Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak poznat, že je ryba upečená. Zatahejte ji za kost, radí Pohlreich

aktualizováno 
Ryba je nejlepší pečená vcelku a vyváží to i tu drobnou potíž, že ji na talíři musíte vykostit. V dalším dílu Rozpal to, šéfe! Zdeněk Pohlreich ukáže, jak si poradit s rybou na grilu.

„Většina lidí má problém s tím, kdy je ryba vcelku hotová,“ říká Pohlreich. A má pravdu. S tím už se určitě setkal každý, dokonce i v restauraci, kde mu přinesli rybu buď nedopečenou, protože neměli dost trpělivosti, nebo naopak příšerně vysušenou. To v případě, že si nebyli jistí a nechali ji péct raději déle.

„Zkuste ji zatahat za hřbetní kost. Když půjde snadno vyndat, je ryba hotová,“ radí.

Fotogalerie

Kuchař rybu připravuje vcelku tím nejjednodušším způsobem. Zvenčí i zevnitř ji nasolí, opepří, do břicha přidá pár bylinek (tymián, petrželku a snítku rozmarýnu) a pokape olejem.

Nezvyklá je však metoda grilování. Ryba se totiž bude spíš péct než grilovat na mokrém dřevěném prkýnku. Prodávají se jako doplněk ke grilům, bývají z cedrového dřeva a lze je použít zhruba pětkrát. Dva kousky stojí asi pětistovku.

Menu pro gurmány

Potěšte svůj žaludek pořádnou porcí pizzy, sushi, šťavnatým steakem či dortíkem. Na Raketa.cz si vyberte přesně to, na co máte chuť.

„Musíte ho aspoň tak na tři hodinky namočit. Pak jednak neshoří, jednak se pak do ryby dostane aroma dřeva. Tím, že klade přímému žáru odpor, dojde v uzavřeném grilu k částečnému efektu pečení jako v troubě a zčásti i k uzení,“ vysvětluje Pohlreich výhody této přece jen méně obvyklé metody.

Kuchař používá mořského vlka, můžete však takto ugrilovat jakoukoliv bílou rybu. Podle velikosti bude hotová za deset až dvanáct minut.

Nedělní sbírku receptů můžete sledovat v podvečer na Primě.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Kdy pes promluví? Zatím se zjistilo, že umí dobře počítat

Detail hlavy psa

Nejchytřejší psi rozumí i několika stovkám povelů v lidské řeči. Blíží se snad doba, kdy si s námi budou normálně...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Další z rubriky

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

I takto se dá servírovat hovězí vývar z jednoho hrnce - i se zeleninou,...

Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...

S čím si hrají děti z královské rodiny?
S čím si hrají děti z královské rodiny?

Kate přesně ví, čemu se vyhnout.



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.