdeněk Pohlreich má dojem, že Staňkovi chybí energie: "Vy máte takovej moravskej defenzivní přístup. Za všechno může někdo jiný a okolnosti. Mně tohle hrozně vadí." 

Všechno se musí změnit, jinak to nemá smysl

Překvapivě je ale pan Staněk ochoten investovat nemalé peníze do proměny interiéru, kterou vezme do ruky dcera se svými kamarády. Výsledek se i šéfovi nakonec zdá "na tišnovskou Květnici" až moc dobrý.

V kuchyni se snad také blýská na lepší časy. "Dali jsme si inzerát a přihlásila se nám ikona brněnské gastronomie, kuchař Láďa z Bohémy," představuje hlavní atrakci této epizody s radostí šéf. Bohému i Laďu si pravidelní diváci Ano, šéfe! budou pamatovat z brněnského podniku, kde vůbec poprvé šéf svůj pořad nedotočil. Více v článku V tomhle nejedu, skončil Pohlreich s natáčením v Brně.

Jak se ukáže, ani Květnice není pro Laďu nic nového. Dokonce ji spolu se Slávkem Staňkem před lety otevíral. Otázka je, zda se oba dokážou oprostit od minulosti a začít spolu znovu, i když Laďa vařit umí.

Šéf si udělal přípravu, aby mohl osazenstvu kuchyně předvést, jak se dají...
K nasekanému česneku přidal trochu nasekané cibulky.
Šéf si přichystal na proužky pokrájenou čerstvou zeleninu a přidal ji na...

Bez ohledu na to je potřeba v kuchyni začít od základu. Podle šéfa nikdo neumí udělat čerstvou zeleninu a dobrá čerstvá jídla bez masa. A předvede, jak stačí vzít posekaný česnek a cibulku a lehce je osmahnout na trošce oleje.

Zeleninu stačí osmahnout a ochutit třeba solí a pepřem.
Pro chuť přidá pár rajčátek.
Za chviličku Zdeněk Pohlreich servíruje.
Čerstvá zelenina se sýrem a nasekanou petrželkou podle Zdeńka Pohlreicha

Pak přidá na proužky pokrájenou směs zeleniny, ochutí pepřem a solí a pro chuť přihodí ještě pár stroužků rajčat. Naservíruje s čerstvým místním kravským sýrem rozpečeným v troubě a rychlé čerstvé zeleninové jídlo je hotové.

Zda rady šéfa osazenstvu tišnovské Květnice opravdu pomohou, se dozvíte v pondělí večer na Prima family, v páté premiérové řadě pořadu Ano, šéfe!.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Mercedes Třída E 2,0 220d...
Mercedes Třída E 2,0 220d...

r.v. 2016, naj. 15 500 km, diesel
1 064 219 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.