Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Menu v pařížské restauraci je levnější než tuňák na pražském letišti

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich si do Paříže jezdí zkalibrovat chutě. A užít si atmosféru pařížských restaurací. „Protože mi v Praze na letišti bylo líto peněz, raději jsem si to nechal až do Paříže,“ zahájí dnešní díl pořadu Teď vaří šéf! a vychutnává královské plato s humrem, krabem, langustou a dalšími potvorami.

Přitom porovnává ceny z jídelního lístku. „Tak tady příchodové menu stojí méně než tuňák na Letišti Václava Havla v Praze,“ libuje si, že peníze nerozumně neutratil na pražském letišti.

V neděli v podvečer se s kuchařem dostanete do obří pařížské tržnice, kde nakupují všichni restauratéři. Jestli jste ještě neviděli, jak se „raduje malý Jarda“, tak tento díl nevynechejte. Pohled na Pohlreicha, jak se pohybuje mezi těmi mnoha pro nás komplikovaně sehnatelnými dobrotami opravdu stojí za to.

Fotogalerie

Další část  pořadu se věnuje pozvání kuchaře mezi francouzskou kuchařskou elitu v rámci potravinářského veletrhu SIAL. I kuchař Pohlreichova formátu má své ikony, takže mezi počítáním jejich michelinských hvězdiček využil všeobecného focení každého s každým, aby si pak schoval fotku do svého archivu.

Mimochodem, víte, že právě zemřel ve věku 88 let Francois Michelin, který půl století vedl slavného průvodce?

S emocemi z gastronomické Paříže je čas osvěžit si i některé z typických francouzských receptů. Takže šéfkuchař uvaří národní poklad v podobě klasické cibulačky a zopakuje, jak se dobrat k dobré palačince. Možná si vzpomenete, že tak prostým úkolem, jako je příprava tohoto moučníku, potrápil ve svém pořadu Ano, šéfe! nejednoho profesionálního kuchaře.

Jak na to jdou Francouzi

Těsto na palačinky nesmí být ani řídké, ani příliš husté. Pro poučení k francouzskému receptu se vyplatí odskočit si pro inspiraci ke královně francouzských kuchařek Julii Childové. 

Ta uvádí ve své kuchařce (více o ní zde) toto dávkování:

  • 1 šálek studené vody
  • 1 šálek studeného mléka
  • 4 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 4 lžíce rozpuštěného másla

Z tohoto množství byste měli udělat 25–30 palačinek o průměru 15–16 cm.

Vyzkoušeno redakcí. Při tomto poměru mouky, tekutin a vajec uděláte opravdu tenoučké palačinky, které se přitom nebudou trhat.

Aby se vám to nestalo, pište si: mléko, špetičku soli, hladkou mouku. Až potom dejte vejce. „Když to dáte obráceně, hrozí, že se udělají hrudky a těsto budete muset cedit,“ radí Pohlreich. Na běžnou misku dává dvě vejce. A přidává radu, abyste těsto nechali tak půl hodinky odstát.

Mezitím si můžete vyrobit pomerančovou omáčku, ve které pak budete palačinky koupat.

Oškrábejte kůru z pomeranče a nakrájejte ji na tenké proužky. Na pánev dejte máslo a krystalový cukr a nechejte směs pěkně zkaramelizovat. Mezitím si vymačkejte šťávu z pomerančů a až bude karamel tmavý, zalijte ho pomerančovou šťávou a zasypte kůrou.

Nelekejte se, když karamel udělá hroudu, stačí chvíli počkat a  rozpustí se. A pokud chcete mít omáčku „plnotučnou“, přidáte ještě trošku pomerančového likéru.

Mezitím se můžete pustit do palačinek. Těsto by nemělo být moc husté, jinak vám palačinky vyjdou moc tlusté. Mělo by mít konzistenci smetany. Když do něj ponoříte lžíci, měla by hmota zůstat v souvislé vrstvičce na stěně a netrhat se.

Na rozpálenou pánev dá šéfkuchař kostičku másla, nechá rozpustit a naběračkou nalije množství těsta na palačinku. Pánví pohybuje tak, aby se těsto rozlilo po celé ploše.

Až si nasmažíte kupičku, můžete palačinky složit a namočit před servírováním v pánvi s omáčkou. Jednotlivé porce na talíři pak omáčkou ještě přelijte.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.