Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreich ugriloval prima maso. Jenže obyčejný smrtelník ho nesežene

aktualizováno 
Zdeněk Pohlreich vaří ve čtvrtém díle své grilovací show pro dobrovolné hasiče. A protože jsou to tvrdí hoši, vypustil sladké dezertíky a výrazně se orientoval na maso. Ale také ukáže, jak lze obyčejné brambory vařené ve slupce povýšit na umění.

Vezměte střední brambory, uvařte a nechejte zchladit. Pak je rozkrojte napůl a vydlabejte. Bramborovou hmotu ale nevyhazujte, smíchejte ji s parmazánem, přistrouhejte trochu křenu. Přidejte lžíci kysané smetany, sůl, pepř a trochu rozpuštěného másla a promíchejte. Dejte pod poklop do grilu na pět minut, to by mělo stačit, aby se brambory zapekly. "Vždycky je dobře, když to jídlo má nějakou přidanou hodnotu. Mohli bychom jenom tupě upéct brambory, ale takto jsme je trochu nadzvedli," pochvaluje si.

Fotogalerie

Jinak je ale dnešní díl Rozpal to, šéfe! výrazně masově zaměřený. Zdeněk přinese asi tak čtyřkilový šál vysokého roštěnce s kostí, je nádherně mramorovaný a s dostatečným tukovým krytím.

Podle jeho slov byl skoro měsíc odležený, takže pak mu lze věřit, že pečení takového masa v celku je blbuvzdorné. To se to pak vaří samo. O ceně však lze jen spekulovat.

"Normální" odleželý rib eye steak stojí kolem 600 korun za kilo, variantu s kostí na českém internetu v podstatě nelze dohledat. Zkuste si zadat do vyhledávače Prime rib a se zlou se setkáte. 

U nás se tento způsob úpravy téměř nepoužívá, možná si svůj kus nechal Pohlreich pro tento účel připravit na míru, aby ukázal, jak lze tento nádherný kousek masa elegantně připravit. Museli byste mít svého řezníka, aby vám zvíře rozboural podle vašeho přání.

Rozpal to, šéfe!

Knížku se všemi recepty z pořadu koupíte na Knihy.iDNES.cz

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří venku! Na grilu připravuje nejen pořádné kusy...

Jak to je s Prime rib verzí, vysvětluje bývalý kuchař Michael Klíma, který prošel americkými restauracemi, na svém serveru Hostovka.cz. Je to zajímavé počtení, odkrývá, jak se hovězí peče na soli a že kuchaři specializování na porcování Prime rib jsou lépe honorovaní než ostatní. A jak je porcování "na stojato" u nás už téměř zapomenutým uměním.

Další surovinu však už seženete snadno: Pohlreich připravuje krůtí kebab a k němu rychlou petrželovou salsu. Nakrájejte na nudličky petrželovou nať. "Tomu se správně říká chiffonade," poučuje Pohlreich. Nakrájejte na plátky červenou cibuli, z rajčat vyndejte jádra, zbytek nakrájejte na kostičky, zakápněte olivovým olejem. Přidejte citronovou šťávu, promíchejte a máte hotovo.

Čtvrtý díl Rozpal to, šéfe! vysílá v neděli v 18 hodin stanice Prima.

Autor:


Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

VIDEO Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v...

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

Podávejte se zeleninou, hořčicí, křenem.

VIDEO Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Pohlreich vykostí kuře na gril „naplacato“. Kosti upeče psovi

Doma grilované kuře nemá konkurenci, takové u stánku nekoupíte. Celý fígl...

VIDEO Pokud jste přesvědčeni, že celé kuře nelze jen tak ugrilovat položené na rozžhavené mřížce grilu,...

VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuskus s grilovanou zeleninou

VIDEO Kuskus s grilovanou paprikou nám v dalším dílu Rozpal to, šéfe! uvaří kuchař Zdeněk Pohlreich....


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz