Jsem alchymista, tvrdí Pohlreich a připraví karibské vepřové koleno

aktualizováno 
Pohlreich se pouští do exotiky a připraví několik jídel z karibské oblasti. V praxi to znamená, že využije mořské potvory, ananas, med, chilli koření i tuny čerstvého koriandru.

Rozpal to šéfe!

Knihu koupíte za akční cenu 339 Kč na Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy...

"V kuchyni dělám už přes 40 let. Někdy je to záhul, někdy trocha stresu, ale dopředu mě ženou nové věci. Vymýšlet nová jídla, recepty. Jsem prostě alchymista," svěřuje se Zdeněk Pohlreich na začátku nového dílu Rozpal to, šéfe!, kdy se vypraví ugrilovat něco pro kamaráda veslaře. Ten slíbí, že Zdeňka sveze za odměnu na pramičce.

"Zvykněte si udělat přípravu na vaření večer před akcí. To nejzdlouhavější a nejpracnější si tak odbudete v klidu a při grilování to bude pěkně odsýpat," je hlavní myšlenka, kterou se snaží sdělit v okamžiku, kdy si předem nakládá vepřové koleno.

Použije k tomu marinádu z rajčat, které si dochutí a zapeče na grilu. Pomocí hodně ingrediencí vznikne jakýsi kečup. Nemůže chybět chilli, ocet z červeného vína či zázvor, aby to "psalo". Ostatně tepelnou úpravou chutě mírně mizí, takže s chutí za syrova není třeba šetřit.

Fotogalerie

Až když rajčata trochu změkla a kuchař je propasíroval, nastupuje to správné čarování. Přidává se cukr, skořice, paprika, šťáva z limet, sojová omáčka. Skoro to vypadá, jako když vaří pejsek s kočičkou, ostatně podívejte se na videu sami. V provedení Šéfa to ovšem vypadá hodnověrně a můžete to ostatně vyzkoušet i sami a napsat to diskuze (já rozhodně do toho půjdu).

Tentokrát si Pohlreich nevystačí s obyčejným grilem. Na kolena si musí vzít na pomoc přenosnou udírnu, která je schopná udržovat nízkou teplotu. Díky tomu může připravovat kolínka pomalu a tím, že si je předvařil, jsou brzy pěkně měkká, že se jen rozsýpají.

A aby se při jejich přípravě nenudil, vystřihne si jen tak cvičně slávky na pivu. "Hlavně je nezapomeňte předem pořádně očichat, jinak je radši nejezte," upozorňuje. Příprava je blesková: do woku dáte máslo, česnek, šalotku, slávky, pivo, hořčici, petržel, sůl a pepř a za pár minut je hotovo. Jen se obává, aby nějaké slávky zbyly pro jeho kamarády veslaře, jak je vehementně slastně ochutnává.

Třetí díl Rozpal to, šéfe! vysílá televize Prima v neděli v 18 hodin.

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

VIDEO Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v...

VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Vepřový bůček na peletkovém grilu

VIDEO Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita...


Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Další z rubriky

TasteAtlas mapuje typické chutě, Česku přisoudil tlačenku i utopence

Mapování světa podle typických pokrmů

Projekt TasteAtlas by chtěl být světovým atlasem jídla a nápojů i encyklopedií chutí. Zatím zaznamenal více než deset...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...

Proti podzimnímu splínu zabojujte dušenou dýní s hříbky

Dýně s hříbky je ideální podzimní kombinace.

Hříbky a dýně jsou perfektním podzimním párem pro vrchol sezony, který mají společný. Až na vás půjdou podzimní chmury...



Najdete na iDNES.cz