Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už i Pohlreich nabízí jídlo s sebou. Ale nechce, aby se rozblemcalo

Rozvoz jídla je jedna z cest, jak zachránit restauraci v době nouze, kdy je povinně zavřená. Na rozdíl od většiny restaurací nechce kuchař používat klasické polystyrénové boxy. Rád by, aby se i po převozu domů zachovala jím nastavená estetická kvalita pokrmu.

„Celé je to malér. Nemůžeme se z toho hroutit, ale je to problém gigantických rozměrů,“ popisuje Zdeněk Pohlreich. „Je jasné, že budou chybět peníze a hrozně bude taky záležet, jak se budou chovat věřitelé, tedy ti, kterým musíte zaplatit nájem nebo suroviny. Ale vysoce pravděpodobné je to, že restaurací zásadně ubude,“ prognózuje.

Vyvozuje to z negativní zkušenosti, kdy by v gastronomickém „průmyslu“ kdy viděl nějaké velké finanční rezervy. Podle něj nejde ani tak o to, že karanténa skončí už za několik dní, ale o to, že tím současným opatřením se změnilo myšlení lidí. A v okamžiku skončení karantény se nic nevrátí jako mávnutím kouzelného proutku do starých kolejí.

„Já si pamatuju, protože jsem už starší člověk, podobnou pecku mezi oči a nákupní šílenství z roku 1968, další přišla v roce 2001, kdy hotelový byznys šel z minuty na minutu tu do kytek,“ vzpomíná Pohlreich na minulé roky, které by alespoň vzdáleně připomínaly současnou situaci.

A k současným trendům, kdy vidí, jak se lidi snaží předzásobit a vykupují obchody má jediný koment: „Na konci roku to budou vyhazovat nebo budou jíst prošlé potraviny. ale v podstatě to chápu. Lidi jsou vyděšení, protože, mimo starší generace, v takové situaci nikdy nebyli. Nevědí, co dělat, je to jednání v šoku.“

Jako podnikatel nemůže Pohlreich dělat nic jiného, než v současné době zkusit zachovat provoz kuchyně a nabídnout rozvážkovou službu, aby zachoval pracovní místa alespoň v kuchyni. Ostatně jako tisíce dalších restaurací v Česku, které najely na podobný režim.

„Nebudeme se pokoušet nabídnout nějaké spásné krizové menu, protože změnit koncept restaurace není otázkou jednoho dne a nemůžete ho změnit přes noc. Na rozdíl od běžného rozvozu to nebude do běžných plastových boxů, ale každá ingredience bude zvlášť, perfektně uvařená a zchlazená a zákazník si ji ohřeje podle svého gusta. A výsledkem bude jídlo, jako by si ho dal u nás,“ slibuje si.

„Naším sdělením je: i v této době si užijte dobré jídlo a navíc si užijte den bez vaření. A když nebudete vědět, co s tím, jsem na horké lince a já vám poradím,“ slibuje kuchař.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...