Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak poznat, že je ryba upečená. Zatahejte ji za kost, radí Pohlreich

aktualizováno 
Ryba je nejlepší pečená vcelku a vyváží to i tu drobnou potíž, že ji na talíři musíte vykostit. V dalším dílu Rozpal to, šéfe! Zdeněk Pohlreich ukáže, jak si poradit s rybou na grilu.

„Většina lidí má problém s tím, kdy je ryba vcelku hotová,“ říká Pohlreich. A má pravdu. S tím už se určitě setkal každý, dokonce i v restauraci, kde mu přinesli rybu buď nedopečenou, protože neměli dost trpělivosti, nebo naopak příšerně vysušenou. To v případě, že si nebyli jistí a nechali ji péct raději déle.

„Zkuste ji zatahat za hřbetní kost. Když půjde snadno vyndat, je ryba hotová,“ radí.

Fotogalerie

Kuchař rybu připravuje vcelku tím nejjednodušším způsobem. Zvenčí i zevnitř ji nasolí, opepří, do břicha přidá pár bylinek (tymián, petrželku a snítku rozmarýnu) a pokape olejem.

Nezvyklá je však metoda grilování. Ryba se totiž bude spíš péct než grilovat na mokrém dřevěném prkýnku. Prodávají se jako doplněk ke grilům, bývají z cedrového dřeva a lze je použít zhruba pětkrát. Dva kousky stojí asi pětistovku.

Menu pro gurmány

Potěšte svůj žaludek pořádnou porcí pizzy, sushi, šťavnatým steakem či dortíkem. Na Raketa.cz si vyberte přesně to, na co máte chuť.

„Musíte ho aspoň tak na tři hodinky namočit. Pak jednak neshoří, jednak se pak do ryby dostane aroma dřeva. Tím, že klade přímému žáru odpor, dojde v uzavřeném grilu k částečnému efektu pečení jako v troubě a zčásti i k uzení,“ vysvětluje Pohlreich výhody této přece jen méně obvyklé metody.

Kuchař používá mořského vlka, můžete však takto ugrilovat jakoukoliv bílou rybu. Podle velikosti bude hotová za deset až dvanáct minut.

Nedělní sbírku receptů můžete sledovat v podvečer na Primě.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Veganská strava i neplýtvání. Deset trendů pro gastronomii v roce 2018

Náplavka Street Food

Světem gastronomie kolují tradičně na konci roku velké předpovědi do budoucna. Americká National Restaurant Association...

Najdete na iDNES.cz