Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Zářné hospodské zítřky nevidím, nejsou asi lidi, říká Pohlreich

Zdeněk Pohlreich natáčí další řadu hospodské show Ano, šéfe! Působí ale při tom trochu smutně. "Už jsem objel snad celou republiku, natočili jsme možná víc dílů než Gordon Ramsay a vidím pořád stejné chyby," tvrdí.

Pohlreicha jsme zastihli v restauraci v pražských Petrovicích. Už název Letem světem na něj působí jako červený hadr na býka. Vybudovat restauraci specializující se na mezinárodní kuchyni ve stylu "od každého něco" v bývalé vesnici na okraji Prahy, kde nelze očekávat mezinárodní klientelu a těsně v sousedství je pivnice s "lidovkami", asi nebyl nejšťastnější nápad.

Podle toho to tu vypadá s návštěvami. Interiér ve stylu retro, který má evokovat procházku uličkou s kavárničkami a restauracemi různých zemí, většinou zeje prázdnotou. Kuchyni asi půl roku kraluje šéfkuchař Lukáš Ostrý, který se snaží, seč může, ale návštěvnosti to nepomáhá.

Majitel určitě musel do interéru vložit hodně kapitálu.
Všepřítomné retro. Možná by se restaurace mohla jmenovat Staré časy.
Interiér navozuje dojem procházky po pěší zóně zaplněné kavátničkami a
Irský koutek restaurace Letem světem v Praze-Petrovicích

Nákladný interiér restaurace Letem světem, který má navozovat procházku uličkou s kavárničkami a restauracemi, většinou zeje prázdnotou.

"Snažíme se každý týden věnovat některé ze světových kuchyní, ale není to jednoduché. Nejvíc se cítím doma tam, kde se pracuje s masem, Itálii ale moc nemusím," přiznává.

"Na place" jsme se ocitli v okamžiku, kdy od Pohlreicha dostal za úkol uvařit něco, co považuje za svůj majstrštyk. Pohlreichovi kupodivu docela chutnalo, hovězí steak s hranolky téměř dojedl. "To maso má nějakou nakyslou chuť. Co je to zač?" vyzvídal. "Mám tu irskou uleželou roštěnku, je jiná než běžné hovězí, ale myslím, že má něco do sebe," tvrdí kuchař.

Pohlreich nechce komentovat, zda se mu kuchaření v této restauraci líbí, nebo ne. Větší problémy vidí v tom, že restauratéři často nemají pořádně promyšlený podnikatelský záměr.

Kameraman iDNES.cz v akci

Zdeněk Pohlreich během rozhovoru s kuchařem Lukášem Ostrým

Napínavý okamžik: šéf ochutnává.

Už natáčíte páté pokračování řady Ano, šéfe! Pocítil jste za ty roky nějaký posun v kvalitě restaurací?
Je to strašné, opakují se stále tytéž chyby. Ne, že bychom chtěli hospodské nějak vyučovat, vždyť vyrábíme vlastně jen zábavný pořad, ale i tak je vidět, že lidi jsou nepoučitelní. Nezájem zaměstnanců, neprofesionalita, neloajalita s podnikem, zaměstnancům je prostě všechno fuk. Navíc si myslí, že nemusí svého šéfa, který je platí, poslouchat.

Vidíte nějaký další posun mezi novou a starými řadami?
Mám pocit, že už nejsem tak krvelačný. Ne že bych to měl v povaze, ale vidím, že řvát na někoho víc nebo míň nedává smysl.

Není problém hospod v malém odměňováním restauračního personálu?
Tak to byste byl naivní, kdybyste si myslel, že lepší výplata někoho naučí vařit nebo ho požene k lepšímu výkonu. Ale stejně blbě jsou na tom i majitelé restaurace. Pořád si myslí, že když mají peníze na hospodu, tak že to půjde samo. Ale jsou často neschopní po manažerské stránce, nevědí, co chtějí a jak toho dosáhnout.

Dokážou si vážit dobrého personálu?
Absolutně nechápou pozici šéfkuchaře. Ten přece dělá hospodu. Teď se to ukázalo třeba při udělování michelinských hvězd. Oba ocenění kuchaři jsou osobnosti, kteří tvoří tvář restaurace a jsou pak pro restauraci nebo hotel výkladní skříní.

V čem tedy může být zakopaný pes?
Prostě nejsou lidi. Ideální by bylo, kdyby ze školy vyšli absolventi, kteří by měli znalosti o provozu restaurace, uměli by kalkulovat ceny, znali by psychologii svých budoucích hostů, uměli by vést své zaměstnance. Tak na to zapomeňte. Většina z nich tak nějak proplula studiem. Mají nějaké nabiflované teoretické znalosti, ale o skutečném provozu restaurace nemají ani páru. Ale mohou si za to i sami, prostě je to nezajímá. A když k těmto alespoň částečně proškoleným přidám ty, kteří si myslí, že viděli pár dílů Šéfa a tím pádem to už ovládají, tak to dopadá jako tady. Asi jsem trochu skeptický, ale prostě nevidím žádné zářné zítřky.

A co si založit vlastní školu?
(Směje se) Tak to bych asi zkrachoval, nebo bych pozabíjel žactvo za ten nezájem.

Jak tedy poznat při návštěvě dobrou hospodu?
Napřed se podívejte do jídelního lístku, znáte můj názor: čím víc položek, tím větší šance, že nedostanete čerstvé jídlo. A pak se rozhlédněte, jestli jsou tam nějací lidi. Prázdný lokál vždycky věští nějaký průšvih. A já mám takový soukromý nos: restaurace mi musí vonět. Ne po přepáleném omastku, ale po všech těch vůních, které se z kuchyně dostanou ven.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...