Slovo babička je dnes hlavně marketingový tahák, tvrdí Pohlreich

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich bude vyučovat. Připravuje šestidílnou sérii, kde bude diváky seznamovat se základy vaření. Nechce učit jednotlivé recepty, jde mu o to, aby každý pochopil základní principy, proč a jak se ke kuchtění přistupuje.

Zdeňek Pohlreich v novém pořadu Vařte jako šéf! | foto: Prima family

Co to, na jaře obvykle grilujete?
Mně se zdálo, že ta série grilování už stačila, chtěl jsem udělat něco pozitivního, nechtěl jsem jenom nadávat po hospodách, ale natočit něco takového, aby lidi pochopili, že vaření je vlastně strašně jednoduchá věc. Nechci lidi učit recepty, ale chci je naučit vařit. Chci je třeba naučit jednu základní omáčku a v tom tématu postupovat ke složitějším věcem.

Fotogalerie

Předpokládám, že klasika to nebude.
To ne, nebude to česká klasika, jednak se to nehodí do sezony a za druhé si myslím, že svět bude jíst jinak. Ono je teď trendy bušit na historickou notu, slovo babička se stalo jedním z velkých marketingových taháků. Já chci ukázat jídla, která chutnají mně, takže to nebude tak, že bych u sporáku hodinu kvrdlal vařečkou. Chtěl bych ukázat, jak během deseti minut z jedné omáčky udělat tři další, jak zacházet s vejcem, aby člověk pochopil, proč se postupuje tak a tak, jak se to dělá po technické stránce.

Takže Ano, šéfe! už máte plné zuby?
Ano, šéfe! jsme natočili po hromadách hospod, s větším nebo spíš menším úspěchem jsme se pokoušeli změnit přístup hospodských. Ale já jsem si uvědomil, že hospody nebudou nikdy jiné, dokud se nezmění konzument. A k této změně by měl přispět i tento pořad.

Jak to bude probíhat technicky?
Vzal jsem si na to tři asistenty a tím, že to budu učit je, tak to přeneseně budu učit i toho diváka. Jsou to lidi, kteří mají větší či menší profesní zkušenosti, třeba kluci, kteří jsou krátce po vyučení. A navíc jsou takovým obrazem, jak kuchaři vaří po běžných restauracích.

Žádné pípání?
Chci k tomu přistupovat pozitivně. To mě baví, jídlo je jedna z mála věcí, na které je spolehnutí. Já jsem kuchař, takže si rád trošku zavařím, takže teď budeme mít šest dílů takové kuchařské školy. Vždycky jsem chtěl něco podobného udělat, navíc si myslím, že pořadů, kde se slušně vaří, není zase tak moc. To je asi ta hlavní motivace. Jde mi hlavně o princip a ne snůšku receptů. A ten princip je jednoduchý: za prvé to musíte zvládnout technicky, za druhé je důležité trošku se vyznat ve zboží. Máte dva druhy lidí. Když máte hlad, tak jeden vám dá rybu a druhý vás naučí lovit. A my bychom chtěli být ti druzí, naučit lidi lovit.

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz