Pohlreich ukázal, jak i z nenáviděných fazolí uděláte atraktivní polévku

aktualizováno  2:00
Zeptejte se dětí, zda můžete uvařit něco z fazolí. Odpovědí vám bude jen nesouhlasné mručení. Přitom po fazolové polévce, kterou ukázal v dalším dílu pořadu Teď vaří šéf!, byste se jen oblízli.

„Miluju polívky, protože je to pro mě symbol rychlého, komfortního, nekomplikovaného jídla, které zasytí a hodí se pro sychravé podzimní a zimní večery,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich. „Mimo to přesně víte, co tam dáváte, takže máte kontrolu nad surovinami,“ dodává v pořadu.

Fotogalerie

Na každou pořádnou polévku je třeba připravit základ. Na fazolovku tedy nakrájel nadrobno půl cibule, přidal kousek mrkve, do základu nakrájel dva stroužky česneku a orestoval, než se směs rozvoní.

Jen pozor, základ je vhodné vařit jen na mírném plameni, aby se nespálil. Někteří kuchaři naopak začínají napřed zeleninou, pak až přidávají cibuli a nakonec až česnek, to si ostatně každý může vyzkoušet doma. Záleží na velikosti nakrájených kousků i teplotě plotýnky.

Podstatná fakta k základní ingredienci: fazolím. Nejlevnější, ale nejzdlouhavější, je koupit sušené fazole. Ty je třeba naložit den předem a pak uvařit doměkka. „Na poslední chvíli k nim přidejte trošku rozmarýnu a soli, aby chytly nějakou chuť,“ radí kuchař. Je však pravda, že podobný recept - když večer přijdete z práce a budete uvažovat nad tím, co byste mohli uvařit k večeři, uděláte i z fazolí z plechovky, kterou vytáhnete ze spíže.

Do základu pak Pohlreich „nadrobí“ italskou salsicciu, což je vlastně syrová vepřová klobása, která připomíná ochucené mleté vepřové maso. Když se maso zarestuje, přidá do směsi ještě trošku rozmarýnu, který je chuťovou „sponkou“ mezi fazolemi a základem.

A aby bylo postupováno „náležitě rustikálně“, do základu přidává Šéf loupaná rajčata, ale nikoliv tak, že by je rozšťouchal nebo rozmixoval, ale jen je rozmačká mezi prsty. Zkuste si to sami, jde to naprosto „bezbolestně“ pro všechny, kdo se nebojí při vaření zašpinit ruce.

Pak už jenom stačí vsypat fazole, přiklopit a nechat asi čtvrt hodinky dusit. Aby Pohlreich dosáhl konzistence polévky, musí směs naředit vývarem. Jakmile se zavaří, přidají se nudle a základ polévky je po osolení a opepření hotový.

Šéf si pro tuto polévku vymyslel ještě vložku z čerstvého špenátu, ale nedoporučuje lístky vložit přímo do hotové polévky. Pustily by barvu a nevypadalo by to hezky. Proto na trošce oleje radši na pánvi nechá špenát zavadnou a vloží ho na dno talíře nebo misky, pak přelije polévkou a navrch ozdobí kouskem bazalky.

Na celý díl se můžete podívat na iPrima.cz.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Další z rubriky

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Najdete na iDNES.cz