Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich ugriloval prima maso. Jenže obyčejný smrtelník ho nesežene

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich vaří ve čtvrtém díle své grilovací show pro dobrovolné hasiče. A protože jsou to tvrdí hoši, vypustil sladké dezertíky a výrazně se orientoval na maso. Ale také ukáže, jak lze obyčejné brambory vařené ve slupce povýšit na umění.

Vezměte střední brambory, uvařte a nechejte zchladit. Pak je rozkrojte napůl a vydlabejte. Bramborovou hmotu ale nevyhazujte, smíchejte ji s parmazánem, přistrouhejte trochu křenu. Přidejte lžíci kysané smetany, sůl, pepř a trochu rozpuštěného másla a promíchejte. Dejte pod poklop do grilu na pět minut, to by mělo stačit, aby se brambory zapekly. "Vždycky je dobře, když to jídlo má nějakou přidanou hodnotu. Mohli bychom jenom tupě upéct brambory, ale takto jsme je trochu nadzvedli," pochvaluje si.

Fotogalerie

Jinak je ale dnešní díl Rozpal to, šéfe! výrazně masově zaměřený. Zdeněk přinese asi tak čtyřkilový šál vysokého roštěnce s kostí, je nádherně mramorovaný a s dostatečným tukovým krytím.

Podle jeho slov byl skoro měsíc odležený, takže pak mu lze věřit, že pečení takového masa v celku je blbuvzdorné. To se to pak vaří samo. O ceně však lze jen spekulovat.

"Normální" odleželý rib eye steak stojí kolem 600 korun za kilo, variantu s kostí na českém internetu v podstatě nelze dohledat. Zkuste si zadat do vyhledávače Prime rib a se zlou se setkáte. 

U nás se tento způsob úpravy téměř nepoužívá, možná si svůj kus nechal Pohlreich pro tento účel připravit na míru, aby ukázal, jak lze tento nádherný kousek masa elegantně připravit. Museli byste mít svého řezníka, aby vám zvíře rozboural podle vašeho přání.

Rozpal to, šéfe!

Knížku se všemi recepty z pořadu koupíte na Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy...

Jak to je s Prime rib verzí, vysvětluje bývalý kuchař Michael Klíma, který prošel americkými restauracemi, na svém serveru Hostovka.cz. Je to zajímavé počtení, odkrývá, jak se hovězí peče na soli a že kuchaři specializování na porcování Prime rib jsou lépe honorovaní než ostatní. A jak je porcování "na stojato" u nás už téměř zapomenutým uměním.

Další surovinu však už seženete snadno: Pohlreich připravuje krůtí kebab a k němu rychlou petrželovou salsu. Nakrájejte na nudličky petrželovou nať. "Tomu se správně říká chiffonade," poučuje Pohlreich. Nakrájejte na plátky červenou cibuli, z rajčat vyndejte jádra, zbytek nakrájejte na kostičky, zakápněte olivovým olejem. Přidejte citronovou šťávu, promíchejte a máte hotovo.

Čtvrtý díl Rozpal to, šéfe! vysílá v neděli v 18 hodin stanice Prima.

Autor:




Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.