VIDEO: Konec nudy na talíři. Lyonské brambory jsou jednoduché a rychlé

aktualizováno 
Možná to znáte. Pořád dokola doma opakujeme ty samé přílohy: Brambory vařené, kaše, rýže, těstoviny... Přitom jen tak mimochodem utrousí Zdeněk Pohlreich tip na přílohu, která se bude hodit ke všem minutkovým masům. Ač je v pořadu Teď vaří šéf! nabídne ke kachním prsíčkům.

„Drůbež není jen kuře,“ připomíná Šéf. Proto si vybere k dnešnímu vaření i křepelku, perličku a kachnu. A tu poslední rozebere natřikrát. Nejdříve ukáže, jak se připravuje tak trochu pozapomenutá polévka kaldoun, v praxi ukáže, jak se konfituje v sádle a použije k tomu stehýnka. Za zmínku stojí, jak se zachová k zelí, které nechá na pánvi zkaramelizovat. Jako lahůdku využije i kachní játra, které opeče s vyškvařeným kachním sádlem a využije jako svačinovou chuťovku, která božsky chutná na čerstvém chlebu.

Fotogalerie

Nesmí chybět ani kachní prsíčka, která se pečou jako vysoký steak. Pohlreich klasicky začne kůží dolů a nechá vypéct tuk. 

A mezitím, než budou prsa skrz, trochu sádla odlije na druhou pánev a nakrájí do ní na tenké plátky syrové brambory. „Jsou celé oblasti ve Francii, kde se nevaří na ničem jiném než na sádle a nemyslím si, že ty lidi tam žijou o tolik horší život než my,“ vtipkuje Pohlreich.

Pak ovšem ukončí komické okénko a pokračuje už opět didakticky. „Klaďte na pánev jedno kolečko po druhém, aby se všechny dotýkaly dna, aby se neslepily,“ upozorňuje.

Když se začnou brambory opékat přihodíte nadrobno nakrájenou šalotku, osolíte, opepříte, přidáte trochu tymiánu. Až v polovině procesu přidáte pár plátků česneku, aby se nestačil připálit.

Protože syrové brambory se přece jen trochu déle opékají než změknou, stihnete mezitím dotáhnout maso, vyndat je ven na talíř nechat odpočinout. A než se brambory dodělají, můžete na pánvi z výpeku udělat šťávu tak, že přidáte třeba trošku balzamikového octa. Pohlreich měl zbytek výpeku z kachny, ale vy se nemusíte vázat na kachnu. Použijte třeba některou z omáček, o kterých se mluvilo v jednou z minulých dílů (více zde).

Nakonec do brambor vmícháte trošku pažitky, prsa nakrájíte na plátky a můžete podávat. Na drůbeží recepty ze série Teď vaří šéf! se můžete podívat na Primě v neděli v podvečer.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Bramboříky jako něžná květinová dekorace nejen na Vánoce. Vydrží roky

Křehké a něžné květy bramboříků lze využít i při vánočním stolování. Pokud...

Bramboříky jsou jako stvořené nejen k působivým adventním a vánočním dekoracím. Díky tomu, že jejich jemné barvy umí...

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

Šéfová Jitka Pagana vysvětluje majiteli kroměřížské Staré masny, jak se v...

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné jídlo a pořádek v...

Najdete na iDNES.cz