Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pohlreich: Svíčkovou bych nejraději zakázal, časem umře stejně sama

aktualizováno 
Do dvaceti let po svíčkové neštěkne ani pes, tvrdí Zdeněk Pohlreich. Tradiční česká kuchyně mu připadá tak staromódní a těžká, že v dnešním životním stylu nemůže přežít.

Zdeněk Pohlreich s Romanem Vaňkem za zády zapáleně přednáší o jednoduchých fíglech domácí kuchyně. | foto: Marek Burza

"Podívejte se na ty tuny guláše nebo svíčkové se šesti, které denně zbaštíme. Od stolu pak sotva vstaneme. To se vůbec nehodí do dnešní doby," tvrdil nedávno na přednášce na Střední škole gastronomické a hotelové v Praze-Braníku. Tím ohromil všechny studenty, pro které je zvládnutí perfektní svíčkové základem technologie v kuchyni.

Chtěl jsem vědět o jeho kontroverzním názoru víc. Zastihl jsem ho na kurzu v Pražském kulinářském institutu, kde se probírala Zázračná jednoduchost kuchyně Zdeňka Pohlreicha.

"Velký problém vidím v tom, že v české tradiční kuchyni schází předkrmy, jako je tomu třeba ve Francii nebo Itálii. To pak vede k tomu, že jdeme v práci na oběd, dáme si svíčkovou, kupu knedlíků, těžkou omáčku plnou mouky. Bleskově to spořádáme a odpadneme," popisuje Pohlreich typický způsob stravování během pracovního dne.

Opakuje známé pravidlo, že mozku trvá nějakou dobu, než zjistí, že je žaludek plný a není třeba dále jíst. Což by se u oběda s lehkým předkrmem nemohlo stát.

Máte nějakou osobní zášť proti svíčkové?
Svíčková sama o sobě je jídlo, které je sice dobré, ale prostě staromódní. Je to minulé století.

Ale vy ho taky máte na jídelním lístku.
Co mám dělat, lidi ji mají rádi a já jsem obchodník. Je to sice tradiční české jídlo, ale myslím si, že do budoucna se tu jíst nebude. Zaprvé kuchaři ho nebudou umět uvařit, zadruhé k současnému životnímu stylu se nehodí. A už vůbec si nemyslím, že je to takový národní poklad a rozhodně by to nebyla taková strašná ztráta. Navíc mám pocit, že se z toho dělá něco víc, než to je.

Není to tím, že se svíčková obecně prezentuje jako vrchol kuchařského umění?
Je to jídlo, které bylo populární desítky let. A mě nebaví dívat se v televizi každé Vánoce na Mrazíka a na dvacet let staré věci. Takže proč ne jednou za čas, ale když si to odpustím, nic se nestane. A když české restaurace budou bez svíčkové, rozhodně se taky nic nestane. To náboženství, které se týká svíčkové, podle mne drží českou kuchyni zpátky. Je to takové bazírování na tom málu, které je opravdu české. Já se toho možná už nedožiju, ale za dvacet let už bude česká kuchyně úplně jiná. Hlavně velikost porcí.

A co se tedy stane?
Myslím, že se stane to, co jinde ve světě. Podívejte se na francouzskou, španělskou nebo třeba italskou kuchyni. Jak se tam propojují vlivy. Tak proč bychom se tu měli zavřít za nějakou zeď a nacpávat se jitrnicemi a kotli gulášů. Hlavně si myslím, že přejímat zahraniční vlivy není žádná ostuda. Přece česká kuchyně není světová a ani nikdy nebude, jí se jenom tady. Ve světě je mnoho regionálních kuchyní, které jsou mnohem lepší, zajímavější i zdravější. To přece není ostuda, něco se přiučit.

Odkud přijdou zahraniční vlivy?
Jen si vzpomeňte na dovolenou třeba v Řecku. Všem je nám tam dobře, jejich jídla milujeme a po zbytek roku se nám po nich stýská. A srovnejte to třeba s tím, co vidíte v televizi. Když bude vařit třeba takový mistr české kuchyně jako Sapík, tak když se budu stravovat podle něj, tak by musel být zázrak, abych nepřibral za týden aspoň tři kila.

Jak nepřibírat a zároveň si pochutnat?
Podle mne je zásadní finta v tom, abychom jedli méně, ale chuťově výraznější, hlubší jídla. Ty vám spolehlivě nahradí objem. Proč mám do sebe soukat tunu knedlíků bez chuti, což jsou v podstatě housky s moukou? To mi připadá jako taková naše divná třetí cesta.

Co říkáte tomu, že tady na kurzu je tak velké množství mladých lidí?
Asi přibývá lidí, kterým není jedno, co jedí, a myslím, že jich bude přibývat. Lidi vědí, že je něco blbě, otázkou je, zda se v současném systému podaří něco zlepšit a budou mít na kvalitnější jídlo.

Návod na perfektní srnčí svíčkovou

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Psi zachraňují životy i honí pašeráky. Toto jsou letošní psí hrdinové

Fenka Cama se stala postrachem pašeráků zvířat v Africe.

Dokázali zachránit lidi pokoušející se o sebevraždu či bojující o život po zdravotním kolapsu. A fenka Cama se dokonce...

Další z rubriky

Africké fialky jsou sběratelský fenomén, nových kříženců jsou tisíce

Africká fialka neboli Saintpaulia, šlechtěný hybrid 'Suncoast Wild Mustang'

Tyto květiny klamou názvem. S evropskými fialkami neboli violkami nemají nic společného. Do Evropy se africké fialky...

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

Jaromír Váchal z Chodova plete pomlázky každý rok před Velikonocemi už od svých...

Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji...

Najdete na iDNES.cz